Tajemná sebevražda Rudolfa Hesse: Kdo byl Hitlerův zástupce, autor Mein Kampf a výjimka Norimberského procesu?

Rudolf Hess je i po desítkách let od konce druhé světové války jednou z nejzáhadnějších postav novodobé historie. Kolem jeho života panuje řada nejasností, stejně tak i kolem smrti či spíše údajné sebevraždy., k níž došlo před třiceti lety 17. srpna 1987.

Hess se narodil v dubnu 1894 v egyptské Alexandrii v rodině obchodníka. Za první světové války se přihlásil na frontu jako dobrovolník a po skončení bojů se zapojil do ultrapravicových jednotek freikorps. V roce 1920 patřil s číslem legitimace 16 k zakládajícím členům Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP). Po své účasti na nezdařeném mnichovském "pivním" puči v listopadu 1923 byl zatčen a uvězněn v Landsbergu společně s Hitlerem, který mu nadiktoval svůj Mein Kampf (Můj boj).

V roce 1932 převzal po Gregoru Strasserovi úřad předsedy Politické ústřední komise NSDAP a následně byl jmenován vůdcovým zástupcem v NSDAP. Stal se poslancem, Obergruppenführerem SS a říšským ministrem. Po vypuknutí druhé světové války se v roce 1938 stal členem tajné vládní rady a v roce 1939 ministerským radou říšské obrany.

Nejvyššího vrcholu své kariéry dosáhl, když byl oficiálně jmenován po Göringovi druhým Hitlerovým nástupcem. Sám byl přitom byl velký odpůrce války Německa s Velkou Británií a snažil se iniciovat mírová jednání. Možná právě kvůli tomu odletěl 10. května 1941 dvoumotorovou stíhačkou Messerschmitt Bf 110 do Skotska, kde osamocený seskočil s padákem. Jedna z verzí totiž tvrdí, že se chtěl spojit se zástupci protichurchillovské opozice a vyjednat s nimi mír, který by ukončil válku s Německem.

Údajně měl v úmyslu kontaktovat vévodu z Hamiltonu, o kterém se zřejmě domníval, že sympatizuje s nacistickou NSDAP. Jeho skutečné pohnutky ale zná pouze britská vláda. Ta však citlivé materiály, které vyplynuly z výslechů Hesse i vévody, zveřejní až 100 let od data události. V tuto chvíli se proto lze opírat pouze o teorie, z nichž některé tvrdí, že za Hessovým letem stála britská vojenská rozvědka, jiná že ve skutečnosti nešlo o nacistického pohlavára, ale o jeho dvojníka.

Ať už bylo jeho motivací cokoliv, výsledek seskoku historie velmi dobře zná. Bezprostředně po dopadu nedaleko města Glasgow byl zadržen a až do konce války vězněn, nejprve v londýnském Toweru, poté v rozlehlém domě na anglickém venkově. Zde se údajně poprvé pokusil o sebevraždu skokem ze schodiště z prvního patra.

V Norimberském procesu v roce 1946 byl odsouzen jako válečný zločinec na doživotí a jako jediný z odsouzených si jej skutečně odseděl. Zemřel až roku 1987 ve svých 93 letech. Údajně se oběsil ve vězení, to ale mnoho lidí popírá. Před soudem i ve vězení se totiž choval zvláštně, nepoznával známé lidi a odmítal návštěvy příbuzných. To podněcuje teorie o tom, že odsouzený muž nebyl pravý Hess, nebo že byl pod vlivem omamných látek a později zavražděn.

Jeho syn Wolf Rüdiger Hess se také nedomnívá, že by šlo o sebevraždu. Do konce svého života tvrdil, že mu otce zabila britská tajná služba, a argumentoval tím, že Hess si už ke konci života nedokázal ani sám zavázat tkaničky, natož spáchat sebevraždu. Hesse tak údajně měli zabít Britové, aby zabránili jeho propuštění. Oficiální verze ale tvrdí, že se Hess oběsil se na elektrické šňůře v altánku, který postavili den před jeho sebevraždou. 

Související

Rudolf Hess

Proč seskočil nacista Hess ve Skotsku? Odpovědi Británie přísně tají

Psal se 10. květen 1941 a nacistický důstojník Rudolf Hess seskočil osamocený nad skotským územím. Ihned poté, co se dotkl země byl zatčen. Žádal si tehdy audienci u vévody z Hamiltonu. Trval na tom, že „pro něj má důležitou zprávu.“ Místo audience však byl uvězněn. Dokumenty osvětlující důvody jeho cesty britská vláda zatím odmítá vydat.

Více souvisejících

Rudolf Hess II. světová válka nacisté Adolf Hitler

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy