Proč seskočil nacista Hess ve Skotsku? Odpovědi Británie přísně tají

Psal se 10. květen 1941 a nacistický důstojník Rudolf Hess seskočil osamocený nad skotským územím. Ihned poté, co se dotkl země byl zatčen. Žádal si tehdy audienci u vévody z Hamiltonu. Trval na tom, že „pro něj má důležitou zprávu.“ Místo audience však byl uvězněn. Dokumenty osvětlující důvody jeho cesty britská vláda zatím odmítá vydat.

Jaké důvody by mohly vést vysoce postaveného nacistického důstojníka k tomu, aby se odhodlal k seskoku hluboko v nepřátelském území? Rudolf Hess přiletěl do Skotska zřejmě tajně vyjednávat mír – za zády Hitlera i Churchilla. Měl totiž v úmyslu kontaktovat vévodu z Hamiltonu, o kterém se zřejmě domníval, že sympatizuje s nacistickou NSDAP. Jeho skutečné pohnutky zná v současné době pouze britská vláda. Ta však citlivé materiály, které vyplynuly z výslechů Hesse i vévody, zveřejní až 100 let od data události. V současné době tak nezbývá, než se spolehnout na nejrůznější teorie:

1. Vévoda z Hamiltonu o Hessově záměru věděl a byli domluvení

Nepravděpodobná teorie. Neexistují žádné hmatatelné důkazy, že by vévoda sympatizoval s nacistickým režimem. Patřil mezi konzervativce, byl osobním přítelem Churchilla a sloužil u jednotek RAF. U soudu v roce 1942 se úspěšně bránil nařčení, že byl Hessovým přítelem.

2. Za Hessovým letem stála britská vojenská rozvědka

Tak si vykládal situaci Sovětský svaz. Stalin prý v době kdy Německo na SSSR zaútočilo věřil, že britská rozvědka spolupracuje s nacisty, přičemž hamiltonský vévoda měl sloužit jako jejich tajná spojka. Nepřesvědčila ho ani snaha Britů jej před útokem varovat. Své podezření stavěli sověti mimo jiné na podivném Hessově uvěznění. Z nějakého důvodu s ním totiž nikdy nebylo jednáno jako s válečným zločincem, nýbrž jako s válečným zajatcem. Zbytek války tak nacista strávil v poměrně pohodlné cele, očekávající poválečný soud.

3. Do Skotska přiletěl Hessův dvojník

Podle tohoto názoru nebyl uvězněným člověkem nacistický pohlavár. Místo něho Britové věznili nastrčenou loutku. Za teorií stojí bývalý vojenský Chirurg Hugh Thomas, který Hesse navštívil v roce 1973. Ten tvrdí, že Hess utržil ještě v první světové válce střelné rány na viditelných místech, ale na muži, kterého navštívil, po nich nebyla ani stopa. Na druhou stranu – dopisy, které pak Hess psal z vězení své rodině obsahovaly velmi osobní informace a i jeho rukopis seděl.

4. Všechno to byl jeden velký omyl

Zatím nejpravděpodobnější teorie je, že Rudolf Hess se prostě jen spletl ve svém předpokladu. Ze svých zdrojů získal informace, že vévoda z Hamiltonu sympatizuje s nacistickou NSDAP a je protiválečně naladěn. Informace se však nezakládaly na pravdě. Hess poté vévodovi psal dopis, který však zachytila britská rozvědka a nikdy nedostal odpověď. Po delším čekání se Hess rozhodl dát na své přesvědčení a zkusil to. Jeho plán však nevyšel a nacista strávil zbytek svého života ve vězení. Paradoxně díky svému výletu do Skotska přežil všechny ostatní vysoce postavené nacisty. Zemřel ve vysokém věku 93 let, když se údajně oběsil ve vězení. Jeho syn však po zbytek svého života tvrdil, že mu otce zabila britská tajná služba. Argumentoval tím, že Hess si už ke konci života nedokázal ani sám zavázat tkaničky, natož spáchat sebevraždu.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

nacisté Rudolf Hess nacionalismus Winston Churchill

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy