Paříž - Dva francouzští farmáři přišli s revolučním gastronomickým výtvorem, který bude výzvou i pro ty nejdobrodružnější gurmány - zmrzlinou s příchutí vepřového bůčku, k níž je inspirovala tradiční francouzská pomazánka rillette. Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadní Francii tvrdí, že jejich nová galská zmrzlina rillette je už nyní hitem mezi místními obyvateli a například jídelna místní školy si objednala 500 porcí této růžové mražené pochoutky, napsal list The Daily Telegraph.
Farmářský pár původně vymyslel nezvyklou příchuť zmrzliny jako malý žertík na lokální festival Printemps des Rillettes (jaro s rillettes), který se každoročně pořádá na počest místní speciality, jež připomíná paštiku, a pravidelně se během něj vyhlašují nejlepší produkty.
"Podívali jsme se na pravidla soutěže a řekli jsme si: 'A proč ne zmrzlinu s příchutí rillette?'" tvrdí pan Riauté.
Pro novátorský přístup ale měli ještě jeden, dosti naléhavější důvod. Na francouzské mléčné farmáře v posledních letech těžce dolehla mléčná krize, která snížila jejich příjmy ze surového mléka. A proto se manželé rozhodli myslet netradičně a vytvořit produkt, který by jim zvýšil zisky.
"Poslední tři nebo čtyři roky nás opravdu hodně trápí mléčná krize. A teď jsme našli novou inspiraci, jak zhodnotit svou profesi," řekl pan Riauté.
Pokud mléko zpracují na zmrzlinu, je zisk o více než třetinu vyšší, než když pošlou mléko distributorovi. Pár nyní nabízí přes 80 různých příchutí zmrzliny; tu s příchutí rillette začal odebírat i místní supermarket a dvě restaurace.
"Zdá se, že to funguje," řekla paní Riautéová. "Lidem evidentně chutná, protože je z ní výrazně cítit rillette." Podle jejího manžela je zmrzlina velmi lehká. "Lidé jsou příjemně překvapení. Sice nejprve váhají, jestli ji mají ochutnat, ale jakmile to zkusí, okamžitě jim zachutná." Zmrzlinu dělají z rillette, cukru, vajec a mléka, a nejlépe prý chutná s aperitivem.
Rillette se tradičně připravuje z jemně nasekaného bůčku nebo tučnějšího plecka, které se pomalu vaří v sádle, než se zpracuje na pastu. Existují také alternativy připravované z kachního či králičího masa, z lososa nebo tuňáka.
Související
Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová
Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila normy, byly v nich bakterie, zjistili hygienici
Aktuálně se děje
před 37 minutami
Finský poslanec střílel opilý před nočním klubem. Policie ho zadržela
před 1 hodinou
VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě
před 1 hodinou
Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje
před 2 hodinami
Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR
před 3 hodinami
Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu
před 4 hodinami
WSJ: Putin pravděpodobně nenařídil vraždu Alexeje Navalného
před 5 hodinami
Dohoda, nebo útok na Rafah. Izrael dal Hamásu poslední šanci
před 5 hodinami
Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země
před 6 hodinami
Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech
před 7 hodinami
Hamás zvažuje izraelský protinávrh na příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí
před 8 hodinami
Ukrajinské drony údajně zasáhly dvě ruské ropné rafinerie
před 9 hodinami
Rusko údajně sestřelilo desítky dronů z Ukrajiny
před 9 hodinami
Biden se postaví Trumpovi? Chce se s ním setkat tváří v tvář
před 10 hodinami
OSN spočítala, jak dlouho potrvá renovace Pásma Gazy
před 11 hodinami
Rusové provedli další útoky na energetickou infrastrukturu Ukrajiny
před 12 hodinami
Bez Číny by invaze na Ukrajinu byla pro Rusko náročná, zní z USA
před 13 hodinami
Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové
před 20 hodinami
Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot
včera
Počasí: Česko čeká poslední mrazivá noc. Pod nulou bude jen na západě
včera
Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy
Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva.
Zdroj: Jan Hrabě