Nejhorší dovolená v životě? Místo plavby na luxusní lodi čekalo na manžele neuvěřitelné ponížení

S velkým očekáváním Elaine Chanová a její manžel vyrazili na palubu lodi Zuiderdam společnosti Holland America, na které měli strávit 24denní dovolenou. Zpočátku se zdálo, že jde o splněný sen. Jenže pátý den se vše úplně změnilo.

Manželé byli z lodi doslova vyhozeni v Helsinkách poté, co kapitán obvinil 65letého manžela paní Chanové, že o dva dny dříve napadl posádku během rvačky v ruském Petrohradu.

Paní Chanová popisuje, že je kolem páté hodiny ráno pátý den jejich plavby kapitán zavolal do své kanceláře. Chtěl s nimi prodiskutovat incident, do kterého se údajně zapojilo několik cestujících, kteří posádku verbálně napadli a nadávali jí. Jeden ze zaměstnanců označil jako pachatele právě manžela paní Chanové.

Chanovi se ale bránili, že se do žádné potyčky nijak nezapojili a zajímalo je, proč se o věci dozvídají až po dvou dnech. Na to ale odpověď nedostali. Místo toho jim bylo řečeno, že se mají okamžitě sbalit. Do ruky dostali letenky zpět do San Francisca, odkud pocházejí.

Paní Chanová teď s odstupem času říká, že v tu chvíli měli ještě zalepené oči a že nedokázali pořádně zareagovat a argumentovat. „Neočekávali jsme, že naše vysněná dovolená skončí jako noční můra a naprosté ponížení," říká teď žena.

Dodala, že je kapitán vyhodil v Helsinách. „Donutil nás loď opustit do desíti hodin, abychom chytili náš let. Řekl nám, že pokud neodejdeme včas, letadlo nestihneme,“ popisuje žena.

Řekla také, že v den údajného útoku si s manželem všimli, že kolem nich prošla skupina rozzlobených cestujících. Skupina prý byla naštvaná, protože byla nucena čekat na vylodění lodi na exkurzi po pobřeží. Paní Chan si prý také všimla, že jeden z mužů se kolem členů posádky podezřele pohyboval. Dodala ale, že ona a její manžel do této skupiny vůbec nepatřili.

„Můj manžel to neudělal. Někdo udělal chybu a nesprávně ho identifikoval,“ tvrdí žena, podle které je obvinění naprosto falešné. Napsala proto plavební společnosti, kterou prosila, aby si prohlédli videokamery na palubě lodi. Manželé doufali, že záznam dokáže, že se prostě stala chyba. 

Odpověď společnosti ale byla nekompromisní: „Váš manžel se zapojil do incidentu, při kterém byli zaměstnanci verbálně napadeni. Toto zneužívání se změnilo ve fyzické, když se spolu s jiným hostem pokoušel dostat z lodi v přístavu v Petrohradě.“

V důsledku potyčky prý musel zaměstnanec dokonce vyhledat lékařskou pomoc. Podle kapitána se jednalo se o porušení smlouvy o plavbě a bylo proto rozhodnuto, že problematičtí pasažéři budou z lodi v nejbližším přístavu – tedy v Helsinkách – vyhozeni, píše server news.com.au.

Zdrcení manželé nabídli, že poskytnou svoje fotografie pořízené v den incidentu v naději, že je porovnají s fotografiemi druhého pachatele.  V zoufalém pokusu o dosažení spravedlnosti dokonce Chanovi souhlasili s provedením testu detektoru lži - na vlastní náklady. Se svými žádostmi ale neuspěli.

Manželé se proto obrátili na právníky. „Je to další znepokojivý případ společnosti, která vůči zákazníkovi vznesla vážné obvinění a odmítla poskytnout a dokonce i skartovala důkazy, které by ho podpořily. A spotřebitel za to platí - finančně a emocionálně,“ upozorňuje právnička Chanových Michelle Couch-Friedmanová.

Společnost Holland America dosud nedokázala poskytnout žádné důkazy, které by podpořily její tvrzení. Manželům ale napsala: „Sice litujeme, že tato konečná odpověď není příznivější, ale doufáme, že budete se společností Holland America Line počítat, až budete opět plánovat nějakou cestu.“

Tato slova jsou podle advokátky Couch-Friedmanové záhadná. „Pokud by kapitán výletní loď opravdu věřil, že pan Chan napadl posádku, proč by je někdy chtěla společnost vidět opět na palubě?“ diví se.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená Výletní lodě

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy