Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Před odjezdem na dovolenou do zahraničí je vhodné zkontrolovat, jaké poplatky banka účtuje za výběry hotovosti a platby v cizí měně.

Některé banky si účtují poplatky za výběry, buď pevný poplatek nebo za opakované výběry v měsíci. Platby u obchodníků v zahraničí obvykle nemusí znamenat poplatek. Mějte ale na paměti, že při výběru hotovosti či platbách může vzniknout situace označovaná zkratkou DCC, kdy obchodník stanovuje směnný kurz. Je lepší zvolit platbu v místní měně, ať směnný kurz stanoví vaše tuzemská banka.

„Na spotřebitele však u výběrů i plateb čeká past označovaná zkratkou DCC (Dynamic currency conversion), která spotřebiteli sice garantuje pevně stanovený směnný kurz, ten ale zcela libovolně určuje obchodník, popřípadě provozovatel bankomatu,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest a dodává: „Platební terminál či bankomat zákazníkovi nabídne, zda chce uskutečnit platbu v místní měně nebo již přepočtenou na koruny. Zákazníci často intuitivně vybírají platbu právě v korunách, což je ale pro ně nevýhodné. Naopak pokud zvolí platbu v cizí měně, směnný přepočet provede tuzemská banka ve většině případů za výhodnějších podmínek.“

Pozor také na další poplatky, o kterých vás bankomat informuje. Mějte na paměti, že schválení těchto poplatků je důležité pro úspěšnou transakci, takže pozorně čtěte zobrazované informace a nespěchejte.

Ohledně bankomatu buďte vybíraví

Buďte obezřetní i při výběru bankomatu. Bezpečný bankomat můžete najít pomocí vyhledávacích nástrojů platební karty nebo mapových aplikací. Zkontrolujte, zda není poškozený nebo podezřele upravený. Raději si vyberte bankomat na pobočce banky než na frekventovaných místech.

Při zadávání PINu zakryjte klávesnici rukou. Volte raději bezkontaktní platbu než vkládání karty. Mějte karty a hotovost odděleně, a pro komunikaci s bankou si připravte nouzový kontakt, ale odděleně od osobních dokumentů a platebních prostředků.

„Zopakovat lze také základní bezpečnostní pravidla – zakrývat číselnou klávesnici rukou při zadávání PIN, upřednostnit bezkontaktní použití před fyzickým vložením karty, nenosit všechny karty a hotovost na jednom místě, mít po ruce nouzový kontakt pro komunikaci s bankou. Ten je ovšem vhodné uchovávat odděleně od dokladů a platebních prostředků,“ uzavírá Hekšová.

Směnárny

V dnešní době lze zejména při cestování na území Evropské unie doporučit směnit pouze menší obnos v hotovosti a ve zbytku se spoléhat na platební kartu. V případě potřeby je možné další hotovost vybrat z bankomatu v cizí měně. Směnit peníze je pak vhodné pouze v prověřené směnárně v tuzemsku raději než v zahraničním letovisku. Spotřebitelé jsou při směnárenských transakcích v tuzemsku dobře chráněni a směnu platí jasně definovaná pravidla. Zákazník musí znát kurz předem a svým podpisem potvrdit požadovanou transakci, tedy získat potvrzení, a až poté vydat hotovost ke směně. Následně je vhodné si překontrolovat peníze, které spotřebitel obdrží, tedy zda obdržel správnou měnu v odpovídající výši. V případě pochybností pak spotřebitelé mohou odstoupit od smlouvy ve lhůtě 3 hodin od uskutečněné transakce. 

S převody měn či zahraničními transakcemi mohou pomoci také již etablované mobilní aplikace, které umožňují okamžité převody měn nebo vydání virtuální elektronické platební karty pro konkrétní platbu. Pro časté zahraniční transakce se rovněž nabízí založení účtu u tuzemské banky v zahraniční měně, např. v eurech či dolarech.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Kdo nepatří do moderního světa? Obchodník, který odmítá platby kartou

Jedno ‒ jak se rádo říká ‒ z nesmrtelných přísloví praví: Vše, co v životě potřebujeme, lze koupit za nepatrný peníz, jen zbytečnosti jsou drahé. A tohle platí víc než dost i v tom, proč se znovu a znovu objevuje pro některé „neskutečný“ problém, totiž, proč se nedá všude zaplatit kartou a zda by takové „technické“ problémy měla řešit ústava, nebo by se podobné záležitosti podrobily nějakému zákonu. A to si někdo neustále stěžuje, jaká je v téhle zemi často až šílená regulace.
Peníze, ilustrační fotografie. Komentář

V Česku jsou zastánci práva na platbu hotovostí. Co (ne)patří do Ústavy?

Možná, že patříte také k tzv. „tvrdým“ zastáncům toho, aby v základní listině České republiky, tedy Ústavě, byla zakotvena třeba nejen ochrana vody, ale i povinnost obchodníků přijímat hotovost. Ani jedno, dle mého názoru, do Ústavy nepatří. Tahle témata totiž přece vůbec nesouvisejí s pravidly výkonu stání moci, ani se zaručením základních lidských práv. Požadavek prosazovat podobné záležitosti do Ústavy spíše připomíná honbu za levnými politickými body a čirý populismus.

Více souvisejících

platební karty dovolená bankomaty

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy