Česká kacířská královna? Katolíci se na ni snažili hodit vraždu

V roce 1458 se z Johany z Rožmitálu stala česká královna. Protože si však vzala za muže Jiřího z Poděbrad, bývala označována jako kacířská královna. Navíc se na ni katolíci snažili hodit také vraždu. Jaký byl život této málo známé české královny?

Jako rok narození Johany z Rožmitálu bývá nejčastěji udáván letopočet 1430. Přesné datum, kdy šlechtična přišla na svět, neznáme. Stejně tak se nedochovaly žádné písemné zprávy o jejím dětství a mládí. S jistotou však víme, že se v roce 1450 provdala za Jiřího z Poděbrad, což jí později způsobilo značné nepříjemnosti.

V roce 1449 zemřela Jiřímu z Poděbrad jeho první žena – Kunhuta ze Šternberka. Jiří se musel znovu oženit, už jenom proto, že mu na krku zůstalo šest dětí. Za svou novou manželku si nezvolil Johanu z Rožmitálu náhodou – byla to sestra významného diplomata Jaroslava Lva z Rožmitálu, který patřil ke katolické šlechtě. Sňatek Jiřího z Poděbrad a Johany z Rožmitálu tak měl symbolizovat akt smíření kališníků s katolíky, mezi kterými panovala pochopitelně po husitských válkách značná nevraživost.

Johana z Rožmitálu byla prý velmi milující a oddanou manželkou, která byla svému muži stále oporou, podporovala ho a stala se mu také rádkyní. Nebála se mu radit ani v oblasti politiky.

Od roku 1452 působil Jiří z Poděbrad jako zemský správce tehdejšího krále Ladislava Pohrobka. V roce 1457 král nečekaně zemřel. Dnes již víme, že Ladislav Pohrobek zemřel na leukémii – zjistil to lékař, antropolog a profesor Emanuel Vlček při detailním rozboru panovníkových ostatků. Ovšem v 15. století byla z vraždy krále obviňována mimo jiné také Johana z Rožmitálu! Mezi katolíky se povídalo, že měla Ladislavovi podat otrávené jablko. Jako o travičce se o Johaně z Rožmitálu hovořilo ještě hodně dlouho po její smrti.

Roku 1458 byla Johana z Rožmitálu korunována českou královnou. Tehdy se také více po boku svého manžela zapojila do politiky. Spolu s Jiřím z Poděbrad zasedala na politických jednáních, výborně zvládla roli královny i obětavé a starostlivé matky.

Aktivní na poli politiky zůstala Johana z Rožmitálu i v době nepřítomnosti Jiřího z Poděbrad v království i po jeho smrti. V roce 1468 královna Johana dokonce zvládla sestavit armádu proti hrozícímu konfliktu s uherským králem Matyášem Korvínem. V březnu roku 1471 pomohla prosadit přání svého zemřelého muže, které se týkalo volby nového krále.

Tím se skutečně stal podle závěti Jiřího z Poděbrad polský princ Vladislav Jagellonský.  Novému, velmi mladému (teprve patnáctiletému) králi Johana z Rožmitálu na začátku jeho vlády vyjádřila velkou podporu a pomáhala mu stejně, jako dříve svému manželovi. Po smrti Jiřího z Poděbrad byla Johana z Rožmitálu od roku 1473 do roku 1474 regentkou českého království. Hned v prvním roce svého regentství svolala zemský sněm v Benešově, kde byla s odkazem na zesnulého Jiřího z Poděbrad řešena otázka kompromisu mezi utrakvismem a katolicismem.

Johana z Rožmitálu zemřela dne 12. listopadu roku 1475 v Mělníku, kde po smrti manžela pobývala. V její závěti bychom našli, že si královna přála být pohřbena v mělnickém kostele. Z jiných dochovaných písemných zpráv se však můžeme dozvědět, že místem posledního odpočinku Johany z Rožmitálu je chrám sv. Víta, kde je pohřben i Jiří z Poděbrad.

Související

Jiří z Poděbrad

Husitský král? Jiří z Poděbrad je obestřen řadou tajemství. Toto vám ve škole patrně neřekli

Král Jiří z Poděbrad, známý též jako husitský král, je všeobecně známou osobností a jeho životní příběh je dobře prostudovanou kapitolou českých dějin. I širší veřejnost ho zná ze slavného plátna, kde je zpodobněn ještě jako hoch ve vřavách krvavé bitvy u Lipan. Je známa jeho životní cesta od hejtmana východočeského kraje, přes správce země až po korunovaci českým králem. I přesto dodnes kolují různé nepřesnosti a mýty.
Jiří z Poděbrad

Největší tajemství Jiřího z Poděbrad: Na jednu zásadní otázku z jeho života dodnes neznáme odpověď

Král Jiří z Poděbrad, známý též jako husitský král, vládl naší zemi v dobách vypjaté situace, kdy se mu po letech bouří podařilo opět konsolidovat poměry v zemích Koruny české, aby ke konci své vlády, opět při snaze o dodržování kompaktát a své suverenity, rozehrál nebezpečnou hru o existenci království při boji s papežem a Matyášem Korvínem. To vše jsou známá fakta, která známe ze školních lavic. Badatelé již osvětlili Jiříkův život, způsob vlády i boje. Známe čas i místo jeho úmrtí, ale přesto se dodnes neví, kde se poslední český král narodil.

Více souvisejících

Jiří z Poděbrad Johana z Rožmitálu

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy