Tragická smrt Jana Patočky: Umučila největšího českého filozofa StB?

Jan Patočka byl dost možná největší český filozof 20. století, ale nejvíce ho proslavil jeho postoj k Chartě 77. Patočka se významně podílel na její formulaci a přijal na sebe nebezpečnou funkci mluvčího Charty. Ačkoli se nikdy nechtěl politicky angažovat, situace došla tak daleko, že neměl příliš na výběr. Mohl se zpronevěřit svým celoživotním filozofickým ideálům nebo veřejně vystoupit. Patočka se nezalekl a následoval svým osudem do jisté míry osud svého velkého filozofického vzoru – Sokrata. Snaha naplnění ideálu jeho filozofie ho nakonec stála život. Zemřel na infarkt jenom chvíli poté, co absolvoval výslech Stb, která si se 70letým filozofem nebrala servítky.

 Když se Jan Patočka v roce 1977 stal mluvčím Charty leckoho tím překvapil. Filozof se totiž celý život politiky stranil a nikdo nečekal, že v pokročilém věku svůj názor změní. Jenomže tento krok pro Patočku nepředstavoval politické vyjádření, jako snahu dostát „péči o duši", kterou považoval za hlavní náplň filozofie.

Inspiroval sem antickým filozofem Platónem. Podle Patočky péče o duši vyvádí člověka z jeho přirozeného egocentrismu a vede ho k tomu, co je všem lidem společné. Jednou nauku přímo nazval „výchovou ke svobodě“. Proto se péče o duši projevuje především v komunitním životě, v podstatě jde zároveň také o péči o obec. Tu ovšem nemají na starosti jen vlády a politikové, ale především filosofové, kteří mají politiky kritizovat a zásobovat myšlenkami. Jen v krajní nouzi má filozof přímo zakročit. Jenomže situace kolem roku 1977 byla pro Patočku právě takovouto krizí společnosti. Filozofie tvořila hlavní náplň celého Patočkova života a to přesto, že se „vědecké“ filozofii mohl věnovat v podstatě jenom osm let. Většina jeho filozofických spisů ani nemohla během jeho života vyjít. Ne snad proto, že by v nich nějak výrazně vystupoval proti vládnoucímu režimu, na to byla jeho fenomenologická filozofie příliš teoretická. Problém byl jednoduše v tom, že komunisté odmítali filozofii jako disciplínu a na univerzitách ji neblaze proslulou výukou marxismu a leninismu.

Přitom Patočkova akademická kariéra za první republika začala velice slibně. Na Karlově univerzitě studoval romanistiku, slavistiku a filosofii a dostal se na několik stáží na zahraniční univerzity, včetně slavné pařížské Sorbony a předních univerzit v Německu. Jeho studium ve Freiburgu pod zakladatelem filosofické fenomenologie Edmunda Husserla udalo základní směřování Patočkovy filozofie. Poté následovalo působení na gymnáziu a čekání na možnost vyučovat na univerzitě, tak jak bylo za první republiky obvyklé. Když roku 1936 získal docenturu, byl akademické pozici už blízko, ale vypuknutí 2. světové války a zavření vysokých škol znamenalo další odklad. Ke konci války mu bylo dokonce zakázáno vyučování i na gymnáziu a skončil jako tunelář.

Mezi roky 1945-49 působil jako soukromý docent, jeho šanci na pozici na Masarykově univerzitě byla zkomplikována komunistickým převratem. Nakonec alespoň získá místo vědeckého pracovníka při Pedagogickém ústavu Akademie věd. Zde se věnuje především vydávání Komenského díla, který byl i pro komunisty nezávadný. Postupně získává zahraniční renomé a když přijde Pražské Jaro, konečně získá i profesuru na Univerzitě Karlově. Ovšem ta mu vydrží jen do roku 1972, kdy je předčasně penzionován. Už během pražského jara byl totiž osloven reformně naladěnými intelektuály, aby se přidal na jejich stranu, ale Patočka politickou angažovanost odmítá. Byl ochotný se veřejně zasazovat za reformu Akademie věd a českého vědeckého života. I to stačilo, aby upadl v nemilost režimu.

Nesměl se zúčastnit ani filozofické konference v ideologicky spřízněném Bulharsku, Patočka ale zvládl odletět dříve než mu příslušníci stihli zabavit pas. Z konference už ho nemohli vyhodit, protože se jí zúčastnili i západní akademici a mohlo by to způsobit mezinárodní poprask. Proto mu alespoň neumožnili přednést celý připravený referát. Přes perzekuci režimem pokračuje ve výuce filozofie v rámci bytových seminářů a svá díla vydává v samizdatu, protože se octil na černé listině komunistů, což znamenalo zákaz publikování. V tomto prostředí se také seznámí a sblíží s mnoha disidenty.

Zásadní střetnutí s komunistickou mocí přišlo o tři roky později a skončilo kupodivu úspěchem. Když se Patočka dozvěděl o skandálním odsouzení skupiny undergroundových rockerů. Patočka byl milovník orchestrální hudby a styl undergourndu byl pro něj patrně odpudivý, ale rozhodl se zastavit takové flagrantní porušení základních lidských práv. Získal 30 podpisů významných osobností k petici za jejich propuštění. Kupodivu to zafungovala a muzikanti byli propuštěni. Patočka vtiskl Chartě obecně solidární ráz, který zásadně ovlivni podobu pozdějšího Občanského fóra, které stálo za Sametovou revolucí. Byl duchovním otcem hesel jako „Nejsme jako oni“ a „nepolitické politiky".

V momentě kdy se rozhodne do politiky vstoupit, tak už nezaváhá a přijme i roli mluvčího Charty, která sebou nese značná rizika. A opravdu se to Patočkovi vymstilo – 13. března 1977 umírá na infarkt po několikátém mnohohodinovém výslechu Státní bezpečnosti, který se na smrti sedmdesátiletého filozofa nepochybně podílel. Jan Patočka ale strašil komunistický režim i po své smrti. Jeho pohřeb se stal jakousi demonstrací na podporu charty 77 a obecně boje za lidská práva. A představitelé Stb to moc dobře věděli a filosofa nenechali ani v klidu spočinout ani po smrti. Jeho pohřeb se snažili narušit všemi možnými způsoby od přísných kontrol účastníků, až po opakovanou jízdě na terénních motorkách v okolí hřbitova a několika přelety vojenských vrtulníků.

Související

František Janouch

Zemřel František Janouch, vědec a zakladatel Nadace Charty 77

Ve věku 92 let zemřel František Janouch, profesor, jaderný fyzik a zakladatel Nadace Charty 77. Až do své smrti byl čestným předsedou její správní rady. Podle nadace šlo o jednu z nejvýznamnějších osobností veřejného a společenského života druhé poloviny 20. století.
Vláda ČR

Vláda vyhověla "hladovkářům". Na žádost Gruntoráda odvolala usnesení k Chartě 77

Vláda přistoupila na žádost disidenta Jiřího Gruntoráda a dnes hlasováním na dálku zrušila své usnesení, kterým se loni v lednu přihlásila k tradicím Charty 77 o lidská práva a demokracii. Úřad vlády v tiskové zprávě zdůraznil, že to neznamená, že by kabinet opustil závazek Charty. Protestní hladovku před Úřadem vlády drží kromě Gruntoráda i John Bok, jejich akce ale může po tomto kroku vlády skočit.

Více souvisejících

Charta 77 Občanské fórum 17. listopad Jan Patočka

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 15 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy