Tajemství adventu aneb proč začínáme slavit Vánoce čtyři týdny předem?

Jen stěží najdete někoho, kdo by nevěděl o oslavách adventu. Ačkoliv dnes už ne každý zapaluje každou neděli před Vánocemi svíčku na věnci, dříve tento zvyk patřil v našich zemích k nejrozšířenějším. Proč se ale slaví a co ve skutečnosti symbolizuje?

Označení advent pochází z latinského slova adventus, které znamená příchod. Křesťané tím myslí příchod Vykupitele Ježíše Krista. Adventní doba trvá čtyři neděle před slavností Narození Páně, která připadá na 25. prosince. Datum první adventní neděle se každý rok mění tak, aby čtvrtá neděle připadla na poslední neděli před 25. prosincem. V některém roce se tedy může stát, že poslední adventní nedělí je Štědrý den.

K přípravě na Vánoce patří nazdobený adventní věnec se čtyřmi svíčkami, jež lidé postupně adventní neděli za nedělí zapalují. Poslední hoří všechny čtyři. "Adventní věnec je holdem tomu, kdo je očekáván a kdo zároveň již přichází jako vítěz, jako král a osvoboditel - Ježíš Kristus. Světlo z hořících svící vyjadřuje přicházejícího Krista," vysvětlil františkánský kněz bratr Didak.

Adventní věnce mohou být i dva - jeden na stole a jeden - ovšem bez svíček - zavěšený na dveřích, okně či u stropu. Bývá zvykem, že se svíce rozžehnou na věnci na stole před hlavním jídlem, když se u něj sejde celá rodina.

Věnců jsou v předvánoční době plné trhy i květinářství. Lidé si je také často vyrábějí sami nebo společně s přáteli a známými. Jejich výroba není složitá – slaměný, korkový či keramický korpus se obalí chvojím a připevní se na něj svíčky a další ozdoby.

Do rodin s dětmi patří také adventní kalendáře, které mají 24 přihrádek, v nichž se skrývá nějaká sladkost. Děti si každý den vezmou z kapsičky jeden pamlsek tak, aby jim vystačil kalendář do Vánoc. V adventní době se také konají po celé zemi mše a koncerty v kostelích a řada charitativních akcí.

"Advent by neměl být jen obdobím horečných nákupů. Měli bychom si najít čas na zastavení v každodenním shonu a k zamyšlení, věřící také na očekávání a těšení se na příchod Krista," připomněl Didak.

K adventu se váží také "barborky", tedy oslava svátku Svaté Barbory, který patří k nejdůležitějším v době adventu, kdy 4. prosince svobodné dívky vkládaly do vázy napučenou třešňovou větvičku, která se trhala po setmění a podle tradice když do vánoc rozkvetla, mohly by se do roka vdát. Na kterou stranu se větvička otočila, z té strany přišel ženich.

Svatá Barbora je mučednice, které dle legendy ve 4. století setnul mečem hlavu vlastní otec. Bývá uctívána jako patronka havířů, dětí, dělostřelců, architektů a matematiků. Ochraňovat má také další povolání, u nichž hrozí riziko náhlé či násilné smrti. Je také ochránkyně proti smrti bleskem v časech bouří a požárů.

Nedílnou součástí adventu je i mikulášská tradice, která ožívá v podvečer z 5. na 6. prosince, a to jak ve městech tak na vesnicích. Mikuláš byl biskup, který po tři noci obdarovával lidi, aby jim pomohl z chudoby a k lepšímu a šťastnějšímu životu. Odtud je tedy tradice obdarovávání. Mikuláš je představován biskupském oděvu s dlouhým bílým vousem, kterého doprovází andělé a čerti. Andělé spolu s Mikulášem roznášejí dárky, zatímco čerti se starají o symbolické „trestání" zlobivých dětí.

Související

Adventní věnec

Adventní věnec. Kde se vzal symbol vánočního času?

Na adventním věnci již hoří svíce značící adventní neděle a odpočítávající čas do Štědrého dne. Zatímco dnes si předvánoční dobu bez adventního věnce nedokážeme představit, dříve ho lidé neznali. Věnec se svíčkami se stal symbolem adventu teprve v 19. století.

Více souvisejících

advent Vánoce

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy