Co se stalo onu osudnou noc? Zpověď posledního člověka, který viděl naživu Hitlera

Trávil s ním poslední chvíle jeho života. Byl posledním, kdo jej viděl naživu. Svědek smrti Adolfa Hitlera, jeho osobní bodyguard Rochus Misch, veřejnosti před svou smrtí stačil prozradit, co se stalo v posledních okamžicích obávaného Führera, to, jaký vlastně měl vztah s manželkou Evou Braunovou, i pravdu o mírové misi Rudolfa Hesse ve Velké Británii.

Misch byl jedním z posledních přeživších, kteří byli ve Vůdcově bunkru v Berlíně. Zemřel v roce 2013, ještě předtím ale své zážitky sepsal do knihy, která se v němčině jmenuje Der letzte Zeuge. Vyšla v roce 2008. Teď vychází také v angličtině pod názvem Hitler’s Last Witness.

Misch v ní nabízí intimní pohled do soukromého života německého diktátora a jeho blízkých. Zveřejněné obrázky ukazují Hitlera a Evu Braunovou, jak relaxují na terase u rezidence Berghof, uvnitř jednoho z Hitlerových mnoha domovů a Misch stojí nedaleko na stráži.

„Dne 30. dubna 1945 byl Rochus Misch byl v ústředně v Hitlerově bunkru," uvedl ke knize její britský editor Martin Mace. „Obdržel zprávu od generála Wilhelma Keitela, že se mu nepodařilo prolomit sovětské obklíčení Berlína, a že konec je na dosah ruky a nevyhnutelný.“

„Krátce nato Misch slyšel Hitlera, jak mluví tiše s Bormannem a dalšími. Podíval se a viděl, jak Hitler odešel do jeho pracovny. Eva, nyní paní Hitlerová, ho následovala dovnitř. Uviděl Otta Günsche, Führerova pobočníka, jak za novomanžely zavřel dveře,“ cituje editora server Express.

„Güsche řekl Mischovi, že šéf nemá být rušen. Hitler si potřásl rukou s Günschem a řekl mu, že všichni vojáci byli zproštěni jejich přísahy věrnosti. Hitler také svému pobočníkovi řekl, že nechce, aby jeho tělo bylo veřejně zneužito jako to Mussoliniho a že chce, aby bylo spáleno.“

Každý v bunkru nervózně čekal. Pak nastal nějaký rozruch. Dveře se otevřely a Misch se podíval dovnitř. „Můj pohled padl na prvním místě na Evu. Seděla s nataženýma nohama, hlavu skloněnou k Hitlerovi. Její boty byly pod pohovkou. Vedle ní...mrtvý Hitler. Oči měl otevřené a zíral, jeho hlava spadla mírně dopředu,“ vzpomínal Misch.

Poté, co byl vážně zraněn v polském tažení v roce 1939, byl Rochus Misch byl pozván, aby se připojil k SS a stal se Hitlerovým bodyguardem. Na tomto postu působil až do konce války: Nebyl jen tělesná stráž, ale i kurýr, ošetřovatel a nakonec také šéf komunikace.

Ze svého těsného kontaktu s německým diktátorem Misch mohl pozorovat mnoho věcí a věřil, že Hitler a Eva Braunová byli milenci dávno předtím, než se oficiálně uvádí. „Například byla Eva zaměstnancům a návštěvníkům představena jako „hospodyně" na Berghofu," uvedl Mace. „Ale její pokoj a Hitlerův měly spojovací dveře. Člověk si o tom brzy udělal své vlastní představy,“ poznamenal Misch.

Viděl také Evu v průhledné noční košilce v pokoji pro hosty, když nesl Hitlerovi nějaké dokumenty. Eva prý položila prst na ústa a řekla Mischovi, aby o tom nemluvil. „Misch vystřelil z místnosti, očekával, že bude propuštěn z postu Hitlerova osobního strážce, nebo ještě hůř. Ale Eva, o tom Hitlerovi zřejmě nic neřekla,“ vysvětluje editor knihy.

Řekl také, že slyšel, jak Eva a Magada Goebbelsová deklarovaly své odhodlání zemřít se svými muži. „Žily jsme s nimi. Zemřeme s nimi,“ tvrdily. A to se také stalo.

Misch také potvrdil, že Rudolf Hess neměl Hitlerovo povolení odcestovat do Velké Británie, aby vyjednal podmínky kapitulace. Byl také u toho, když se o věci Hitler dozvěděl. „Hitler zuřil, neúnavně si pro sebe opakoval: Proč mi to udělal? Každý, kdo věděl o Hesseho letu do Británie, byl zatčen a poslán do koncentračního tábora Sachsenhausen,“ uvedl Misch. „Nemůže být pochyb o tom, že Hess neměl Hitlerovo povolení jet do Spojeného království,“ dodal.

Vzpomínky Rochuse Mische byly také důležitým informačním zdrojem při tvorbě scénáře k filmu Pád Třetí říše. Ke své službě Hitlerovi se slezský rodák až do smrti hrdě hlásil, slova lítosti nebo dokonce omluvy za období nacistické hrůzovlády se u něj nikdo nedočkal. „Neumím si Hitlera jako vraha představit. To prostě není možné. Byl tak přátelský, tak milý," citoval jeho slova deník Die Welt. Misch zemřel v Berlíně dne 5. září 2013 ve věku 96 let jako jeden z posledních z vůdcova berlínského bunkru.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

Adolf Hitler nacisté II. světová válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy