Tragická historie hrozivého obléhání Leningradu. Jeho vůdce nechal Stalin po válce popravit

Rusko si dnes připomíná 75 let od zřejmě nejkrvavějšího a nejničivějšího vojenského obléhání vůbec, obléhání Leningradu (dnešní Petrohrad). Jednalo se o klíčovou bitvu druhé světové války, která rozhodla její osud. Odražení Němců zapříčinilo konečnou porážku Třetí říše. Těžce zkoušené město však nečekal dobrý osud. Vůdce SSSR, Josif Stalin, zde po válce provedl brutální čistky, které se dotkly i vůdců odpovědných za jeho úspěšnou obranu.

Leningrad, druhé nejpočetnější město SSSR, bylo významným centrem obchodu a průmyslu. Jeho strategický význam byl tedy jasný a nacistické plány počítaly s jeho rychlým převzetím. Už v srpnu – vpád Němců do země začal v červnu – jej dosáhli a začali obléhat.

Jejich rychlý posun byl do značné míry dán brutálními čistkami, které Stalin rozpoutal mezi ruskou armádou. Speciálně Leningradu se dotkly ve velké míře. Stalin město považoval město hrdé na svou nezávislost a samostatnost za centrum jeho opozice – ne zcela bezdůvodně.

Leningradu vládli postupně populární politici Grigorij Zinovjev a Sergej Mironovič Kirov, oba považováni za jeho možné nástupce. Stalin je nechal zlikvidovat a po jejich pádu začal město čistit od starých a pro něj potencionálně nebezpečných kádrů. Důsledkem čistek ale bylo, že zlikvidoval i značnou část ruského vojenského velení, což se následně projevilo i v neschopnosti zastavit postupující německou armádu.

Ačkoliv Hitler hrozil, že město strhne ze země, podle historiků je nepravděpodobné, že by Němci zamýšleli zničit strategické možnosti, které získání průmyslového města skýtaly. Nepočítali však, že Stalin jim nevydá město za žádnou cenu. Město bylo příliš důležité, jeho ovládnutí Němci by jim otevřelo zřejmě fatální průlom k Moskvě a zbavilo Rudou armádu důležitých zbraní.

Stalin vyslal k městu maršála Georgije Konstantinoviče Žukova, který dokázal ubránit město proti německému rychlému vpádu. Nacisté zjistili, že nedokáží získat město bleskovým útokem a tak se rozhodli jej postupně vyhladovět.

Hrůzné obléhání

Výsledkem zimního obléhání 1941-1942 byl nejhorší hladomor, ke kterému kdy došlo v rozvinuté společnosti. Dva a půl miliónu lidí bylo uvězněno ve zdech bombardovaného města, odříznutého od světa. Na jaře už půl miliónu lidí bylo mrtvých. Během 900 dní obléhání zemřela třetina lidí, třetina byla evakuována a třetina zůstala.

Hrůzy obléhání dokládá deník jedenáctileté dívenky Táňy Savičevové, popisující, jak postupně, během několika měsíců, zemřeli všichni její příbuzní (sestra, babička bratr, strýcové, matka). Samotná Táňa byla evakuována, následkem tuberkulózy a podvýživy taktéž zemřela.

Stalin mohl městu pomoci zrychlením evakuace a posláním vzdušného zásobování. Představovalo to ale pro něj přílišný odklon od podstatných vojenských záležitostí. Stalin nechtěl nic jiného než vyhrát válku, jakékoliv oběti byla jen „statistika“.

Historici však upozorňují, že Stalin přeci jenom nechal organizovat evakuace a posílat do města jídlo přes zamrzlé Ladožské jezero, velkou přírodní překážku pro německé pokusy o oblehnutí města. Obyvatele města by zřejmě čekal mnohem horší osud, kdyby padlo do rukou nacistů.

Udržení města bylo velkou morální vzpruhou pro sovětské vojáky. Ukázalo porazitelnost německé armády a zajistilo, že Rusové měli prostor pro zorganizování dostatečných sil na protiútok.

Po vyhnání nacistů Stalin nechal, aby město, o kterém se během obléhání nesmělo mluvit, stalo známým. Jeho vedení se dostalo do vrchních pozic ve straně. Město se stalo nezávislým na Moskvě. Pro paranoidního Stalina, dlouhodobě nedůvěřujícího městu, to byl impulz, že musí zasáhnout.

Během tzv. Leningradské aféry z roku v letech 1949-1951 byli zatčeno, odsouzeno do vyhnanství či opraveno na 2 000 lidí, z toho šedesát devět stranických funkcionářů. Neušetřeno nezůstalo ani pět čelních představitelů města, kteří řídili jeho obranu během druhé světové války. Lidé, kteří přežili hrozivého podmínky jednoho z nejstrašnějších obléhání v dějinách, tak nakonec skončili zastřeleni na příkaz šíleného diktátora.

Související

Mapa obležení Leningradu květen 1942 - leden 1943

Před 75 lety prolomila sovětská armáda obklíčení Leningradu

Před 75 lety, 27. ledna 1944, se podařilo sovětské armádě prolomit po 872 dní trvajícím obklíčení německou armádou blokádu města Leningrad. Během blokády se životní podmínky ve městě zhoršily až na samou hranici přežití. Podle některých odhadů v Leningradu zemřelo více než milion obyvatel.

Více souvisejících

Obležení Leningradu Rusko Petrohrad II. světová válka Josif Stalin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Finále Eurovize 2024 bez Česka. Aiko v semifinále neuspěla

Česko bude chybět mezi 26 zeměmi v sobotním finále Eurovize ve švédském Malmö. Aiko totiž nepostoupila ze čtvrtečního druhého semifinále. Nejlepším českým výsledkem tak zůstává šesté místo Mikolase Josefa z roku 2018. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy