Tajemství sovětského diktátora Stalina: Proč nechtěl řečnit na veřejnosti?

Není pochyb o tom, že ruskou i globální historii ovlivnil Josif Vissarionovič Džugašvili nesmazatelným způsobem. Muž proslaveny pod přezdívkou Stalin bývá řazen k největším masovým vrahů a zároveň nejoblíbenějším historickým osobnostem Rusů.

Kdyby se rozhodl Stalin naplnit přání své matky a stal se pravoslavným popem, jak si přála, historie by šla zcela jistě jinými kroky. Dnes se tak vedou diskuze, za kolik mrtvých je Stalin osobně zodpovědný.

Stopovat bychom mohli již k jeho revolucionářskému mládí ještě před bolševickým převratem v roce 1917, kdy se účastnil řady ozbrojených přepadení. Nicméně konkrétní důkazy, že by během potyček sám Stalin někoho zavraždil, v současnosti neexistují.

Od roku 1912 Stalin stoupá ve stranické hierarchii, aby po smrti Lenina dosáhl na její samotný vrchol. Zajímavostí na okraj je, že do vedení strany ho Lenin kooptoval na sjezdu v Praze v roce 1912.

Asi nejkrvavějším skutkem Stalinovy vlády byla násilná kolektivizace na Ukrajině ve 30. letech 20. století. Následně totiž vypukl hladomor, který zaznamenal přibližně 10 miliónů obětí. I když se jednalo o jednoznačně hrůzostrašnou epizodu ze Stalinovy vlády, od bezohledného rozhodnutí diktátora k miliónům obětí vede dlouhá linie.

Mnohem užší pojítko zveřejnila ruská organizace ochránců lidských práv Memorial. Jednalo se o jmenný výčet obětí stalinských čistek, který nashromáždila více než stovka badatelů za 20 let práce. Na seznamu se nachází 2,6 miliónů jmen lidí, zabitých z politických důvodů během Stalinova režimu.

Podle odhadů se však jedná o pouhou pětinu všech obětí. I přesto je však Stalin jednou z nejpopulárnějších historických osobností v Rusku. Vyhrál již řadu anket o největšího Rusa (naposledy v roce 2017). Asi nikoho nepřekvapí, že se Rusové v tomto ohledu příliš racionálně nechovají. Kromě miliónů obětí, které má Stalin na svědomí, totiž sám nebyl Rusem nýbrž Gruzíncem a dokonce se vyhýbal náročným veřejným projevům, jelikož neuměl hovořit plynně rusky bez přízvuku.

Navíc to není tak dávno, kdy Rusko vedlo válečný konflikt v Jižní Osetii (2008) právě proti Gruzii a obyvatelé této země v Rusku nejsou vůbec oblíbení.

Související

Konstantin Černěnko Komentář

Vrchol gerontokracie i projev hluboké sovětské krize: Před 40 lety nastoupil do čela SSSR Černěnko

Před 40 lety, 13. února 1984, se ujal fakticky nejdůležitější funkce v Sovětském svazu, generálního tajemníka ústředního výboru komunistické strany, Konstantin Černěnko. Tehdy dvaasedmdesátiletý, nepříliš vzdělaný muž, pro něhož bylo typické bezprostřední jednání, postrádal jakoukoliv dlouhodobější a ucelenější vizi vedení státu, který si nárokoval statut světové supervelmoci. Skutečnost, že si sovětští komunisté do svého čela vybrali právě Černěnka, navíc v době, kdy si uvědomovali, že vnitřní i mezinárodní situace je pro zemi stále komplikovanější, byla projevem hluboké krize sovětského systému. Krátká vláda Černěnka, jemuž se již při nástupu do funkce přezdívalo „chodící mumie“, se stala jejím výmluvným symbolem. 

Více souvisejících

Sovětský svaz Josif Stalin Gruzie Rusko historie

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy