Čína nezvládá přívaly sněhu. Propadávají se střechy, deset lidí zahynulo

Peking - Husté sněžení od úterý komplikuje život v severní, centrální a východní Číně. Nepříznivé počasí už si vyžádalo nejméně deset obětí.

Kalamita postihla pět provincií. V celém městě Suej-čou s 2,5 milionu obyvatel nefunguje elektřina. Teploty se tam přitom dnes mají pohybovat kolem pěti stupňů pod nulou.

Rekordní sněhové srážky zaznamenala provincie An-chuej, kde ve čtvrtek napadlo 30 centimetrů sněhu. Místní noviny napsaly, že kvůli silné sněhové pokrývce se propadly střechy několika autobusových stanic v provinční metropoli Che-fej. Nejméně jeden člověk přitom zemřel.

Ve městě Siang-jang v provincii Chu-pej se propadla střecha továrny a pět lidí zůstalo uvězněno pod troskami. Doprava ve městě se zastavila. Propadlé střechy továren byly vidět i na televizních záběrech z provincií Che-nan a An-chuej.

Ve čtvrtek sněžení způsobilo zpoždění vysokorychlostních vlakových spojů mezi Šanghají a Pekingem, některé spoje byly zcela zrušeny. V provinciích Ťiang-su, Che-nan, Šen-si a Chu-pej bylo uzavřeno mnoho dálnic. Mimo provoz byla ve čtvrtek minimálně tři letiště, na devíti dalších měly spoje značná zpoždění. Dnes ráno byla všechna letiště v provozu.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Čína Počasí Zima Sněhová bouře

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy