VIDEO: Středozápad USA zamrzl, v Chicagu je chladněji než v Antarktidě

Státy Wisconsin, Michigan a Illinois na americkém středozápadě vyhlásily stav nouze kvůli extrémním mrazům, které v těchto dnech postihují jejich území. Stejné opatření přijaly i jižní státy Alabama a Mississippi, kde je obvyklé podstatně teplejší počasí. Nejtužší mrazy dnes meteorologové naměřili v minnesotském městě International Falls, kde bylo minus 48 stupňů. V Chicagu bylo dnes chladněji než na severním i jižním pólu.

Stovky státních škol na středozápadě USA v úterý zrušily vyučování a uzavřeny byly i dnes. Stejné opatření přijalo i několik velkých univerzit. V Chicagu zůstalo doma všech 360.000 žáků, stejně tak nešli do školy studenti v Detroitu. Americká poštovní služba oznámila, že v některých částech nejhůře postižených států dnes kvůli třeskutým mrazům nedoručovala zásilky, práci zastavily i městské úklidové služby. Ulice byly liduprázdné, vlaky nejezdily.

How cold is it in #Chicago? MRT via @ABC: It’s so cold, crews had to set fire to commuter rail tracks to keep the trains moving smoothly. pic.twitter.com/KFWMrFyLqV

— Steve Rudin ABC7 (@SteveRudinABC7) 30. ledna 2019

Kvůli mrazivému počasí a sněhové bouři muselo být zrušeno i více než 2000 letů, uvedla agentura Reuters. Chicagské letiště například zrušilo polovinu plánovaných linek. V Chicagu je dnes, stejně jako v úterý, zavřená i místní zoologická zahrada Brookfield, což se stalo teprve počtvrté v její 85leté historii.

Úřady v zasažené oblasti přijímají kvůli nebývalým mrazům výjimečná opatření, která mají ochránit bezdomovce a další zranitelné občany. V Chicagu, kde podle meteorologů citovaných severem BBC News bude tento týden chladněji než v Antarktidě, bylo pět autobusů městské hromadné dopravy přeměněno v pojízdné nouzové přístřešky. V některých z nich jsou k dispozici i zdravotníci.

Charitativní organizace ve městě Minneapolis, které provozují nouzové ohřívárny a přístřešky, prodloužily otvírací dobu a zvýšily kapacitu.

Společnost Metro Transit, která je hlavním poskytovatelem veřejné dopravy v dvojměstí Minneapolis-Saint Paul, uvedla, že nebude vykazovat z autobusů bezdomovce, kteří jimi budou cestovat jen proto, aby se ohřáli.

Podle předpovědí počasí hrozí nejnižší teploty od úterý do čtvrtka, přičemž v oblasti Velkých jezer se rtuť teploměru může přiblížit k minus padesáti stupňům. Národní povětrnostní služba (NWS) upozornila, že v takové zimě hrozí člověku během pouhých deseti minut omrzliny. "Jedná se o počasí ohrožující lidské zdraví a musíme k němu tak přistupovat," prohlásil v úterý starosta Chicaga Rahm Emanuel.

Kromě toho se například ve státě Wisconsin čeká až 60 centimetrů sněhu, v Illinois by mělo napadnout 15 centimetrů a sněžení zažijí pravděpodobně i jižní státy Alabama a Georgia.

S mimořádně chladným počasím a silným sněžením jsou na severu USA spojována nejméně čtyři úmrtí, včetně muže, kterého v oblasti Chicagasrazil sněžný pluh. Další obětí se stal muž z Milwaukee, který byl nalezen umrzlý v garáži, a mladý pár, který nepřežil srážku svého auta s jiným vozidlem na zasněžené silnici.

Ve Wisconsinu poznamenalo extrémně chladné počasí dodávky piva. Dvě distributorské firmy sdělily, že dodávky budou zpožděny či přerušeny z obavy, že by pivo v kamionech zmrzlo.

Mráz znemožňuje dokonce i některé typické zimní aktivity. Po celý dnešek zůstane uzavřen lyžařský areál v oblasti Minneapolisu, jakož i tamní ledový hrad.

This is the current temperature of the #PolarVortex ! pic.twitter.com/SvWBY2dr2D

— KEEM ? (@KEEMSTAR) 30. ledna 2019

Mrazivé podmínky jsou důsledkem rozštěpení a posunu rotující masy chladného vzduchu známé jako polární vortex. Za běžných okolností rotuje ve stratosféře nad severním pólem. Toto proudění ale bylo narušeno, a nyní se posouvá na jih nad Spojené státy. Meteorologové tuto skutečnost připisují náhlému oteplení nad severním pólem, které minulý měsíc způsobil příliv horkého vzduchu z Maroka. Horký vzduch polární vortex rozštěpil a způsobil jeho posun na jih.

Související

Chicago

Chicago obnoví prezenční výuku, odhlasovali si to sami učitelé

Sedmašedesát procent členů odborů chicagských učitelů schválilo bezpečnostní plán, který umožní postupně obnovit prezenční výuku v oblasti s více než 340.000 žáky a studenty. Učitelé se původně bránili do škol vrátit z obav z nákazy koronavirem, ačkoli místní úřady tvrdily, že výuka bude bezpečná. Chicago s okolím je třetí největší školní distrikt v USA; má 513 škol, které jsou zavřené od loňského jara a děti se učí na dálku. Píše o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

chicago mráz Zima Počasí Sněhová bouře

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy