Česko slaví: Michal Novák na Světovém poháru běžeckého lyžování vybojoval stříbro. Měl jsem vyhrát, říká

Český lyžař Michal Novák dosáhl vynikajícího úspěchu v prvním závodě Světového poháru v běžeckém lyžování. Získal druhé místo v hromadném startu ve Finsku a odvezl si domů stříbrnou medaili.

Český lyžař Michal Novák dojel na druhém místě v hromadném startu na Světovém poháru v běžeckém lyžování, necelou vteřinu za vítězem Janem Thomasem Jenssenem z Norska. Tento výsledek představuje největší úspěch českého lyžování po deseti letech.

Sedmadvacetiletý český lyžař Michal Novák překvapil v úvodním závodě Světového poháru s hromadným startem na 20 kilometrů, kde získal stříbrnou medaili. V závodě byl rychlejší pouze Nor Jan Thomas Jenssen. Tento neočekávaný úspěch zřejmě nikdo nečekal.

"Je to velké zadostiučinění a samozřejmě to je obrovský úspěch, byť v cílové rovince jsem udělal poměrně velkou chybu. Musím se z toho ponaučit do příště, snad už to vyjde. Měl jsem to vyhrát, ale na stadionu jsem ve finiši nechal Jensena, aby mě přeskočil, to mě mrzí," řekl Novák v rozhovoru na svazovém webu.

Poslední medaili ze závodu Světového poháru v lyžování získal Lukáš Bauer v roce 2013, a to také ve finském středisku Ruka. Michal Novák, původem z Karlových Varů, se připojil k těmto úspěchům, když v současném závodě vynikl závěrečným nástupem, předběhl své soupeře a nakonec skončil na druhém místě. Ještě kilometr před cílem byl sedmý.

Michal Novák dosáhl největšího úspěchu v dosavadní kariéře, když mu k vítězství chyběla necelá vteřina. Tento výsledek je výrazným milníkem pro Nováka, který byl blízko získání medaile i na letošním Mistrovství světa, kde se probojoval do finále sprintu, ale nakonec dojel na nelichotivém čtvrtém místě.

Šestadvacetiletá Ilarová ve finiši uhájila těsný náskok před dvojicí Američanek. Druhá byla o pouhé tři desetiny Jessie Digginsová, třetí Rosie Brennanová zaostala o 1,4 sekundy. Digginsová přitom přišla v posledním kole o hůl a rukavici, v patnáctistupňovém mrazu ale dokázala zabojovat a vrátila se do boje o stupně vítězů.

Janatová se v úvodních kilometrech držela v prvním balíku, v závěru třetího kola ale nedokázala zareagovat na zrychlení a s nejlepšími se neudržela. Ve druhé skupině její manko postupně narůstalo a v závěrečném finiši jí nevyšel útok na umístění v první dvacítce. Na 25. místě ztratila na vítězku 2:05,3 minuty.

20 km volně s hromadným startem:

Muži: 1. Jenssen (Nor.) 48:08,9, 2. Novák (ČR) -0,7, 3. Amundsen (Nor.) -2,1, 4. Vermeulen (Rak.) -3,6, 5. Krüger -3,6, 6. Golberg (oba Nor.) -3,8, ...65. Fellner (ČR) -3:43,2.

Průběžné pořadí SP (po 3 z 34 závodů): 1. Amundsen 229, 2. Golberg 215, 3. Novák 209, 4. Valnes 202, 5. Klaebo 202, 6. Nyenget (všichni Nor.) 183, ...90. Fellner 2.

Ženy: 1. Ilarová (Švéd.) 55:40,8, 2. Digginsová -0,3, 3. Brennanová (obě USA) -1,4, 4. L.U. Wengová (Nor.) , 5. Anderssonová, 6. Karlssonová (obě Švéd.) všechny -3,2, ...25. Janatová (ČR) -2:05,3.

Průběžné pořadí SP (po 3 z 34 závodů): 1. Karlssonová 285, 2. Brennanová 255, 3. Digginsová 247, 4. Ribomová (Švéd.) 239, 5. Anderssonová 207, 6. Sundlingová (Švéd.) 199, ...23. Janatová 98, 35. Beranová 64, 47. Antošová (obě ČR) 38.

Michal Novák (běžec na lyžích) běžecké lyžování

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy