FAČR se dohodla na nové smlouvě s LFA. Obě asociace spolu řešili i prodej televizních prá

V zákulisí tuzemského fotbalu se udál klíčový okamžik. Alespoň tak hovoří šéf Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek o dohodě na nové Rámcové smlouvě s Ligovou fotbalovou asociací (LFA), tedy se zřizovatelem tuzemských profesionálních soutěží. Smlouva mezi oběma asociacemi, která je uzavřena na období mezi 1. červencem 2024 a 30. červnem 2028, aktualizuje dosavadní Rámcovou smlouvu z roku 2016, zaručuje LFA, že bude mít právě až do konce června roku 2028 pod svou kuratelou první dvě české nejvyšší fotbalové soutěže. Obě strany se taktéž domluvili na opčním právu s možností prodloužit tuto smlouvu až do roku 2032. Představitelé obou asociací Petr Fousek a Dušan Svoboda se pak také pobavili o budoucnosti prodeje televizních a marketingových práv. 

„Podpis smlouvy se dá považovat za klíčový okamžik. Stávající smlouva z roku 2016 zastarala v mnoha ohledech, proto se nastartovalo jednání. Obě strany měly své vyjednávací týmy, ne vždy to bylo jednoduché, ale korektní," uvedl šéf českého fotbalu Fousek na páteční tiskové konferenci představující novou Rámcovou smlouvu, která je tak uzavřena na dalších osm let, pokud se tedy využije zmiňovaná opce. „Máme vzájemné vztahy zakotveny smluvně, ne všechny svazy to tak mají. Někde to řeší memorandem. Myslím, že smlouva je po všech směrech vyvážená," pokračoval Fousek. 

Šéf LFA Dušan Svoboda pak nechodil kolem horké kaše a na úvod hned uvedl, že vše se točí kolem peněz. „Žádné tajemství, že všechno je o penězích. Došli jsme ke správné rovnováze v příslušných parametrech. Navazujeme na starou smlouvu, která ještě platí do konce června 2023," řekl Svoboda a prozradil tak následně, jak budou parametry nově nastaveny. „LFA bude přispívat FAČR každý rok částkou sedm milionů korun, a k tomu 5% podílem z výnosu LFA z částky nad 250 milionů korun za sezonu. Naopak liga získá podíl 10 % z výsledků reprezentačního A týmu v Lize národů a 15 % z bonusu za postup na EURO a mistrovství světa. To znamená, že z komerčního úspěchu LFA bude profitovat FAČR, a ze sportovního úspěchu seniorské fotbalové reprezentace bude profitovat LFA. V zájmu všech ligových klubů tak bude maximálně vycházet vstříc reprezentačním potřebám." 

Kromě Rámcové smlouvy se pak obě strany dotkly při svých jednáních i o budoucnosti prodeje televizních a marketingových práv, přičemž nejbližší ostře sledovaný tendr na televizní práva se bude týkat obdobím počínaje sezónou 2024/25 a bude vypsán v nejbližších týdnech. Už jen do konce června příštího roku totiž má tato práva ve svém držení společnost Pragosport, která za ně ročně platí kolem 150 milionů korun. „Další krok bude příští týden podpis se společností Deloitte, která bude mít poradenský mandát. Naším cílem je, abychom do konce září měli tendr uzavřený a vyhlášený," sdělil k tomu další plány Svoboda a pokračoval: „S hodnotou mediálních práv nemůžeme být spokojeni. Každopádně když nebude hodnota minimálně dvojnásobná proti dnešku, budu to považovat za velký neúspěch. Věřím, že to bude více." 

Nový vlastník televizních a marketingových práv by pak měl být nápomocen i při vývoji tolik potřebné kalibrované čáry při posuzování těsných ofsajdů. „Naším cílem je kalibrovanou čáru do ligy přivést. Potřebujeme i součinnost technologických zajišťovatelů přenosů, ale jak přesně to bude, zatím není popsáno. Naším cílem musí být, aby nejpozději od sezony 2024/25 kalibrovaná čára byla," přeje si Svoboda. 

Dodejme, že LFA, která nejenže řídí první dvě nejvyšší fotbalové soutěže, ale má pod sebou i disciplinární komisi, bude od sezóny 2024/25 nově řídit i český fotbalový pohár, který tak převezme z rukou FAČR. 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

FAČR vyhlásila soutěž na využití areálu na Strahově. Může vzniknout nový stadion

Buď tréninkové centrum, nebo nový stadion, klidně konečně ten národní. To všechno může být výsledek mezinárodní soutěže vyhlášené Fotbalovou asociací ČR (FAČR) na sportovní využití chátrajícího areálu na Strahově se stadionem Evžena Rošického. Na něm ještě před dvěma lety mimo jiné trénovala česká reprezentace, protože je ale od loňského roku nevyužíván, v současnosti se nachází v havarijním stavu.
Fotbal, ilustrační fotografie,

Po zvolení nového trenéra národního týmu skončila Sportovní rada v čele s Vladimírem Šmicerem

Jen krátce po oznámení Fotbalové asociace ČR (FAČR), že se novým trenérem reprezentace stává Ivan Hašek, přišla ze Strahova nečekaná zpráva o konci celého poradního orgánu zvaného Sportovní rada, v jehož čele stál bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer. Zprávu o jeho rezignaci vzal asociační výkonný výbor na vědomí a bude se celou záležitostí zabývat na svém dalším zasedání. Samotná Sportovní rada FAČR pak přišla s vysvětlením, proč se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla. Tím nejhlavnějším důvodem byly neshody s vedením českého fotbalu.

Více souvisejících

FAČR Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy