F1 Austrálie: Čtyřnásobný šampion Vettel porazil trojnásobného mistra Hamiltona

Melbourne - Sezóna plná očekávání začala - a začala v tomto směru překvapivě. Po třech letech, kdy úvodní závod vyhrály vždy Stříbrné šípy ze Stuttgartu se prosadila klasická stáj F1 a do jisté míry zodpověděla otázku, jak to bude letos s proměnou sil ve startovním poli.

Lewis Hamilton zajel nejrychlejší kvalifikaci a postavil se tak do čela startovního pole. Odstartoval také nejlépe a až do 17. kola obhajoval vedoucí pozici. Stěžoval si však na špatnou přilnavost pneumatik, proto zajel do boxů a přenechal vedoucí pozici za ním jedoucímu Vettelovi. Jenže čtyřnásobný mistr světa vydržel na trati až do 23. kola a vytvořil si dostatečný náskok, takže Hamilton, kterého po návratu na trať navíc mírně pozdržel Max Verstappen, zůstal za Vettelem. Němec si dokázal vypracoval až osmivteřinový náskok a ten si s drobnými výkyvy udržel až do cíle. Získal tak 43. triumf v kariéře a Ferrari přivezl vítězství po 26 Grand Prix.

Čekalo se, jak si povede nováček v týmu Mercedes Valtteri Bottas, Fin skutečně prokázal své kvality a stáhl značný odstup od Hamiltona, ale když se přiblížil na 1,9 vteřiny, jako by ztratil elán - nebo dostal z garáže Mercedesu pokyn, aby držel pozici? Těžko říci, každopádně se Valtteri postaral o to, že se oba piloti Mercedesu dostali na stupně vítězů.

Závod sám o sobě nebyl příliš zajímavý, předjíždělo se minimálně, zaujal spíš velký počet odstoupení. Nedojely oba Haasy, tedy vozy amerického týmu, který loni při svém debutu příjemně překvapil. Magnussen byl zapleten do kolize hned ve třetí zatáčce prvního kola, po níž si poškodil spoiler a možná i "načal" závěs, kvůli němuž později odstoupil, jeho kolega Grosjean byl vůbec prvním, kdo musel předčasně ukončit závod.

McLaren se nadále trápil - Vandoorne musel ve třetím kole do boxů, protože mu zmizela všechna data na displeji volantu. Alonso spíše díky potížím soupeřů držel dlouho bodovanou příčku, ale v 52. kole ho naráz předjeli Ocon a Hülkenberg, prvně jmenovaný mu navíc poškodil geometrii a Španěl tak musel také vzdát. Podobně dopadl i miláček domácího davu Daniel Ricciardo, který odstartoval z boxů se ztrátou dvou kol. Ani on neviděl cíl.

Pirelli predikovalo, že závod bude prakticky bez výjimky s jednou zastávkou u všech týmů, což se i potvrdilo, o tom, že opotřebení pneumatik bylo mizivé, svědčí i dlouhé úseky, které piloti byli schopni odjet na ultraměkkých pneumatikách, stejně jako fakt, že nejrychlejší kolo závodu zajel Räikkönen v samotném závěru závodu.

GRAND PRIX AUSTRÁLIE (57 kol, 302,271 km)

1. Sebastian VETTEL (Ferrari), 1:24.11,6722. Lewis HAMILTON (Mercedes) - 9,975 s.3. Valtteri BOTTAS (Mercedes) - 11,250 s4. Kimi RÄIKKÖNEN (Ferrari) - 22,393 s.5. Max VERSTAPPEN (Red Bull) - 28,8276. Felipe MASSA (Williams) - 1:23,386

Závod dokončilo 13 pilotů

Nejrychlejší kolo: Kimi Räikkonen - 1:26,538 (220,606 km/h)

Podrobnější informace o závodě, jakož i statistiky a vyjádření pilotů po závodě najdete na stránkách www.f1news.cz.

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.
Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 Sebastian Vettel (F1) Lewis Hamilton

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy