Černý den pro český fotbal. Sparta ani Plzeň nezvládly své odvety a s Ligou mistrů se loučí

Praha/Plzeň - Ve středu večer byly na programu odvety 3. předkola Ligy mistrů, v rámci kterých nastoupila ke svým zápasům i česká mužstva a to Sparta Praha a Viktoria Plzeň. Zatímco pražský celek hostil na svém stadionu CSKA Moskva (první zápas 2:2), v Plzni se představil izraelský klub Maccabi Tel Aviv (první zápas 2:1 pro Plzeň). Přestože si oba kluby přivezly z venkovních hřištích nadějné výsledky, tak je doma nedokázaly využít ve svůj prospěch. Sparta začala slibně, když po čtvrthodině vedla 2:0, pak však dokázal ruský celek a pak dát i třetí branku. V Plzni to dlouhou dobu bylo 0:0, ke konci však hosté vstřelili dvě branky a i na západě Čech zhasly veškeré postupové naděje.

Nejprve se od 18:45 na Letné představila Sparta, která tedy hostila moskevské CSKA. Duel začal skutečně skvěle pro Pražany, vždyť už v 7. minutě to bylo 1:0, když branku vstřelil Ladislav Krejčí. O devět minut později to bylo ještě o něco veselejší, tentokrát se z gólu radoval Fatai, který se tak ukazuje stále v lepším světle, neboť v každém zápase, ve kterých zatím nastoupil, vstřelil vždy jeden gól. Zdálo se tak, že to domácí nebudou mít s postupem nikterak složité, soupeře z Moskvy se totiž nezdál být úplně ve stoprocentní pohodě. To se ale změnilo. Ve druhé půli prvního dějství totiž byla na Sparťanech vidět jistá nervozita v rozehrávkách a do hry se tak čím dál více dostávali hosté. A ve 34. minutě se nakonec dočkali i snížení. To se pochybě Marka Matějovského ve středu hrací plochy dostali hosté do rychlého protiútoku, na jehož konci pak byl Musa, jenž nakonec vstřelil gól na 2:1.

Od té doby byli na hřišti hřišti lepší spíše hráči CSKA. Už šest minut po zahájení druhé půle se hosté radovali z vyrovnání, když opět Musa využil zaváhání sparťanského gólmana Bičíka, který měl spíše vyjít ven z branky proti centrovanému balónu zleva, nestalo se tak a nigerijský forvard v moskevských službách se tak mohl radovat z další branky. Za tohoto stavu, tedy za stavu 2:2, by se na Letné prodlužovalo. Jenže pak do zápasu zasáhl svými podivnými rozhodnutími italský sudí. Nejprve přísně vyloučil Marka Matějovského, pak nepískl penaltu za jasný faul ve vápně na Davida Lafatu. Reakce z tribun na sebe nenechaly dlouho čekat. V 76. minutě tak nakonec postup ruského celku zpečetil Dzagojev a Sparta se tak opět nedočkala vytoužené účasti v základních skupinách Ligy mistrů.

V Plzni rozhodla poslední čtvrthodina

Ještě lepší výsledek si minulý týden do Čech přivezli plzeňští Viktoriáni, kteří v Izraeli vyhráli s tamním Maccabi Tel Aviv 2:1. Západočechům tak stačila k postupu buď remíza 0:0, či 1:1. Dlouhou dobu to v Plzni vypadalo, že svěřenci kouče Miroslava Koubka hrají na to, aby odvetný duel skončil bezbrankovou remízou. V první půli toho prakticky nebylo nic pořádného k vidění a to z obou stran. Za zmínku snad stojí jen střela z kopačky Vaňka, to bylo opravdu za prvních pětačtyřicet minut vše.

O trochu větší vzrušení se po obrátce postaral Mahmutovič, který po centru zleva trefil nakonec spojnici břevna a tyče. Pak však příšla 75. minuta a tehdy rozhodčí nařídil penaltu po faulu Davida Limberského na Zahaviho, ten následně penaltu i zahrával a nakonec proměnil, 0:1. Tento výsledek ještě posouval Plzni do vytouženého play-off, jenže v 84. minutě vstřelil druhou branku opět Zahavi a v Plzni zavládlo ticho. Domácí už museli vstřelit alespoň branku, aby se hrálo prodloužení. Až do posledních vteřin o ni plzeňští usilovali, gólmana hostů však nepřekonali a tak byl završen černý den českého fotbalu, když ani Plzeň nedokázala ze 3. předkola Ligy mistrů postoupit.

Liga mistrů, 3. předkolo - odvety:

Sparta - CSKA Moskva 2:3Branky: 6. Krejčí, 16. Fatai - 34. a 51. Musa, 76. DzagojevPrvní zápas: 2:2, postupuje CSKA

Plzeň - Maccabi Tel Aviv 0:2Branky: 75. (z pen.) a 84. ZahaviPrvní zápas: 2:1, postupuje Maccabi

Související

Barcelona přivítá na svém monumentálním stadionu Manchester United.

Evropské jaro plné velkých zápasů. Liverpool se utká s Realem, Barcelona s Manchesterem United

Tento týden se ve švýcarském Nyonu rozhodlo losem o osmifinálových zápasech Ligy mistrů a zápasech 2. kola Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Ani tentokrát nebude v prvních jarních vyřazovacích fázích nouze o atraktivní duely. V osmifinále milionářské soutěže se například utkají poslední finalisté této soutěže Liverpool a Real Madrid, los pak svedl k sobě i finalisty z roku 2020 Paris Saint Germain a Bayern Mnichov. Ve 2. kole Evropské ligy se pak pro změnu střetnou giganti Barcelona a Manchester United.

Více souvisejících

fotbal liga mistrů Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy