Euro 2016: Belgičané v závěru dávají gól a po nejtěsnějším výsledku posílají Švédy domů

Nice - Seveřanům se na šampionátu zatím nedařilo. Měli šance, tu největší jim překazil de Bruyne, ale zápas rozhodla dalekonosná střela, která ukončila žlutomodré naděje a rovněž reprezentační kariéru Ibrahimoviće.

Ronaldo v podvečerním zápase skóroval hned dvakrát a sebral tak Zlatanu Ibrahimovićovi možnost být prvním hráčem, který se trefí na čtyřech šampionátech po sobě. Ale Zlatan bude určitě rád, když skóruje později a pomůže to jeho týmu do osmifinále. Trenér Hamrén navzdory porážce od Itálie zachoval stejnou sestavu s rozmístěním 4-4-2.

Belgičané mají komfortní pozici po třígólovém vítězství nad Irskem, ale kouč Wilmots do základní jedenáctky vrátil Nainggolana, na jehož místě v duelu s Irskem byl od začátku Dembélé. Oproti Švédům zůstane jediným hrotovým hráčem Romelu Lukaku, v druhém zápase rozhodně živější de Bruyne bude v jeho závěsu.

1. poločas: Začalo se velice svižně, Švédové konečně trefili branku

Belgičané si odbyli výkop a poprvé se dostali na dostřel Isakssonovy branky ve 3. minutě, kdy Witsel netrefil střelou z dálky branku, ovšem opakovaný zápas ukázal, že se tak stalo s Forsbergovým přispěním. Ve 4. minutě to zase zkusili žlutomodří, ale centr M. Olssona odvracel z pokutového území Vertonghen.

Neuvěřitelné se stalo skutkem - Källströmův přímý kop po Vermaelenově zaváhání propadl před Berga a ten z nějakých osmi metrů po téměř 190 minutách působení Švédů na ME trefil bránu. Nikoli však síť, protože Courtois výborně zasáhl. V 7. minutě to hořelo před švédskou brankou, kdy rohový kop posouval Vertonghen před branku, ale Witsel nedokázal obtížný míč z voleje trefit. 

Belgičané pak vyprodukovali určitou převahu, zatlačili soupeře k jeho brance a zkoušeli to centry mezi švédské stopery, kde většinou číhal Lukaku. To byl případ Meuniera z jedné a Vertonghena na druhé straně. V prvním případě vyřešil situaci Isaksson, v druhé šel míč do zámezí. Chyběla však ona přesná přihrávka, která by švédskou obranu vyřadila ze hry.

Že Švédové mají znaačné problémy jen s tím pořádně zaútočit naznačila 20. minuta, kdy místo rychlého zakončení akce žlutomodří sérií přihrávek zamířili zpátky na polovinu hřiště. Nakonec se míč po složitém manévrování dostal k Ibrahimovićovi, ale jeho střelu zablokoval Alderweireld. O chvíli později se situace opakovala a tentokrát si stoupl do rány švédského kapitána Nainggolan.

Jak "se to dělá" naznačili v 25. minutě Belgičané. Lukaku našel zpětnou přihrávkou Hazarda, ten prošel napříč po hranici pokutového území, nahrál pod sebe de Bruynemu a ten pohotovou střelou přídělal starosti Isakssonovi, ale nikoli takové, se kterými by si neporadil. Švédové si vzali příklad, Forsberg vyslal dopředu Berga, ten připravil střelu pro Ibrahimovićovi, ale jeho rána pravačkou Zlatanovi příliš nesedla a zapadla vedle pravé Courtoisovy tyče.

"Ibra" se opět dostal do šance ve 29. minutě  po Forsbergově dlouhém pasu, do akce se ještě zapojil Berg, ale nebezpečnou situaci dokázal vyřešit Vermaelen. Z protiútoku si de Bruyne poradil s E. Johanssonem, ale jeho prudký centr proletěl neškodně metr před Isakssonovou brankou. 

V 33. minutě se podařilo vyrazit Belgičanům do protiútoku, Hazard posunul na de Bruynea a toho zezadu fauloval Ekdal. Přímý kop nasměroval Vertonghen do vlastního spoluhráče Nainggolana, následně Lindelöf odvracel de Bruyneho centr do zázemí. Roh se Belgičanům vůbec nepovedl, ale netrvalo dlouho a hráči v bílých dresech byli zase před brankou, kde Lukakuovi chyběl snad půlkrok na prudký de Bruyneův centr zleva.

V poslední minutě si Belgičané vypracovali velice dobrou příležitost, když po nakrátko rozehraném kopu de Bruyna na Hazarda naskakoval na prudký centr de Bruynea Meunier, jenž dobře předskočil Lindelöfa, ale míč jen těsně minul levou tyč Isakssonovy branky.

2. poločas: Ibrahimović se snaží, střely Švédů narůstají

Po rozpačitém oťukávání se rozhodli něco vymyslet Švédové ve 48. minutě, kdy Berg zkoušel dlouhým obloukem najít Ibrahimoviće, ale toho si ohlídal Vermaelen s Vertonghenem. Švédové ale viditelně přidali a v prvních minutách se víc tlačili k Courtoisově brance. Výsledkem byl i první švédský roh, který se ovšem Källströmovi hrubě nepovedl.

Ibrahimović se v první desetiminutovce dostal čtyřikrát do slibné pozice, ale belgická obrana dobře věděla, jaké nebezpečí jí hrozí a dokázala ho vždy zbrzdit. Zlatan tedy vzal na sebe v 54. minutě roli nahrávače, vyslal do výborné šance Berga, ale tomu v rozhodující chvíli míč trochu utekl, takže musel vracet pod sebe na Ekdala, který ještě před atakem Witsela stačil vystřelit, ale pro brankáře Courtoisových kvalit to nebyl neřešitelný problém.

Po deseti minutách zase převzali iniciativu Belgičané, ale ti se soustředili spíš na manévry před pokutovým územím, když už přišla střela, tak většinou do blokujících Švédů, jako v 58. minutě v případě de Bruynea. 

Z ničeho mohli Švédové vytěžit hodně - Ibrahimović si pokryl dobře míč a v pokutovém území prostrčil na Forsberga, ale ten jeho přihrávku nečekal a sám před Courtoisem dostal míč na zadní stranu lýtka. V 60. minutě si Belgičané nahlas zakřičeli, když Meunier metr před brankovou čarou centroval a Granqvistovi se v pádu míč odrazil od podpaží a tedy i ruky, Brych však nechal pouze zahrávat roh.

Švédští fanoušci si marně zajásali v 63. minutě, kdy po dlouhém nákopu na Berga zahrál švédský útočník nohou hodně nahoře, takže jeho kopačka se nebezpečně míhala u hlavy Alderweirelda. Ibrahimović pak míč dopravil do sítě, ale to už Brych pískal (ač nebylo zcela jasné, jestli faul nebo ofsajd) a radost tedy byla zbytečná. To v 66. minutě by mohli jásat Belgičané a regulérně, Alderweireld přenesl míč na levou stranu na de Bruyneho a ten perfektní ranou k pravé tyči protáhl Isakssona, ale míč po jeho zákroku skončil v zámezí.

V 73. minutě se do situace, kterou už jenom na ME zažil, dostal Lukaku. De Bruyne mu poslal přesný míč, belgický útočník upláchl E. Johanssonovi, šel sám na brankáře, ale švédský gólman se zákrokem na zemi nenechal pokořit. Za půl minuty to Lukaku zkoušel znova a dokonce dostal míč do sítě, ale to už bylo dávno pískáno ofsajdové postavení. 

Souboj Courtois - Ibrahimović spadá do 76. minuty, kdy po faulu na vlastní osobu zahrál Zlatan z 33 metrů trestný kop, ale belgický brankář si ohlídal levou stranu své branky a nepříjemně skákavý míč vyrazil z brankového prostoru.

Lukaku byl nadále velmi agilní a snažil se přidat třetí branku na šampionátu, když ho na hrotu našel v 79. minutě Mertens, obtočil se kolem Granqvista a pravačkou vypálil na Isakssonovu branku, ale přestřelil. A vzápětí si udělal z Ekdala, Durmaze a Lindelöfa slalomové tyčky Mertens, ale jeho ránu zprava na bližší tyč Isaksson zklikvidoval.

Švédům nebyl přán ani kousíček toho štěstí. V 83. minutě zahrál Källström ukázkový roh do středu pokutového území, Granqvist se nádherně pověsil do vzduchu, ale míč vyhlavičkoval de Bruyne u pravé tyče na brankové čáře.

A Švédové se mohli přesvědčit, že ono "nedáš-dostaneš" stále platí. Hazard potáhl míč po levé straně, možná na první pohled zaváhal, ale pak krásnou křížnou přihrávkou našel Nainggolana, ten si připravil střelu na pravačku na pravačku a vypálil, míč se lehounce opřel o hýždi střídajícího Zengena a Isaksson na něj neměl nárok dosáhnout.

Ve chvíli, kdy se rozběhlo nastavení, opět se na levé straně uvolnil Hazard, nahrál na nabíhajícího Bentekeho, ale jeho střelu do prostředka branky Isaksson zvládl vyrazit. Místo finálního tlaku ale více času na polovině Švédů tráví Belgičané.

Poslední akcí byl příchod Origiho na hřiště, který ale pořádně nestačil ani zaujmout jeho místo, protože Brych vzápětí ukončil utkání. Švédové sice podali zlepšený výkon, ale jak se ukázalo, v útoku nebyli příliš nebezpeční. Alespoň v posledním zápase si vypracovali šance, měli gól na dosah. Nejlepším mužem ve žlutomodrém dresu byl obránce Granqvist, bojovník v zadních řadách i v pokutovém území soupeře. Zlatan Ibrahimović se tak rozloučil s kariérou v reprezentačním dresu bez úspěchu, to samé nejspíš provede brankář Andreas Isaksson, který dnes byl rovněž oporou Seveřanů.

V belgických řadách postupně ožívají Lukaku, de Bruyne a Hazard, ale ani tady nelze říci, že by někdo významně vyčníval. V tomto zápase lze říci, že vyhrál šťastnější tým brankou, která byla sice velice hezká na pohled, ale také do jisté míry náhodná.

Švédsko - Belgie:    0 : 1   (0:0)

Branka: 84. Nainggolan

Žlutá karta: 33. Ekdal, 36. E. Johansson,  - 31. Meunier, 45. Witsel

Švédsko: Isaksson - Lindelöf, E. Johansson, Granqvist, M. Olsson - S. Larsson (70. Durmaz), Ekdal, Källström, Forsberg (82. Zengin) - Berg (64. Guidetti), Ibrahimović. Trenér: Erik Hamrén.

Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Carrasco (71. Mertens), Nainggolan, de Bruyne, Witsel, Hazard (90. + 3. Origi) - Lukaku (87. Benteke). Trenér: Marc Wilmots.

Rozhodčí: Felix Brych (Německo)

Držení míče: 49 % - 51 %Střely na branku: 13 - 23 (4 - 8)Rohové kopy: 4 - 12Počet faulů: 10 - 14Diváci: 34 011

Související

Cristiano Ronaldo

Čtyři měsíce bez fotbalu. To nyní může čekat Ronalda po finálovém zranění

Madrid - Největší portugalská fotbalová hvězda, kterou je útočník Cristiano Ronaldo, se sice v těchto dnech může radovat spolu s celým Portugalskem radovat z premiérového zisku titulu mistrů Evropy, následující informace ale nepotěší jak jeho samotného, tak ani Real Madrid, ve kterém v současnosti působí. Jak známo, portugalský forvard nedělní finále mistrovství Evropy, které se konalo na Stade de France a ve kterém se Portugalci střetli s domácími Francouzi, nedohrál, neboť musel už po 25 minutách hry předčasně opustit hrací plochu kvůli zranění. Nyní vyšlo najevo, že CR7 si v tomto utkání natrhl přední zkřížený vaz v koleni, což tak mimo jiné znamená, že nejznámější Portugalec může chybět na fotbalových hřištích až čtyři měsíce. S touto informací přišel úterní španělský tisk.

Více souvisejících

Euro 2016 fotbal ME

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy