Euro 2016: Portugalce spasil v prodloužení Quaresma, Chorvati svou velkou šanci prováhali

Lens - Chorvati patřili mezi nejopěvovanější tým šampionátu, získali si fanoušky a jejich hra se líbila. Ale zbytečnou taktickou hrou se zbavili šance na postup do čtvrtfinále. Prohráli gólem těsně před koncem prodloužení a po výsledku 0:1 se s mistrovstvím loučí.

Portugalci jsou považování za jednoho z největších favoritů, ale zatím spíš působí jako parta neustále ublížených jedinců. Zatím nedokázali vyhrát ani jeden zápas, místo z očekávaného prvního místa šli až ze třetího tak trochu s odřenýma ušima. Ronaldo se probudil až v posledním zápse, ale i tam narazili fotbalisté z Pyrenejského poloostrova na silný tým a nebyli lepší. Je otázka, nakolik je sráží ublížené chování Ronalda, kterému se zatím nedaří a za své výroky a chování dostává co proto. Charakter týmu se projeví v prvním zápase, ve kterém o něco jde.

Chorvaté až na závěr utkání s Českou republikou ukázali velkou vnitřní sílu a především se nebojí velkých jmen. Sami je ve svém středu mají a mohou se na ně spolehnout. Pro zápas bude důležité, že se do sestavy vrací odpočívající Modrić a ostatní hráči jsou v pořádku, takže se Čačić vrátil k původnímu složení obrany. To Portugalci zadní řadu překopali, nebudou hrát Vierinha, R. Carvalho ani Eliseu, kteří nastoupili v posledním zápase proti Maďarsku. Na hřiště od začátku nevyběhne ani Quaresma, neměnné zůstává duo Nani-Ronaldo.

Týmy nastoupí na jenom z menších stánků - Stade Bollaert-Delelis a dá se očekávat, s ohledem na bouřlivé chorvatské fanoušky zápas dramatický nejen na hrací ploše. Před Chorvaty leží velká výzva i v tom směru, že zatím všechny tři zápasy s Portugalskem prohráli, ba co víc, ještě jim nedali ani jeden gól.

1. poločas: Taktická bitva bez přímého ohrožení jedné či druhé branky

Chorvaté ve svých nezaměnitelných kostkovaných červenobílých dresech utkání zahájili a hned od počátku je vidět, že mají silnější držení míče. Do páté minuty vlastně nedali Portugalcům možnost se potkat s míčem, i když žádnou velkou příležitost nevyprodukovali. 

Kdyby Chorvati neměli své typické dresy, mohli bychom si na jejich místě představit hráče FC Barcelonu. Dlouhé střídání míče, přihrávky na jistotu kolem středové čáry, žádný pokus o průnikový centr. A v 11. minutě byli diváci svědky neobvyklého prohřešku, kdy Strinić celou nohou přešlápl při vhazování autu, poté se téměř dvě minuty nehrálo, protože Naniho pří výskoku trefil rukou Perišić. 

Ve 14. minutě se vzácně dostali Portugalci na dostřel branky, ovšem jen díky chybě Badelje, ale i když se kopal rohový kop, Ronaldovi věrní velice rychle vyklidili soupeřovo pokutové území. I ve 20. minutě jsme byli svědky strategického manévrování, jenom míč měl častěji na kopačkách tým z Pyrenejského poloostrova, ale pořád se ještě ani jedna jedenáctka neodhodlala ke střele na branku.

Ve 25. minutě zahrál Mário přímý kop po faulu Perišiće na Ronalda; Pepe využil nedorozumění Čorluky s Vidou a nebezpečně hlavičkoval nad chorvatskou branku - byť opakovaný záznam ukázal, že portugalský stoper byl v postavení mimo hru.

V 30. minutě se odhodlali ke střele také Chorvaté, a to díky chybě Naniho ve středu hřiště. Míč dostihl Perišić, navedl si ho ke středu hřiště a zkusil překvapit Patrícia střelou na bližší tyč, ale vyšel mu z toho hodně nepřesný pokus.

Šancí bylo opravdu poskrovnu, náznak té největší měli Chorvaté v 41. minutě, kdy Perišić zvolil velice zajímavou křížnou příhrávku na úplně volného Striniće na levém křídle. Obránce se však příležitosti jakoby zalekl a místo střely přihrával, takže míč v pohodě dokázal odvrátit Fonte.

Poslední šanci měli Chorvaté ve 45. minutě, kdy po faulu Mária na Rakitiće sám postižený rozehrál přímý kop, který z nebezpečného prostoru odhlavičkoval Pepé. Následný roh letěl k Vidovi a jeho střet s Ronaldem posoudil sudí jako útočný faul.

2. poločas: Nadále pokračuje fotbalová nuda s minimem šancí

Chorvati začali opět s větším důrazem, snažili se využívat váhání v rozehrávce soupeře, ale největší šanci ve 49. minutě, kdy se po kombinaci Mandžukiće a Modriće dostal k míči Strinić, jeho centr vůbec před branku nedoletěl, skončil za brankovou čarou. To o tři minuty se mu povedl centr mnohem lépe a Brozoviće ubránil jen za cenu rohu Guerreiro. Chorvaté pak bleskově rozehráli kop od praporku a Brozović tvrdě vypálil, bohužel hodně nad.

Také Portugalci se hodlali zviditelnit, ale kupodivu to nebyl Ronaldo, ale mladý supertalent Sanches, který si v 57. minutě dovolil odvážný průnik středem, narazil si s Máriem, ale střela už se řadila do kategorie hodně nepovedevých. 

Chorvati byli blízko gólu v 62. minutě, když po ruce Portugalců naběhli na Rakitićův přímý kop Mandžukić a Vida, bohužel se nedohodli a Vida svému kolegovi míč doslova ukradl - a to ještě po jeho levici číhal úplně volný Perišić. Pak se dostali do slibné šance i Portugalci a na hrotu se objevil Nani stínovaný dvojicí Čorluka - Vida. Nani poslal míč mimo branku ramenem, načež ho Vida trefil někam do prostoru končících zad, ale žádný další postih pro Chorvaty z toho neplynul. V 67. minutě se mohl téměř neviditelný Ronaldo po dlouhém nákopu W. Carvalha dostat do šance, ale míč si zpracoval ramenem a vzápětí byl u něj jako neoddělitelný stín Vida. Každopádně Portugalci začali produkovat jeden dlouhý pas za druhým a dostali se i do určité chvilkové převahy.

Kolem 70. minuty se hra poněkud zrychlila, oba týmy se pokusily zjednodušit přechod k brance soupeře a když Sanches špatně přihrál, dostal se po centru Srny k míči Perišić, ale Cédric mu nedal dost klidu a prostoru, takže Perišić vyslal spíš pozdrav tribunám než jako ohrožení Patrícia. V 75. minutě se dostali Chorvaté hodně blízko k Patríciovi. Sanches téměř u brankové čáry a těsně před pokutovým územím fauloval Srnu, kterého poslal do úniku Modrić, ale Rakitićův přímý kop dokázal odvrátit bráníci Ronaldo. 

Zápas dospěl do poslední desetiminutovky a týmy zase jakoby zatáhly za záchrannou brzdu. Přihrávky byly mnohem méně nebezpečné, dalo by se říci až alibistické, centry byly víceméně bez zjištění, zda v místě jejich dopadu vůbec někdo je. Opatrnost především - to bylo hlavní krédo závěru klasické hrací doby.

Pokud něco stojí za zaznamenání, tak snad v poslední minutě centr Srny mířící na střídajícího N. Kaliniće, který ovšem pravou patičkou poslal do bezpečí Pepe. Portugalci si svou největší šanci mohli schovat do posledních chvil tříminutového nastavení, ale Sanches dobrou přihrávku nevymyslel. Chorvaté si ještě zkusili roh, který odhlavičkoval Ronaldo, pak už byla základní hrací doba ukončena.

Prodloužení: Rozhodne chyba nebo uvidíme další penaltový rozstřel?

Už ve 3. minutě po faulu Sanchese na Modriće se mohli Chorvaté pokusit ohrozit Patríciovu branku, ale Srnova střela se po dvou tečích vůbec k brance nedostala. Vtipně to pak za dvě minuty po dlouhém Čorlukově nákopu zkusil hlavou Perišić, ale ani on nepřinutil Patrícia k zákroku. To samé platilo pro N. Kaliniće, který se po dvou šťastných odrazech dostal k míči, ale svůj únik mezi dvěma obránci (Pepe, Fonte) skončil hodně nepřesnou střelou.

V 99. minutě ukázal Brozović další spíše symbolický a do jisté míry bezradný pokus, když se k němu dostala Modrićova přihrávka, ale rána opět skončila ve vzdálenosti dobrých tří metrů od Patríciovy branky. Na druhou stranu se pustil Quaresma, po faulu zkoušel dostat míč do pokutového území, pak ještě dostal šanci z dalšího přímého kopu a do třetice se mohl předvést z rohu, který skončil Pepeho náskokem a potížemi Čorluky s pravým stehenním svalem. Těsně před koncem prvního prodloužení ještě vyslal Modrić k brance centr pro Perišiće, ale tomu míč skočil na holeň a proto vůbec branku netrefil.

Při druhé části prodloužení se vyskytl názor, že týmy nebudou nijak bláznit, což začátek poslední hrané části naznačil. Pak se ale začaly útoky střídat, nejdřív zkusili zabrat Portugalci, ale utopili se v neúčelných přihrávkách na hranici pokutového území, pak dvakrát dostal N. Kalinić míč za záda ve chvíli, kdy by mohl být sám před Patríciem. Ve 113. minutě po dobrém náběhu na centr z rohového kopu byl blízko brance Vida, ale trochu v záklonu hlavičkoval nad.

Další chorvatská šance se vynořila zčistajasna ve 115. minutě. Pjaca se odvážně pustil vpřed, ale bohužel pro Chorvaty do jeho přihrávky sáhl N. Kalinić a díky tomu nemohl Perišić pálit přímo. Vzápětí Perišić dával střílený centr před branku, kde ho nikdo netrefil a do třetice po dalším závaru poslal Perišić míč hlavou do tyče.

Kolikrát jsme už opakovali ono nedáš-dostaneš? Po zažehnání nebezpečí před Patríciovou brankou ztratil Strinić míč, Ronaldo ho poslal na Sanchese, ten vyvezl míč do otevřené obrany. Jeho přihrávku převzal Nani a bodlem přes Vidu, který míč nezachytil, doputoval míč k Ronaldovi. Jeho ránu úžasným zákrokem nohou vyrazil Subašić, jenže přímo ke Quaresmovi. A ten se hlavou nemýlil.

Chorvaté už neměli čas, ale ještě se pokusili něco udělat. Střídající Pjaca se prodral do pokutového území, poněkud okopáván ještě vracel pod sebe, ale nedokázal nikoho najít. Dva rohy Chorvaté nevyužili. Opravdu poslední šanci, kdy už byl v pokutovém území Portugalců i brankář Subašić, naservíroval Srna pro Perišiće, jeho hlavičku ještě zkusil levačkou poslat do sítě Vida, ale netrefil. 

Jednoznačně jeden z nejhorších zápasů na šampionátu, zoufale svázaný taktikou a čekáním na chybu soupeře, který nudil, nic se v něm nedělo. Oba týmy hrály alibisticky, až do 116. minuty vlastně ani jedna strana netrefila branku. Tvrdit, že poslední pětiminutovka vynahradila nekoukatelný průběh zápasu, okořeněný zákeřnostmi Portugalců (úmyslné šlápnutí Fonteho na nataženou nohu Rakitiće), je naprostý nesmysl. Pokud si Ronaldo urážel Islanďany, po tomto zápase by měl podstoupit velkou sebekritiku. Za celý zápas nebyl vůbec vidět, ale jak to tak chodí, nachomýtl se k rozhodující akci. 

U Chorvatů byl jednoznačně nejlepší pilíř zadních řad Vedran Čorluka, který vymazal Ronalda, jinak ostatní zapadli do šedého průměru. Ani na druhé straně se nedá mluvit o výrazné osobnosti, snad jen Sanches svou aktivitou zaujal, ale také až příliš fauloval. Vyhrálo jednoznačně šťastnější mužstvo, ačkoliv Chorvati (bez ohledu na statistiku) také neprojevili útočný apetit, který je na tomto šampionátu provázel. 

Portugalsko - Chorvatsko    1 : 0  (0:0, 0:0 - 1:0)

Branka: 117. Quaresma

Žlutá karta: 78. W. Carvalho

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Gerreiro - Mário (87. Quaresma), Silva (108. Danilo), W. Carvalho, Gomes (50. Sanches) - Nani, Ronaldo. Trenér: Fernando Santos.

Chorvatsko: Subašić - Srna, Čorluka (120. Kramarić), Vida, Strinić - Modrić, Badelj - Brozović, Rakitić (110. Pjaca), Perišić - Mandžukić (88. N. Kalinić). Trenér: Ante Čačić.

Rozhodčí: Carlos Velasco Carballo (Španělsko)

Držení míče: 42 % - 58 %Střely na branku: 5 - 16 (2 - 0)Rohové kopy: 2 - 6Počet faulů: 28 - 12Diváci: 33 523

Související

Cristiano Ronaldo

Čtyři měsíce bez fotbalu. To nyní může čekat Ronalda po finálovém zranění

Madrid - Největší portugalská fotbalová hvězda, kterou je útočník Cristiano Ronaldo, se sice v těchto dnech může radovat spolu s celým Portugalskem radovat z premiérového zisku titulu mistrů Evropy, následující informace ale nepotěší jak jeho samotného, tak ani Real Madrid, ve kterém v současnosti působí. Jak známo, portugalský forvard nedělní finále mistrovství Evropy, které se konalo na Stade de France a ve kterém se Portugalci střetli s domácími Francouzi, nedohrál, neboť musel už po 25 minutách hry předčasně opustit hrací plochu kvůli zranění. Nyní vyšlo najevo, že CR7 si v tomto utkání natrhl přední zkřížený vaz v koleni, což tak mimo jiné znamená, že nejznámější Portugalec může chybět na fotbalových hřištích až čtyři měsíce. S touto informací přišel úterní španělský tisk.

Více souvisejících

Euro 2016 fotbal ME

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy