Euro 2016: Italové v závěru udeřili podruhé, Španělsko titul neobhájí

Saint-Denis - Zápas finalistů Eura 2012 poznamenal v úvodu silný déšť, takže Španělé nemohli využít své nejsilnější stránky. Když pak Italům vyšla standardní situace, poločasový stav naznačuje, že by se odveta za prohrané finále 2012 mohla podařit.

Italové překvapivě v posledním utkání skupiny nestačili na Iry, i když proti nim nastoupili v hodně kombinované sestavě a vystřídali dokonce brankářskou legendu Gigi Buffona. Španělé po duelu s Chorvatskem mohou být znepokojeni o něco více, protože nasadili de facto základní sestavu tohoto šampionátu a neuspěli také. Oba týmy dostaly rozhodující gól až v poslední fázi zápasu. Ve finále Eura 2012 dostali Italové od svého dnešního soupeře výprask 0:4, což je další zajímavý náboj předposledního osmifinále.

S ohledem na kvality obou týmů se dá čekat spíše taktická bitva. Italové jsou pověstní pevnou obranou a snahou rozhodnout zápas třeba jedinou brankou při bleskovém přečíslení, navíc jako jedni z mála disponují rozestavením 3-5-2. Španělé se prezentují dlouhou rozehrávkou, které ale v poslední fázi chybí údernost, třebaže Morata zatím figuruje na čele střelecké tabulky s Walesanem Balem a domácím Griezmannem, i když Španěl má právě tento zápas k dobru.

I přes poněkud zdrženlivé předpoklady bude zápas jistě bedlivě sledován a očekává se i "plný dům" na Stade de France. V současné chvíli je velice obtížné odhadovat vítěze, favorit v tomto zápase není a vůbec by nebylo překvapivé, kdyby zápas dospěl nejen do prodloužení, ale dost možná i do penaltového rozstřelu. A je jisté, že jeden z velkých favoritů dnes dějiště ME opustí.

1. poločas: Španělé neprohrávají jen díky de Geově zákroku

Italové jako správná squadra azzura přihlížela výkopu Španělů v bílém, kteří s prvním dotekem míče přivábili nad hrací plochu velice vydatný déšť. Italové se v prvních dvou minutách hned dvakrát dostali na dosah de Geovy branky, Florenzi dokonce hlavičkoval do středu hřiště, ale nakonec míč pouze doputoval k de Geovi, který se moc namáhat nemusel.

Zatímco italský kouč Conte setrvával před lavičkou, jenom se zahalil do šusťákové bundy, del Bosque s kamennou tváří sledoval zápas pod stříškou. Deštěm trpěli nejen hráči, ale i diváci, kteří se pokoušeli z předních řad vystoupat aspoň "na stojáka" někam výš, kde by nebyli tak vystaveni vláze padající z nebes.

V 6. minutě po sérii nahrávek nakonec De Rossi přihrál Éderovi, jehož snahu o střelu zblokovala barcelonská dvojice Piqué-Alba, takže míč se k de Geovi sotva dokoulel. Bylo zřejmé, že trávník zásobovaný nečekanou vláhou, bude pro oba týmy značně záludný. V 8. minutě vzala do klinče Édera dvojice Juanfran-Busquets, k němuž se postavil Florenzi. V klubku hráčů před brankou Busquets neuhlídal Pellèho a jeho hlavičkou směřující do levého kouta dokázal de Gea vytěsnit míč reflexivním zákrokem na roh.

Další šance se zrodila v 11. minutě, kdy Parolo hlavičkou posunul míč do středu pokutového území, kde se Giaccherini pokusil nůžkami překvapit de Geu. Jeho střelu španělský brankář vytěsnil na tyč, ale to už zněla píšťalka rozhodčího, zvěstující, že italský hráč měl nohu nebezpečně vysoko a také blízko Busquetsovy hlavy.

Italové byli v první čtvrthodině překvapivě živější, Španěly většinou rychle připravovali o míč a vůbec je nepustili k jejich tradiční a pověstné rozehrávce. Vinu na tom měla jednak pohyblivost Italů a pak i mokrý trávník, na němž měl míč méně předvídatelný skluz.

Ve 20. minutě se konečně dostali i ke střele směrem k Buffonově brance Španělé, po Nolitově přihrávce si zpracovával míč Fábregas, ale nevyšel mu první dotek a pak už byli příliš blízko obránci, takže střela k brance vůbec nedoputovala. Příznivější pro hráče bylo, že se nebe nad Saint-Denis vyjasnilo a déšť polevil. V 22. minutě při souboji Chielliniho s Rámosem se španělský kapitán dožadoval penalty a opakovaný zápas potvrdil, že Ital minimálně tahal Rámose za rukáv.

V 28. minutě si připomněli chvíle na Camp Nou Iniesta s Albou, jehož centr skončil od Bonucciho v zámezí, po jeho rozehrání se dostal Iniesta ke střele, ale i když ji mírně otřel o De Rossiho, Buffon se překvapit nenechal. To na druhé straně mohli Italové jásat, protože Éder vyslal po levé straně kupředu Di Sciglia a jeho prudký centr před branku značně nejistě odvracel Rámos, divže mu od holeně neodskočil míč do vlastní sítě. Následný Florenziho roh zase nad vlastní branku poslal Piqué, až napotřetí se pískal útočný faul, ačkoliv těch tahanic ve španělském vápně bylo bohatě.

Rámos v 32. minutě přímo na hraně oblouku před pokutovým územím fauloval Pellèho a nabídl tím Italům další velkou šanci. K brance de Gey to bylo nějakých dvaadvacet metrů, španělský gólman si postavil zeď z pěti hráčů, kterou prodloužili Pellè a Chiellini, kteří pak měli výbornou pozici. Éderovu střelu právě do míst, kde stáli zmínění clonící hráči de Gea nešťastně vyrazil pravým loktem před sebe. Tam se jako vosy vrhli Giaccherini a Chiellini. Střelu nejmenšího Itala na hřišti ještě stihl de Gea nohou opět vyrazit, ale Chiellini, marně stíhaný Piquém, už mířil do sítě.

Španělé mohli prakticky v následující minutě kontrovat, dostali obdobnou příležitost po faulu Pellèho na Iniestu, míč byl jen o něco víc k pravé straně. Silva zvolil vysoký oblouček za obranu, ale ten doletěl až do zámezí.

Španělé sice v závěru zkusili zatlačit Italy k vlastní brance, ale namísto toho mohli sami inkasovat. A jen díky tomu, že Florenzi místo centru vlastně vyslal nechtěnou střelu na de Geu, s níž si gólman poradil. A další obléhání Buffonovy branky nakonec skončilo překvapivým úprkem Giaccheriniho, který si po navedení míče do středu hřiště dovolil vyslat hodně nebezpečnou střelu mířící do levého růžku de Geovy branky, ale Španěl dokázal rukou vytlačit míč na roh.

2. poločas: Španělé musí zvýšit úsilí, šance se ale rodí obtížně

Ačkoliv Španělé posílili útočnou vozbu, zase to byli Italové, kdo dokázal hned po začátku druhé půle zahrozit - Parolo dlouho motal hlavy hráčů v bílém, pak se mu povedlo špičkou kopačky posunout míč na Florenziho, jehož nebezpečný centr poslal naštěstí pro svůj tým vedle své branky Piqué.

Akci, která skončila velkou šancí, rozjeli Španělé ve 47. minutě. Juanfran unikající po pravé straně trefil do ruky Bonucciho, k přímému kopu se postavil Silva a před nabíhajícími hráči přizvedl De Rossi míč do zámezí. Nakrátko rozehraný roh Iniesty na Fábregase doletěl přímo na hlavičku Moraty, který našel jen ruce Buffona. Obě strany se pak dožadovaly faulu, ovšem zřejmé bylo, že Morata byl v přetlačování s De Scigliem hodně aktivní.

V 55. minutě ale předvedli Italové přesně to, nač spoléhali. Pellè dostal přihrávku z hloubi pole, patičkou posunul na Édera, který přesprintoval Piquého, ale v přímé konfrontaci s de Geou neuspěl, španělského brankáře trefil do dosti choulostivých míst. Potom zatrnuli asi všichni, kteří mají obavy o zdraví hráčů, protože při hlavičkovém souboji v pokutovém území Italů Parolo hodně tvrdě vrazil do Adurize a jeho pád vypadal hodně hrůzostrašně. Další šrám si vysloužil Éder od Piquého, což ale byla rozhodně méně dramatická situace. 

Fotbalovější akce jsme se dočkali v 62. minutě, kdy Éder vyslal po levé straně Di Sciglia, jehož centr proletěl de Geovi pod rukama, ale naštěstí za ním stál Piqué, takže nikdo z okolo stojících italských hráčů nezvládl dorážku do prázdné branky.

Nerozhodnost Španělů mohla dokumentovat 64. minuta. Vypadalo to na brejkovou situaci, pak dokonce i na střelu, jenže Iniesta přihrál Juanfranovi, který je všechno, jen ne střelec. A Fábregas nakonec poslal míč na půlící čáru Piquému. Místo rychlého přečíslení tak následovala další zdlouhavá rozehrávka.

Náznak rychlé akce vyprodukovali Španělé v 70. minutě, kdy Alba vyslal křížnou přihrávku na Iniestu, ten jen tečí prodloužil na Adurize, jehož střela z dálky ale příměla Buffona jenom k preventivnímu skoku k pravé tyči, víc se namáhat nemusel. Určitý impuls přinesl do řad hráčů z pyrenejského poloostrova i střídající Vázquez, díky jeho aktivitě kopal Fábregas roh a Rámos se vyšrouboval nad celou italskou obranu, ale míři metr vedle levé tyče Buffonovy branky. Další radost Vázquezovi zkazili sudí, když mu po prohozu Fábregase odmávali (oprávněně) ofsajd, následující střela do tyče už byla nad plán.

Španělé se začali probouzet. V 76. minutě nejdřív po centru Aduriz možná Vázquezovi ukradl hlavou lepší pozici, ale střídající hráč vrátil do prostoru před pokutové území, kde levačkou skvěle vypálil Iniesta, ale Buffon vyrazil. A po minutě ho téměř z identického místa střílel Piqué, populární Gigi předvedl další vynikající zákrok. Španělé začali překonávat Italy ve všech statistickách, ale v té nejdůležitější nikoli. Navíc je čekala i nepříjemnost v podobě nuceného střídání Adurize, který dost možná doplatil na tvrdý střet s Parolem v 55. minutě.

V 85. minutě se pokusil blýsknout nově příchozí Insigne, který si naběhl mezi Albu a Rámose, ale záhy zjistil, že na ně rychlostně nestačí, tak vyslal ránu na de Geu, který zkrotil, i když tam byl náznak určité nejistoty. Na druhé straně přenechal Iniesta střelu Silvovi, do níž strčil špičku Barzagli, ale Buffon, přestože se snažil Pedro změnit směr míče, nemusel zasahovat. 

V poslední minutě měl gól na kopačce Gerard Piqué. Po de Geově nákopu k němu nechtěně prodloužil míč Barzagli, a španělský obránce, ač tahán za ruku, poslal v záklonu střelu na branku, ale Buffon dokázal míč vyrazit. A už v nastaveném čase přišlo definitivním rozluštění tajenky. Insigne přenesl míč na pravou stranu, kde byl zcela volný Darmian. Ten postoupil do pokutového území, jeho centr srazil Rámos přímo na kopačku Pellèho, kterého nepokryl Pedro, a ten podél de Gey bezpečně proměnil.

Italové zvládli zápas skvěle po taktické stránce, zpočátku byli mírně aktivnější a vytěžili onen kýžený gól, který jim umožnil poté kontrolovat hru. Nedovolili vlastně soupeři žádnou výraznější šanci, co prošlo k brance pochytal Buffon. Rozhodně byla velice aktivní útočná dvojice Pellè-Éder, ti dva dělali obraně velké problémy. Dalším pilířem týmu byl Chiellini, po určitou dobu i štírek Giaccherini. 

Španělé zejména v druhém poločase hráli do plných a nevěděli si rady se sevřenou obranou Italů, ze kterých zejména dvojice útočníků vyrážela na nebezpečné brejky. Sice se dostali do tlaku, ale nevymysleli průnikovou přihrávku a jediné dvě kloudné střely z dálky byly pohříchu malým světlým zábleskem. Iniesta rozděloval míče, ale ani jemu se příliš nedařilo, nejistí byli oba stopeři, útočná řada Nolito a Morata prakticky neexistovala a trenér ji nakonec stáhl, ovšem tým provázela i smůla v podobě zranění Adurize, což mohlo závěr zápasu do jisté míry ovlivnit.

Španělsko - Itálie:    - : -   (0:1)

Branka: 33. Chiellini, 90. + 1. Pellè

Žluté karty: 41. Nolito, 89. Busquets, 90. + 4. Silva - 24. De Sciglio, 54. Pellè, 89. Motta

Španělsko: De Gea - Juanfran, Piqué, Rámos, Alba - Fábregas, Busquets, Iniesta - Silva, Morata (70. Vázquez), Nolito (46. Aduriz - 81. Pedro). Trenér: Vicente del Bosque.

Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Florenzi (84. Darmian), Parolo, De Rossi (54. Motta), Giaccherini, De Sciglio - Pellè, Éder (82. Insigne). Trenér: Antonio Conte.

Rozhodčí: Cüneyt Çakır (Turecko)

Držení míče: 58 % - 42 %Střely na branku: 13 - 11 (5 - 7)Rohové kopy: 7 - 5Počet faulů: 12 - 19Diváci: 76 165

Související

Cristiano Ronaldo

Čtyři měsíce bez fotbalu. To nyní může čekat Ronalda po finálovém zranění

Madrid - Největší portugalská fotbalová hvězda, kterou je útočník Cristiano Ronaldo, se sice v těchto dnech může radovat spolu s celým Portugalskem radovat z premiérového zisku titulu mistrů Evropy, následující informace ale nepotěší jak jeho samotného, tak ani Real Madrid, ve kterém v současnosti působí. Jak známo, portugalský forvard nedělní finále mistrovství Evropy, které se konalo na Stade de France a ve kterém se Portugalci střetli s domácími Francouzi, nedohrál, neboť musel už po 25 minutách hry předčasně opustit hrací plochu kvůli zranění. Nyní vyšlo najevo, že CR7 si v tomto utkání natrhl přední zkřížený vaz v koleni, což tak mimo jiné znamená, že nejznámější Portugalec může chybět na fotbalových hřištích až čtyři měsíce. S touto informací přišel úterní španělský tisk.

Více souvisejících

Euro 2016 fotbal ME

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy