Euro 2016: Senzace je na světě! Island i přes časnou penaltu otočil zápas a postupuje

Nice - Jedno z největších překvapení evropského šampionátu, islandští bojovníci, budou bojovat o další fotbalový šok. Jejich akcie pro někoho rychle klesly, když Rooney proměnil penaltu, ale "Vikingové" dokázali najít bleskovou odpověď. Výsledek 2:1 precizní hrou v druhém poločasu uhájili a postarali se o největší překvapení na ME.

Islanďané si svou premiérovou účast na šampionátu dokázali prodloužit až do vyřazovací části, což někteří experti a jejich soupeři považovali za naprosto nemožné. Ale "Vikingové" si svou účast mezi nejlepší šestnáctkou vybojovali bez cizí pomoci, dokonce neprohráli, i když ke kvalitě jejich výkonu byly určité připomínky. Ale tvrdí muži ze země, která spoustu horkých pramenů, minimální kriminalitu a nezná vlaky, dokáží bojovat do roztrhání těla - je otázkou, zda po Portugalsku dovedou odolat i jednomu z nejtěžších soupeřů. 

Angličané se na tomto šampionátu prezentuje do jisté míry rozpačitě. Od Ruska si nechala dát gól v nastaveném čase, sice zvládli otočit zápas s Walesem, ale pak si neporadili s houževnatou obranou Slováků, což by pro ně před osmifinále mělo být určitým varováním. 

Kdo bude v Allianz Riviera tahat za kratší konec? Podle odborníků je to jeden ze zápasů, ve kterém je favorit zřejmý, ale to se před utkáním Islanďanů s Portugalskem říkalo taky. Navíc oba soupeři mají prakticky shodnou bilanci: dvě remízy a jednu výhru. A Islanďané dokonce dali o gól víc (a o jeden, možná vlastní, dostali).

1. poločas: Padly dvě branky v rychlém sledu, pak udeřili Islanďané

Bílí Angličané provedli výkop v příjemné atmosféře kolem 23°C, na jejich straně byly výhody v podobě dvou dnů odpočinku navíc a ještě skutečnost, že převážná většina Islanďanů hrála s hrozbou druhé žluté karty znamenající stop v příštím zápase.

Islanďané však začali nejhorším možným způsobem. Sterling, který pronásledoval prakticky ztracený míč, se dostal do střetu s brankářem Halldórssonem a sudí ukázal na značku pokutového kopu. K míči se postavil Wayne Rooney a ačkoli islandský brankář vystihl směr míče, rána k pravé tyči byla dostatečně prudká.

Angličané se však ještě nedoradovali a stav se vyrovnal. Připomínat Gunnarssonovy dlouhé auty už je možná něčím jako malou násobilkou, ale platil i tentokrát - islandský kapitán hodil dlouhý míč na Árnasona, ten vyhrál hlavičkový souboj s Rooneym, prodloužil přes nedůsledného Cahilla a R. Sigurdsson, jehož nedokázal ubránit Walker, skluzem zasunul míč za Harta.

V další herní pasáži se Islanďané možná zbytečně stáhli k vlastní jedenáctce a víceméně se jim dařilo odvracet anglické nástřely. Celek z Albionu pak zkusil svého soupeře lákat ke své polovině a prosadit se rychlým centrem. Nakonec se povedlo v 16. minutě vybojovat roh, který po Rooneyho zahrání a po závaru před Halldórssonem odhlavičkoval Árnason, ovšem míč si zpracoval Delli a vyslal velice jedovatou ránu na branku, naštěstí pro Islanďany nad. Stejný pozdrav poslal o minutu později i Kane - se stejnou razancí a na stejné místo.

Islanďané dali Angličanům lekci z efektivity v 18. minutě. Zase u toho byl Gunnarsson, který poslal dlouhý míč na Gudmundssona, jehož nákop do středu hřiště přes G. Sigurdssona doputoval k Bödvardssonovi, ten posunul na Sigthórssona, jenž se neukvapil, prohodil si míč doprava přes Cahilla a střelou pod ruku Harta, který stačil míč jenom ztlumit, se dokoulel do sítě. 

Angličané se k šanci dostali až ve 28. minutě, do té doby se jim nedařila vůbec přechodová fáze. Po delším časovém úseku se tedy dostal na pravé straně Sturridge, podíval se, kde stojí Kane a naservíroval mu přesnou přihrávku. Nebráněný útočník vyslal pravačkou utěšenou ránu z voleje, ale k jeho škodě mířila přímo na Halldórssona, který tak neměl příliš práce s tím dostat míč nad břevno. Byla to mimochodem po penaltě vůbec první střela Angličanů na islandskou branku.

Také v 33. minutě si Gunnarsson vyzkoušel dlouhý aut a poté, co jej anglická obrana dostala mimo své pokutové území se do něj opřel levačkou s velké dálky Skúlason. A Harta pořádně vyděsil, míč se stočil jen těsně vedle jeho pravé tyče. Angličané zase měli v šanci Smallinga - v 38. minutě G. Sigurdsson zbytečně fauloval Rosea, přímý kop rozehrál Kane až těsně před Halldórssona, ale Smalling metr před brankou a tísněný soupeři hlavičkoval mimo. Sturridge ve 43. minutě zvýšil svým fanouškům adrenalin v krvi, pokusil se zpoza G. Sigurdssona nacentrovat na Kanea a Smallinga, ale míč se dostal trochu dál a nakonec ho musel těsně před svým pravým růžkem krotit Halldórsson.

2. poločas: Angličané zkoušejí zdolat modrou zeď, ta zatím odolává

Angličané pochopitelně začali náporem, ale Islanďané také neslevili a dokázali prostor před vlastní brankou dobře hlídat. A 48. minuta opět povolala na scénu Gunnarssona - tentokrát však volil jinou variantu a G. Sigurdsson nedokázal prostřelit bránícího hráče. 

V 50. minutě si Gudmundsson odstavil ramenem Rose, což bylo vyhodnoceno jako faul, takže příležitost zahrát přímý kop dostal tradiční exekutor Kane. Odvrácený míč se pak vrátil ke Kaneovi, který se vznesl do vzduchu nad Sævarssona a Gudmundssona, ale pro Halldórssona neznamenala jeho hlavička větší vypětí.

Překrásná fotbalová akce se odehrála v 55. minutě. Po rohu zahraném Gudmundssonem se míč od dvojice Gunnardsson-Bjarnasson vrátil na hlavu Sigthórssona; odtud se míč dostal k R. Sigurdssonovi, který zády k brance vystřihl nádherné nůžky. Ke štěstí Angličanů mířil islandský obránce přesně doprostřed a vlastně brankáře Harta trefil.

V 61. minutě se Smallingovi povedl přes clonícího Skúlasona centr do pokutového území, kde se do něj bez respektu opřel Alli, ale bránící Árnason vůbec nemusel zasahovat, protože míč šel nad. Vzápětí to vypadalo na nadějný islandský kontr, ale Bjarnasson v souboji o dlouhý nákop povalil Cahilla a bylo po šanci.

V 65. minutě dal kapitán Islanďanů Gunnarsson šanci Angličanům faulem za žlutou kartu. Modří postavili pouze tříčlennou zeď, ale ani ta nebyla třeba, protože Kane pálil z nějakých 31 metrů hodně daleko od Halldórssonovy levé tyče. Podobně špatně pálil v 68. minutě Wilshere, tomu nesedl míč na volej, takže z toho byl jen záznam do statistiky zápasu.

V 70. minutě se dostal do náběhu střídající Vardy, ale tomu dokázal míč čistým zákrokem na poslední chvíli vypíchnout už na hranici malého vápna R. Sigurdsson. Chvilku si sice poležel na trávníku, ale vzápětí opět na nohou a odclonil nabíhající útočníky na rohový kop. Pak si Islanďané několikrát vyměnili míč, následovala dlouhá přihrávka na pravou stranu na nikým nekrytého Sævarssona, který se rozhodl vzít tíhu odpovědnosti na sebe a levou nohou přestřelil vysoko Hartovu branku.

V 79. minutě se konečně podařilo Angličanům vymíchat Islanďany, po Vardyho přihrávce se dostal na střed pokutového území Wilshere a jemným obloučkem našel Kanea, který však ve vyložené pozici hlavičkoval velmi slabě jen do Halldórssonových rukou.

V 84. minutě už mohlo být pro Angličany zle nedobře. G. Sigurdsson vyslal dopředu Gunnarssona, který poněkud klopýtavě dookázal obejít bránícího Wilshera, ale jeho dobře mířenou střelu dokázal Hart srazit na roh. Gudmundssonům roh se dostal k naskakujícímu Árnassonovi, ale ani ten nedokázal hlavou zamířit přesně. 

Finální útok Angličanů už v nastaveném čase zahájil střídající Rashford, ale jeho hezkou individuální akci zhatil dobrým zákrokem Sævarsson. Mladík tak vybojoval pouze roh, který Vardy nezúročil. Nadále to Angličané zkoušeli na různé způsoby, ale jejich snaha už nesla punc křečovitosti. V poslední minutě tříminutového nastavení to zkoušel zprava Sturridge, který poslal skvělý centr na Vardyho, ale toho dokázal uhlídat Árnason, i když za cenu rohu. Kane ho zahrál velice dobře do "ohně", ale ve finální šanci selhal Smalling, jehož hlavička místo do branky šla do země a poté do zámezí.

Island dokázal odehrát utkání naprosto disciplinovaně, jedinou výraznou chybu udělal brankář Halldórsson na začátku utkání a jeho spoluhráči ji dokázali napravit. Jednoznačně nejlepším mužem v jejich řadách byl Ragnar Sigurdsson, který dal vyrovnávací branku, měl ještě obrovskou - a pohlednou - šanci a také dokázal odvracet anglické útoky. To ale neznamená, že ostatní hráči byli v jeho stínu, byl to skutečně nesmírně odpovědný výkon. Navíc v ohrožení žlutými kartami dokázali zápas zvládnout tak, že ani jeden hráč nemá pro příští zápas vystavenou stopku.

Anglie nenašla cestu k brance soupeře, vlastně neměla jedinou vyloženou šanci, snad s výjimkou hlavičky Kanea těsně před koncem, ale tu anglický útočník sám zkazil. Zcela zklamal Rooney, možná ho měl Rashford střídat dříve, protože na pár posledních desítek vteřin přinesl do řad poražených trochu svěžího větru. Nezachytal ani Hart, který u druhé branky do jisté míry neměl nejčistší svědomí. 

Island tedy vyzve ve čtvrtfinále Francii a může si opět rýpnout do Ronalda - ten Islanďanům předpověděl, že o nich na tomto šampionátu nic dobrého neuslyšíme a se svou hrou se daleko nedostanou. Asi podle věhlasného útočníka není čtvrtfinále úspěchem...

Anglie - Island:    1 : 2   (1:2)

Branky: 5. Rooney (p) - 6. R. Sigurdsson, 18. Sigthórsson

Žluté karty: 38. G. Sigurdsson, 65. Gunnarsson - 47. Sturridge

Anglie: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier (46. Wilshere), Rooney (87. Rashford) - Sturridge, Kane, Sterling (60. Vardy). Trenér: Roy Hodgson.

Island: Halldórsson - Sævarsson, Árnasson, R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnasson - Sightórsson (77. E. Bjarnason), Bödvardsson (89. Traustason) . Trenéři: Lars Lagerbäck a Heimir Hallgrimsson.

Rozhodčí: Damir Skomina

Držení míče: 64 % - 36 %Střely na branku: 17 - 8 (5 - 5)Rohové kopy: 7 - 2Počet faulů: 6 - 15Diváci: 33 901

Související

Cristiano Ronaldo

Čtyři měsíce bez fotbalu. To nyní může čekat Ronalda po finálovém zranění

Madrid - Největší portugalská fotbalová hvězda, kterou je útočník Cristiano Ronaldo, se sice v těchto dnech může radovat spolu s celým Portugalskem radovat z premiérového zisku titulu mistrů Evropy, následující informace ale nepotěší jak jeho samotného, tak ani Real Madrid, ve kterém v současnosti působí. Jak známo, portugalský forvard nedělní finále mistrovství Evropy, které se konalo na Stade de France a ve kterém se Portugalci střetli s domácími Francouzi, nedohrál, neboť musel už po 25 minutách hry předčasně opustit hrací plochu kvůli zranění. Nyní vyšlo najevo, že CR7 si v tomto utkání natrhl přední zkřížený vaz v koleni, což tak mimo jiné znamená, že nejznámější Portugalec může chybět na fotbalových hřištích až čtyři měsíce. S touto informací přišel úterní španělský tisk.

Více souvisejících

Euro 2016 fotbal ME

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy