Euro 2016: Razítko na postup Walesu dal Vokes, Belgičané překvapivě prohráli 1:3

Lille - Belgičané byli považováni za jednoho z favoritů a když se brzy ujali vedení, zdálo se, že Wales bude lehkou překážkou. Jenže po disciplinovaném výkonu Ostrované favorita zcela vymazali a postupují do semifinále po výsledku 3:1.

Při pohledu na skóre obou týmů bychom se měli dočkat svižného utkání se spoustou branek. Belgičané ovšem svého soka jednoznačně převýšili v počtu střeleckých pokusů - na branky protivníků vyslali belgičtí střelci 84 míčů, brankáři si dokázali poradit ve 23 případech, v dalších 8 případech si Belgičané zakřičeli gól! Walesané byli méně pilní (44 střel, 22 na branku), ale produktivitu mají podstatně vyšší: z oněch dvaadvaceti ran mířících mezi tři tyče skončila v síti téměř celá třetina (přesně 7).

Vyrovnaná je i statistika faulů - Belgičané hráli proti pravidlům ve 42 případech, Wales se provinil jen o jeden jediný faul méně. Přesnost přihrávek se liší jen mírně (Belgie 86 %, Wales 79 %), a jestliže ostrovní celek zaostával v držení míče (46 % ku 51 %), naběhal 421 km, což je o pět víc než Belgie.

Belgičané také vsadili na několik nových tváří, což je především případ mladšího bratra hrotového forwarda - Romelu Lukaku bude tentokrát jištěn zezadu o dva roky mladším sourozencem Jordanem. Ten se objeví na místě ostříleného Vertonghena, který se nešťastně zranil v samotném závěru posledního tréninku před zápasem. Dalším nováčkem, který nahradí vykartovaného a zkušeného stopera Vermaelena, bude Jason Denayer. Walesané opět začnou z Robsonem-Kanu, jinak je sestava, v níž nechybí největší hvězda Gareth Bale, stejná jako v předchozích zápasech, ač se spekulovalo, zda Ledley, kterému se minulý zápas nepovedl, nezůstane na lavičce.

Stadion Pierre Mauroy patří k těm větším, takže se dá předpokládat velice bouřlivé prostředí, které zápasu může jenom prospět. V době zápasu se na trávník snášel poměrně hustý déšť, což teoreticky mohlo být výhodou pro Walesany, zvyklé na podobné počasí. Pořadatelé usoudili, že nejde o nadměrnou intenzitu a nechali střechu stadionu otevřenou.

1. poločas: Wales přežil trojnásobnou šanci Belgičanů

Oba dnešní soupeři vyznávají červenou barvu, ale protože v oficiálním protokolu byli "Rudí ďáblové" vedeni jako hosté, nastoupili v bílém s národními barvami v podobě pásku přes hruď.

Belgičané měli výkop a začali zápas lákáním Walesanů na svou půlku, trvalo jim přesně minutu, než překročili půlící čáru a hned letěl míč na R. Lukaka, ale ten se k hlavičce nedostal. Nápor pak pokračoval, ale rozplynul se do ztracena v podobě tří centrů v podání Hazarda a Carrasca.

Pořádná mela nastala před waleskou brankou v 7. minutě. Míč po ztrátě ve středu pole dospěl od Hazarda přes de Bruynea k R. Lukakovi, ten skvělým centrem našel na pravé straně zcela volného Carrasca, ale jeho střelu srazil brankář Hennessey, opakovanou ránu Meuniera nejdřív zblokoval Allen a na čáře odvracel Chester a poslední pokus vyslal na waleskou branku Hazard, ale červená zeď vytlačila míč na roh.

V 10. minutě využil Bale vysunutí Meuniera a pokusil se proniknout po levé straně až k belgické brance. Sice ho křižoval Alderweireld, ale waleský kanonýr se dostal ke střele, ale jenom do boční sítě.

Co může znamenat chyba na polovině ukázala 12. minuta. Allenovu špatnou přihrávku zachytil Carrasco, přes de Bruynea nahrál Hazardovi, ten si vyměnil dvakrát míč s Witselem a Nainggolanem a belgický středopolař z nějakých 25 metrů napřáhl. Podařilo se mu mokrý míč částečně skrýyt za clonícího Ramseye, rána směřovala přes Hennesseyho rukavice přesně do pravého růžku.

Walesané pak pochopili, že není nač čekat a poněkud přesunuli aktivitu na své kopačky. Bale byl středobodem dění, ale jeho spoluhráčům a občas i jemu chyběl klid ve zpracování či finálních přihrávkách. A když už to vypadalo nadějně, byl Gunter lapen do ofsajdové pasti.

Walesané měli k vyrovnání blízko v 26. minutě. Bale poslal do dobrého náběhu Ramseyho, ten téměř od brankové čáry nacentroval pod sebe a našel nehlídaného Taylora, k němuž nestačil přistoupit Meunier. Jenže waleský záložník prakticky jen pravou nohou nasměroval míč na branku a de facto trefil Courtoise do pravé ruky. 

Belgie se poněkud zatáhla a to se jí vymstilo. Na začátku všeho byl centr Ramseye na Robsona-Kanu, který si obhodil J. Lukaka a jeho centr srazil na roh de Bruyne. Tamtéž putoval míč i po rozehrání Ramseye k Baleovi nakrátko a od téhož hráče. Proto zvolil Ramsey jinou variantu a našel skvěle A. Williamse, u nějž měl být J. Lukaku, ten ale nevěděl, koho krýt, protože zezadu nabíhal i Chester, navíc na rohový kop nedoskočil. Waleský kapitán hlavičkou bezpečně našel levý roh, kde sice číhal de Bruyne, ale míč mu přeskočil nataženou nohu. Kromě střelce branky měl na vyrovnání obrovský podíl Aaron Ramsey, který celou akci začal a rozehrál výborně i rohový kop předcházející gólu.

V 34. minutě po chvilkovém obléhání waleské branky, které skončilo nepřesným centrem napříč pokutovým územím vyrazil do protiútoku Bale a své sólo podél J. Lukaka zakončil nepříjemnou střelou pravačkou po zemi, ale Courtois na zemi dokázal míč lapit.

V 39. minutě po Ledleyho centru odehrál Nainggolan na roh a Walesané mohli opět předvést Belgičanům svou specialitu, ve středu pokutového území se čtyři hráči srotí do jakéhosi chumlu a po rozehrání se rozprchnou na různé strany, takže soupeř má s bráněním jisté potíže. I tentokrát se vyloupl u pravé tyče Chester, ale míč byl o kousíček vyšší. Belgičané odpověděli taktéž rohem, po němž z dálky hlavičkoval Alderweireld, ale Hennessey měl dost času, aby míč u své levé tyče chytil.

Nebezpečná situace pro Belgičany nastala v 42. minutě, kdy Bale našel v centru hranice pokutového území Ramseyho, který svou střelu opřel o zadní část Denayera. Rohový kop rozehrál opět Ramsey, ale druhý gól nebylo A. Williamsovi zatím souzeno dát - míč směřoval po jeho hlavičce hodně nad branku.

Vůbec poslední šanci měli Walesané, když se dvojice Ramsey a Robson-Kanu dostala do protiútoku a prvně jmenovaný vyslal centr na hrotového útočníka, který přes bránícího Meuniera dokázal poslat míč na Courtoisovu branku, ale brankáře nepřekonal. 

2. poločas: Belgičané opět začali ofenzivněji, ale gól dali Walesané

Belgičané vstoupili do druhé půle aktivněji, ale nějakou dobu se nemohli prosadit, až ve 48. minutě Fellaini našel Meuniera, jeho přihrávku na R. Lukaka podskočil A. Williams, Chester byl zase příliš daleko a belgický obr jen o pověstný kousek minul Hennesseyho pravou tyč. O dvě minuty později se pokusil o střelu de Bruyne, ale i když předtím dobře povodil waleské zadáky, jeho střela šla nad.

Do třetice se nepovedla střela Hazardovi, dobře se dostal do pokutového území, vyhnul se dvojici Gunter-Taylor a při pokusu obstřelit bránícího A. Williamse minul i waleskou branku. Další pokus byl kopií toho ze 48. minuty, jen se posnul o tři minuty dále. Meunier opět hledal obloučkem R. Lukaka, ale tentokrát ho uhlídal A. Williams a bylo proč - pokud by nezasáhl, Belgičan by byl zcela sám před Hennesseyem.

V 55. minutě Chester poslal třicetimetrový pas na pravou stranu, kde si ho skvěle stáhl Ramsey, obalamutil Alderweirelda a perfektní přihrávkou našel uprostřed belgického vápna Robsona-Kanu. Ten se neukvapil, ač byl atakován Meunierem a mohl možná přihrávat číhajícímu Taylorovi, udělal otočku a tím se zbavil i dobíhajícího Fellainiho i přebíhajícího Denayera a levačkou skrz ruce Courtoise zařídil Walesu vedení.

V 61. minutě vybojoval Ramsey roh na Meunierovi a opět ho poslal do nebezpečného prostoru Belgičanů. Zase tam byl A. Williams a míč k němu propadl vlastně náhodou. Waleský kapitán však přes opakovanou možnost nedokázal překonat Courtoise, který vyběhl až těsně k němu.

Standardní situaci nabídl Belgičanům faul A. Williamse na Nainggolana ve vzdálenosti asi 20 metrů od waleské branky. Míče se ujal de Bruyne, ale i když přestřelil čtyřčlennou zeď hráčů v červených dresech, jeho rána pravačkou našla jen připraveného Hennesseyho. Walesané odpověděli dvěma rohy, po prvním odvrátil míč Witsel, druhý odvrátili Fellaini a Denayer k Allenovi, jehož sraženou střelu poslal nad A. Williams.

Belgičanům vyšla v 71. minutě pohledná narážečka, začínající od Witsela a na jejímž konci byl de Bruyne a správně přes Ledleye posílal míč před branku, kde čekal R. Lukaka, ale tentokrát to byl Chester, kdo odvrátil nebezpečí, na rozdíl od některých situací, které už byly na ME k vidění a končily ve vlastní síti. Daleko větší šanci vyprodukovali Belgičané v 75. minutě. Meunier vyslal doprava Alderweirelda, ten krásně nacentroval před branku, kde Fellaini zleva přeskočil Chestera, ale míč jen velice těsně minul levou tyč waleské branky. 

Čtvrt hodiny Belgičané zatlačili, Fellaini se dvakrát dostal do hlavičkového souboje, ale v prvním případě jen sklepl před branku, kde se o míč postaral Hennessey, v druhém případě před ním odhlavičkoval míč na roh Davies a ve třetím případě belgický kudrnatý blonďák hledal hlavou Witsela, ale tomu chyběl půlkrok. 

V 83. minutě se Belgičané dožadovali pokutového kopu, když po Hazardově přihrávce a Fellainiho přistrčení velice ochotně upadl Nainggolan po A. Williamsově přišlápnutí, ale Skomina nepovažoval za nutné odpískat penaltu. O další minutu se do kontaktu se střídajícím Batshuayiem dostal Davies a belgický hráč se také dožadoval penalty.

K čemu však byl Belgičanům platný platonický tlak, nevyužité šance a dohadování. V 86. minutě po faulu Alderweirelda na Ramseyho rozehráli Walesané na pravou stranu, odtud Gunter odcentroval do pokutového území, kde Denayer nedoskočil a Alderweireld nedůsledně bránil střídajícího Vokese. A ten hlavičkoval do pravého rohu před marně se snažícího Courtoise.

Belgičané pochopitelně zatlačili soupeře k brance, posílali do vápna jeden centr za druhým, ale zkonsolidovaná obrana Walesu dokázala odvracet míče a zachytávat rozehrávku hráčů v bílém. Tříminutové nastavení přineslo jen několik platonických centrů, "Rudí ďáblové" ale zcela ignorovali prostory po stranách, vše směřovali doprostřed chumlu, ve kterém se ocitalo až 18 hráčů. 

Walesané ukázali, že nejsou týmem Garetha Balea, ale mužstvem bojovníků. Dokázali po obdržené brance zapnout a vnutit Belgii svůj styl hry. Nejvýraznějšími postavami byli rozhodně Aaron Ramsey a Ashley Williams. První skvěle režíroval hru a rozděloval smrtící přihrávky, druhý nejenže vstřelil důležitý vyrovnávací gól, ale zastal i důležitou práci v defenzívě. Pro Wales je tak velice nepříjemné, že Ramsey kvůli druhé žluté kartě nebude moci proti Portugalsku nastoupit.

Belgičanům nezahrál Hazard, který v minulém zápase proti Maďarům podal rozhodně lepší výkon. Neviditelný byl i de Bruyne, vůbec se nedařilo Romelu Lukakovi, který se prakticky nedostával do šancí. Fellaini v druhém poločase přinesl do ofenzívy trochu vzruchu, ale chyběl mu větší důraz a možná i něco štěstí. Když se tyto důvody poskládají pod sebe a sečtou, je v tomto případě vyřazení Belgie zasloužené - její soupeř usiloval o vítězství podstatně více. 

Wales - Belgie:     3 : 1   (1:1)

Branky 31. A. Williams, 55. Robson-Kanu, 86. Vokes - 13. Nainggolan

Žluté karty: 5. Davies, 16. Chester, 24. Gunter, 75. Ramsey - 60. Fellaini, 85. Alderweireld

Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Taylor, Allen, Ledley (78. King), Ramsey (90. Collins), Gunter - Robson-Kanu (80. Vokes), Bale. Trenér: Chris Coleman.

Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (75. Mertens) - Carrasco (46. Fellaini), Nainggolan - Witsel, Hazard, De Bruyne - R. Lukaku (83. Batshuayi). Trenér: Marc Wilmots

Rozhodčí: Damir Skomina (Slovinsko)

Držení míče: 50 % - 50 %Střely na branku: 15 - 14 (7 - 4)Rohové kopy: 7 - 8Počet faulů: 11 - 8

Související

Cristiano Ronaldo

Čtyři měsíce bez fotbalu. To nyní může čekat Ronalda po finálovém zranění

Madrid - Největší portugalská fotbalová hvězda, kterou je útočník Cristiano Ronaldo, se sice v těchto dnech může radovat spolu s celým Portugalskem radovat z premiérového zisku titulu mistrů Evropy, následující informace ale nepotěší jak jeho samotného, tak ani Real Madrid, ve kterém v současnosti působí. Jak známo, portugalský forvard nedělní finále mistrovství Evropy, které se konalo na Stade de France a ve kterém se Portugalci střetli s domácími Francouzi, nedohrál, neboť musel už po 25 minutách hry předčasně opustit hrací plochu kvůli zranění. Nyní vyšlo najevo, že CR7 si v tomto utkání natrhl přední zkřížený vaz v koleni, což tak mimo jiné znamená, že nejznámější Portugalec může chybět na fotbalových hřištích až čtyři měsíce. S touto informací přišel úterní španělský tisk.

Více souvisejících

Euro 2016 fotbal ME

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy