Sparta v Evropské lize narazí na Rostov, Arsenal s Petrem Čechem se v Lize mistrů postaví Bayernu Mnichov

Nyon - Ve švýcarském Nyonu se losovaly vyřazovací fáze evropských soutěží. Sparta Praha, jediný český zástupce v osudí, se v Evropské lize utká s ruským Rostovem. Los Ligy mistrů opět přidělil těžkého soupeře Arsenalu, v osmifinále se Angličané střetnou s Bayernem Mnichov.

Sparta Praha vyhrála svou skupiny Evropské ligy, proto se ocitla mezi nasazenými celky. A byť se vyhnula silnému Manchesteru United, Villarrealu či Borussii Mönchengladbach, bude čelit kvalitnímu mužstvu. O postup mezi nejlepší šestnáctku si zahraje s Rostovem, jedním ze čtyř možných protivníků, kteří skončili v základních skupinách Ligy mistrů na třetím místě. První střetnutí je naplánováno na 16. února v Rostově, k odvetě na Letné dojde o týden později.

Rostov si třetí místo a místenku v Evropské lize zajistil po domácí výhře 3:2 nad Bayernem Mnichov a dvěma remízami s PSV Eindhovenem. V ruské lize mu aktuální patří sedmá příčka. Sparta se do Ruska podívá znovu po roce, v loňském prvním kole play-off si poradila s Krasnodarem.

Los hodnotil záložník Lukáš Vácha

V Nyonu se losovalo rovněž osmifinále Ligy mistrů. Obhájce trofeje Real Madrid poměří síly s Neapolí, souboje gigantů nabídnou klání Paris St. Germain s Barcelonou a Arsenalu s Bayernem Mnichov.

Arsenal na rozdíl od předchozích čtyř let ovládl základní skupinu, přece však dostal soupeře z kategorie těžších. S Bayernem Mnichov vypadl pokaždé v posledních vzájemných duelech ve vyřazovací části, a to v letech 2005, 2013 a 2014. Petr Čech byl šetřen v aktuálním ročníku Ligy mistrů, zápasy chytal náhradník David Ospina, ovšem v další fázi soutěže lze očekávat start českého brankaře.

Los prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy:

Athletic Club - APOEL NikósieLegia Varšava - AjaxAnderlecht - Zenit PetrohradAstra Giurgiu - GenkManchester United - Saint-ÉtienneVillarreal - AS ŘímLudogorec - FC KodaňCelta Vigo - Šachtar DoněckOlympiakos - Osmanlispor FCGent - Tottenham HotspurFK Rostov - Sparta PrahaFK Krasnodar - FenerbahceBorussia Mönchengladbach - FiorentinaAZ Alkmaar - LyonHapoel Beer Ševa - BesiktasPAOK Soluň - Schalke 04

První utkání jsou na programu 16. února, odvety 23. února.

Los osmifinále Ligy mistrů:

Manchester City - AS MonakoReal Madrid - SSC NeapolBenfica - Borussia DortmundBayern Mnichov - ArsenalFC Porto - JuventusBayer Leverkusen - Atlético MadridParis Saint Germain - BarcelonaSevilla - Leicester City

První utkání jsou na programu 14., 15., 21. a 22. února, odvety 7., 8., 14. a 15. března.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Evropská liga (fotbal) Sparta Praha

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy