Přímý postup českého mistra do základní skupiny Ligy mistrů? Ani přes změny neztrácí tuzemský fotbal naději

Nyon - Ještě před nedávnem se zdálo, že i přes svůj postup tabulkou národů s počtem koeficientů potřebných k tomu, aby se zjistilo, které kluby z dané země budou o postup do základní části nejprestižnější evropské klubové soutěže Ligy mistrů UEFA bojovat a které jej mají zajištěný bez toho, aniž by musely absolvovat předkola, nebude mít český fotbal v sezóně 2018/2019 přímého postupujícího mistra české ligy do zmiňované evropské soutěže. Tudíž by tedy dosavadní snaha především pražské Sparty a její účasti v Evropské lize, kde v posledních letech předváděla výtečné výkony, která tak díky tomu vytáhla Česko na aktuální 11. pozici této tabulky národů, což tak ještě před změnami formátu Ligy mistrů znamenalo jistotu účasti českého mistra v této soutěži. Jak ale v pátek informoval server iDnes.cz, i přes změny formátu Ligy mistrů by se tuzemský fotbal mohl dočkat svého účastníka v soutěži bez toho, aniž by tedy hrál její předkola. Podle posledních informací rozeslaných Evropskou fotbalovou unií UEFA se však stane za předpokladu, že se splní dvě podmínky.

Už před několika týdny vyšlo najevo, že čtyři nejsilnější evropské fotbalové země, alespoň tedy podle umístění v tabulce národů seřazených za sebou dle již zmiňovaných koeficientů, jejichž počty se během roku průběžně mění především díky úspěšnosti klubů z jednotlivých zemích jak v Lize mistrů, tak i v Evropské lize, budou mt od sezóny 2018/2019, kdy tedy bude platit již nový formát Ligy mistrů, jistá hned čtyři účastnická místa v základní části této soutěže. UEFA také potvrdila, že od již několikrát výše zmiňovaného ročníku se budou zápasy této soutěšže konat od 19:00 potažmo od 21:00 a fanoušci si tak budou muset po letech zvyknout na jiné časy výkopu než na doposud tradičních 20:45. Další novinkou je pak i umazání bonusů z národních koefiientů. To všechno jsou věci, které jsou ze strany UEFA dosud oficiálně známy.

V těchto dnech se na veřejnosti objevily první podrobnosti o novém formátu Ligy mistrů a právě z nich vyplývá, že ani přes tyto změny nemusí tuzemský fotbal nutně smutnit a i nadále může pomýšlet na to, že se v sezóně 2018/2019 může mistr z české ligy přímo dostat do základní skupiny Ligy mistrů. To všechno se ale může stát za splnění dvou následujících podmínek.

Jednak se musí tuzemský fotbal udržet na nynějším 11. místě v žebříčku koeficientů, což se klidně splnit, jelikož Švýcarsko, které se nachází na 12. příčce. totiž už nemá jak v Lize mistrů, tak ani v Evropské lize v této sezóně žádného svého zástupce, co se týče třináctého Nizozemska, tak to má zase veliký odstup.

Druhou podmínkou pak je, aby se šampion Ligy mistrů 2017/2018 do následujícího ročníku soutěže 2018/2019 kvalifikoval ze své domácí národní soutěže. I to se může pochopitelně stát a šance je nemalá. Vždyť u posledních třech vítězů Ligy mistrů (dvakrát u Realu Madrid, jednou u Barcelony a Bayernu Mnichov) tomu tak vždy bylo.

Po splnění těchto dvou podmínek tak bude moci šampion tuzemské ligy příštího ročníku 2017/2018 pomýšlet na zápasy ve skupině Ligy mistrů, kam by se tedy mohly dostat přímo bez účasti v předkolech a také vedle toho na finanční prémii ve výši 335 milionů korun. Kdyby se ale přeci jenom jedna z těchto podmínek nepodařila splnit, bude muset tuzemský mistr hrát 4. předkolo Ligy mistrů.

Kromě toho by získal na zajímavosti i český pohár. Jeho vítěz by totiž mohl přímo postoupit do základních skupin Evropské ligy, kde by podle nového formátu mělo jistou účast hned dvanáct nejlepších zemí v žebříčku koeficientů.

Související

Barcelona přivítá na svém monumentálním stadionu Manchester United.

Evropské jaro plné velkých zápasů. Liverpool se utká s Realem, Barcelona s Manchesterem United

Tento týden se ve švýcarském Nyonu rozhodlo losem o osmifinálových zápasech Ligy mistrů a zápasech 2. kola Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Ani tentokrát nebude v prvních jarních vyřazovacích fázích nouze o atraktivní duely. V osmifinále milionářské soutěže se například utkají poslední finalisté této soutěže Liverpool a Real Madrid, los pak svedl k sobě i finalisty z roku 2020 Paris Saint Germain a Bayern Mnichov. Ve 2. kole Evropské ligy se pak pro změnu střetnou giganti Barcelona a Manchester United.

Více souvisejících

fotbal liga mistrů Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy