Liga mistrů: I díky dvěma Messiho brankám porazila Barcelona Juventus 3:0, o vysoké výhry nad svými soupeři se postaraly Chelsea s PSG

Barcelona - Fotbaloví fanoušci se konečně dočkali, o druhém zářijovém týdnu totiž začala svými zápasy 1. kola základních skupin Ligy mistrů UEFA 2017/18. A že toho hned první hrací den, jenž byl tedy na programu v úterý, bylo k vidění celkem dost zajímavého. Začněme nejprve bonbonkem v podobě mače skupiny D mezi Barcelonou a Juventusem Turín. Přestože zpočátku to vypadalo, že domácí Katalánci do tohoto zápasu nedávají úplně všechno a že kolikrát se do větších příležitostí dostávala hostující Stará dáma, nakonec to byla přeci jen parta Lionela Messiho, která se mohla radovat ze tříbodového vítězství a mohla tak tedy oplatit turínským jejich úspěch z předešlého ročníku Ligy mistrů, kdy se tyto dva celky střetly ve čtvrtfinále a byly to právě tehdy turínští, kterým se podařilo v jarním dvojzápase ani jednou neinkasovat, vedle čehož ale sami dokázali v těchto dvou duelech hned třikrát skórovat. Tento počin se tentokrát v úvodním utkání základní skupiny D letošního ročníku Ligy mistrů podařilo Barceloně a to hned díky dvěma přesným trefám Lionela Messiho, jenž se mimochodem mohl poprvé ve své kariéře radovat z toho, že se mu podařilo překonat legendárního gólmana Juventusu Gigiho Buffona a hlavně díky němu tak tedy Barcelona vyhrála 3:0. O tři branky více pak dokázala ve svém zápase vstřelit svému soupeři londýnská Chelsea, jež se na svém Stamford Bridge utkala s nováčkem v této nejprestižnější evropské klubové fotbalové soutěži a to s ázerbajdžánským Karabachem. Díky hvězdnému a zároveň nejdražšímu útoku vůbec ve složení Neymar - Cavani - Mbappé pak Paris Saint Germain uštědřilo ve Skotsku tamnímu Celtiku Glasgow porážku 0:5, což také mimo jiné znamená, že je to pro tento slavný skotský klub vůbec nejhorší porážku v evropských pohárech v historii.

Že to švýcarskému účastníkovi v tomto ročníku Ligy mistrů UEFA, tedy Basileji spolu se dvěma českými legionáři v sestavě Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým, na úvod této sezóny neklape podle jeho představ, o tom se fanoušci mohli přesvědčit v úterý i na evropské scéně. Jen pro doplnění, o posledním víkendu totiž ve švýcardké lize Basilej prohrála s Lausanne 1:2, přičemž právě v tomto nepovedeném zápase navíc červenou kartu uviděl již zmíněný český obránce Marek Suchý. Ten, stejně tak i gólman Vaclík, mohli nastoupit na Old Trafford proti Manchesteru United, se kterým má Basilej pozitivní vzájemnou bilanci, neboť ze čtyř zápasů s ním prohrála pouze jednou a není rozhodně bez zajímavosti, že v obou vzájemných zápasech, které se v minulosti odehrály na Britských ostrovech, dokázala s tímto gigantem remizovat. V takovýto výsledek doufal švýcarský klub i nyní, ovšem nakonec do skupiny A Ligy mistrů 2017/18 nevstoupil dobře. Byla to právě Basilej, která byla od úvodního hvizdu po většinu zápasu pod tlakem a nebylo tak divu, že po 22 minutách hry už to mohlo být 1:0 pro domácí, kdyby ovšem tehdy Mchitarjan netrefil tyč Vaclíkovy svatyně. Netrvalo to však dlouho a Rudí ďáblové se přeci jen otevření skóre dočkali. Postaral se o to po půlhodině hry svou hlavičkou Fellaini, jenž krátce před tím musel přijít na hřiště za zraněného Pogbu, 1:0. Na druhý gól domácích se pak muselo počkat do 53. minuty, kdy se, i přestože bránící Suchý dělal všechno možné i nemožné, k hlavičce dostal Lukaku a byl tak tedy on, kdo zvýšil na 2:0. Na konečných 3:0 pak upravil v závěru zápasu Rashford.

V e druhém souběžně hraném zápase skupiny A pak Benfica Lisabon hostila moskevské CSKA, které sice od 50. minuty díky Seferovičově trefě prohrávalo 0:1, během následujících dvaceti minut se jim ale toto nepříznivé skóre podařilo otočit na konečných 2:1, díky čemuž se tak ruský klub mohl radovat po třech letech z venkovní výhry v rámci Ligy mistrů.

Cavani v Glasgow překonal klubový rekord Ibrahimoviče, Bayern si proti Anderlechtu vylepšil náladu

Své úvodní dva duely měla v úterý na programu i skupina B. Poprvé se tak na evropské půdě mohl představit nový hvězdný a zároveň nejdražší útok francouzského velkoklubu Paris Saint Germain, jenž je nyní ve složení Neymar - Cavani - Mbappé. A že si už tito pánové rozumí, to ukázali v Glasgow proti tamnímu Celtiku. Toho totiž rozstříleli 5:0, přičemž jednak hned o dvě branky se postaral Cavani, jenž tak mimochodem vstřelil za PSG 22 branek v Lize mistrů, čímž tak překonal dosavadní klubový rekord, který měl ve svém držení Zlatan Ibrahimovič, a jednak se po jedné brance trefili jak Neymar, tak Mbappé.

Stejně jako PSG ve Skotsku, tak ani Bayren Mnichov doma proti Anderlechtu neinkasoval a byl to tak tedy bavorský celek, jenž také mířil za pohodlným vítězstvím. Díky brankám, které postupně vstřelili Lewandowski, Alcántara a Kimmich, si tak mnichovští spravili náladu poté, co o víkendu rozhodně nepotěšili své příznivce, kdy s Hoffenheimem prohráli 0:2.

Úřadující anglický šampion rozstřílel nováčka, v Římě byla k vidění bezbranková remíza bez Schicka

Nemálo branek bylo k vidění i v rámci skupiny C, konkrétně šest, o což se však postaral pouze jeden zápas a to ten, který se odehrál na londýnském Stamford Bridge, kde Chelsea přivítala ázerbajdžánský Karabach, pro kterého to byla vůbec premiérová účast v této prestižní soutěži. Na tu však v dobrém rozhodně vzpomínat nebude, neboť bude z britské metropole odlétat hned se šestigólovým výpraskem, přičemž dva góly si v tomto utkání na své konto připsal Batshuayi a svou parádní sólovou akcí, jež byla zakončena neméně parádním gólem, upozornil Zapacosta. Chelsea i díky tomu tedy vyhrála vysoko 6:0.

Ani v Římě se nehrál nezajímavý zápas, přestože se nakonec fotbalisté tamního AS a Atlétika Madrid rozešli smírně 0:0. Do duelu nezasáhl ani Patrik Schick, nová posila právě AS Řím, která se však před pár dny zranila na tréninku a i proto tak nebyla ani na soupisce. Český reprezentant seděl pouze na tribuně.

Messi už ví, jaké je to dát gól italské legendě. Olympiakos pořádal dny otevřených dveří, přesto mohl bodovat

Nejzajímavější zápas ze všech, které byly pro fotbalového fanouškav úterý k mání se uskutečnil v katalánské Barceloně, kam přijel v rámci skupiny D Juventus Turín. I když po většinu času prvního poločasu to byli spíše hosté, kteří se dostávali čím dál více do slibných příležitostí a vedle toho ještě největší barcelonskou hvězdu Lionela Messiho k ničemu významnému nepouštěli, byli to nakonec oni, kdo odcházel na poločasovou pauzu do kabiny smutnější a byl to nakonec právě Messi, jenž se o to v závěru prvního dějství svou trefou postaral. Tehdy tak o tevřel skóre a vedle toho ještě vůbec poprvé během své kariéry vstřelil gól Buffonovi. Messi pak ještě jednou skóroval ve druhé půli, přičemž tehdy ještě před tím na 2:0 zvyšoval Rakitič. Katalánci tedy vyhráli 3:0 a mohou se tak pyšnit vítěznou šňůrou na domácím hřišti čítající již 22 utkání.

Hned pět gólů pak bylo k vidění v Řecku, kde Olympiakos Pireus hostil Sporting Lisabon. Po celý zápas to byli hosté z Portugalska, kteří využívali neuvěřitelných děr v obraně domácího týmu a díky Doumbiovi, Martinsovi a Fernandesovi tak lisabonští po první půli vedli celkem s přehledem 3:0. Zdálo se, že toto vedení už nemůžou domácí nikterak ohrozit, v závěru však přeci jen hosté poněkud polevili a svými dvěma brankami pak Pardo ještě dokázal snížit na 2:3. Olympiakos už ale vyrovnat nakonec nedokázal a odešel tedy ze hřiště s prázdnou.

Konečné zápasy 1. kola základních skupin Ligy mistrů UEFA (12.9.2017):

SKUPINA A:

Benfica Lisabon - CSKA Moskva 1:2Branky: 50. Seferovič - 63. Vitinho (z pen.), 71.Žamaletdinov

Manchester United - Basilej 3:0Branky: 35. Fellaini, 53. Lukaku, 84. Rashford

SKUPINA B:

Celtic Glasgow - Paris St. Germain 0:5Branky: 40. (z pen.) a 85. Cavani, 19. Neymar, 34. Mbappé, 83. Lustig (vl.)

Bayern Mnichov - Anderlecht 3:0Branky: 12. Lewandowski (z pen.), 35. Alcántara, 90. Kimmich

SKUPINA C:

AS Řím - Atlético Madrid 0:0

Chelsea - Karabach 6:0Branky: 76. a 82. Batshuayi, 5. Pedro, 30. Zapacosta, 55. Azpilicueta, 71. Bakayoko

SKUPINA D:

Olympiakos Pireus - Sporting Lisabon 2:3Branky: 89. a 90. + 3. Pardo - 2. Doumbia, 13. Martins, 43. Fernandes

FC Barcelona - Juventus Turín 3:0Branky: 45. a 69. Messi, 56. Rakitič

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Lionel Messi Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy