Liga mistrů: Paříž i Bayern se staly prvními osmifinalisty, Basilej s českými reprezentanty musí o postup ještě bojovat

Basilej - Po dvou týdnech se ke slovu opět přihlásila fotbalová Liga mistrů, která má o tomto týdnu na programu své zápasy 4. kola základních skupin. Ty už určily první dva postupující do osmifinálové fáze, kterými se tak tedy po tomto úterním hracím dni stali fotbalisté Paris Saint Germain a Bayernu Mnichov. Zatímco prvně jmenovaný celek deklasoval v rámci skupiny B Anderlecht 5:0, mnichovští již pod vedením kouče Juppa Heynckese ve stejné skupině pro změnu porazili ve Skotsku tamní Celtic Glasgow 2:1. Kdo naopak nepostoupil - a přesto už po tomto dni mohl být dalším osmifinalistou - je švýcarská Basilej. Tým Tomáše Vaclíka a Marka Suchého totiž doma nestačil na moskevské CSKA, přestože nad ním nejprve domácí vedli 1:0. Hosté ale nepříznivý stav dokázali otočit a to i díky chybujícímu českému obránci, což tak znamená, že Basilej bude muset o postup bojovat.

Basilej se mohla po úterním večeru radovat coby postupující do osmifinále této prestižní fotbalové soutěže a dlouhou dobu to vypadalo, že by tak tomu nakonec mohlo i být. Vždyť ruský celek se více než hodinu hry pouze bránil, přičemž od 32. minuty prohrával díky Zuffiho trefě 0:1. V 65. minutě se ale podařilo vyrovnat Dzagojevovi a když do závěrečného hvizdu zbývalo 11 minut, přidal druhou branku hostujícího týmu Švéd ve službách moskevského CSKA Wernbloom. Skupina A tak tedy po tomto dni nepoznala první své postupující.

Že ale má blízko k postupu Manchesteru United se ví a že už ho o něj ve zbývajících dvou duelech v rámci základních skupin zřejmě nikdo nepřipraví, tak to se zdá být více než jasné. Svůj domácí zápas s Benficou Lisabon, který je k postupu ze skupiny přiblížil, svěřenci kouče Josého Mourinha nezačali vůbec špatně, neboť mohli vést již po čtvrthodině hry. To by ovšem tehdy musel Martial proměnit pokutový kop, o další čtvrthodinu později pak mohl skórovat pro změnu Lukaku, jenže ani on ve své obrovské příležitosti neuspěl a hostující svatyi tak pouze přestřelil. A tak museli domácí pomoci hosté, konkrétně nešťastník Svilar, jenž si krátce před pauzou vstřelil vlastence, když se mu balón dostal na záda od odrazu od tyče, kterou před tím trefil Matič a právě od zad Svilara se pak míč dostal do sítě lisabonské branky. A zatímco v první půli se domácím nepodařilo proměnit penaltu, ve druhé už byl celek v tomto ohledu úspěšnější, v 78. minutě tak tedy zvyšoval na konečných 2:0 Blind.

I díky historickému hattricku pařížského obránce postoupili Neymar a spol. do osmifinále, ze skupiny B je doprovodil Bayern

Poté, co o letní pauze posílili klub Paris Saint Germain Mbappé společně s Neymarem, je jejich síla nezpochybnitelná a svou sílu ukázali i nyní, když hostili ve svém Parku princů Anderlecht Brusel. A právě z něho si Pařížané udělali dobrý den a to podruhé v krátké době za sebou. Nejprve totiž nad bruselskými v Bruselu před dvěma týdny vyhráli jasně 4:0, teď v Paříži přidali do branky Anderlechtu rovnou pět banánů. Do poločasu PSG vedlo zásluhou Veratttiho a Neymara 2:0, to hlavní pak přišlo ve druhé půli, kdy se do hlavní role dostal Kurzawa, jenž právě v tomto dějství hned třikrát dopravil míč do hostující sítě. Zapsal se tak tím do historie, neboť se jedná vůbec o prvního obránce, kterému se v této soutěži povedlo vstřelit hattrick. I díky tomu tak tedy PSG vyhrálo 5:0.

Spolu s Pařížany ze skupiny B postoupili do osmifinále i fotbalisté Bayernu Mnichov, jež se zdá se oklepali z nedávného výprasku právě od Pařížanů z Parku princů, kvůli kterému musel jít od válu již bývalý trenér Bayernu Carlo Ancelotti. Ten byl následně nahrazen Juppem Heynckesem a právě s touto trenérskou legendu bavorských se povedlo německému klubu postoupit. Pečetí tohoto faktu se stal úterní zápas na hřišti Celticu Glasgow, který začali hosté velice aktivně, ovšem už po pěti minutách hry mohli jít domácí klidně do vedení, tehdy se jim, konkrétně Armstrongovi, ale skórovat nepodařilo. A to je nakonec mrzelo, jelikož to byl úřadující německý šampion, ktrerý posléze udával tempo hry. Ve 22. minutě tak přišel zasloužený gól, jenž vstřelil Coman, který tak využil chyby gólmana Gordona. Ještě před přestávkou mohli domácí vyrovnat, ovšem Dembélému překazil radost hostující obránce Alaba, jenž z brankové čáry odkopl balón do bezpečí. Z vyrovnání se ostrovní celek nakonec přeci jen radoval, ale to až čtvrthodiny před koncem, kdy mezi střela zapsal McGregor. Netrvalo to však nijak dlouho a mnichovští tu byli s odpovědí v podobě gólu Martíneze, jenž tak tedy zajistil svému mužstvu do tabulky další tři body a tudíž tak i postup mezi nejlepších šestnáct týmů.

Římské AS zaskočilo londýnskou Chelsea, Karabach potrápil v Madridu tamní Atlético

Opět bez stále zraněného Patrika Schicka doma hostilo římské AS v rámci skupiny C londýnskou Chelsea a poté, co jejich poslední vzájemný duel před dvěma týdny skončil remízou 3:3, čekalo se, že podobně strhující podíváná to bude i tentokrát ve Věčném městě. Z úterní římské odvety neuběhla ani minuta a do vedení se dostalidomácí Římané zásluhou Džekově přistrčení na El Shaarawyho, jenž tak tedy otevřel skóre a to slibovalo, že by se fanoušci nemuseli nudit ani tentokrát. Egypťan ve službách římského celku se navíc trefil deset minut před poločasovou pauzou podruhé a už tehdy bylo na fotbalistech Chelsea vidět, že to zkrátka není jejich zápas. A aby toho nebylo pro svěřence Antronia Conteho, o kterém se v posledních dnech hovoří v souvislosdti s jeho možným koncem v klubu, přičemž by ho mohl nahradit A jiný Ital Carlo Ancelotti, málo, v 63. minutě zvýšil na konečných 3:0 Perotti.

V poslední době se příliš nedaří ani Atléticu Madrid a potvrdil to i nyní v domácím zápase s nováčkem v této soutěži, tedy s ázerbajdžánským Karabachem. Vůbec to totiž během tohoto utkání nevypadalo, že by měl být madridský celek tím domácím, jelikož si prakticky nevypracoval skoro nic a byla to až vzácnost, když se dostal ke střele. Takováto hra se samozřejmě domácím příznivcům nelíbila a svým bučením to dávali celkem slyšitelně najevo. Navíc byli svým dosavadním přístupem Madriďané po zásluze potrestáni pět minut před odchodem do kabin, kdy se hosté radovali z vedení 0:1 poté, co se o něj postaral Španěl Michel hrající za hosty. Po obrátce se povedlo vyrovnat Parteymu a když po hodině hry hosty oslabil svým karate zákrokem Henrique, bylo pak znát, že síla je na straně domácích. Dvojnásobný finalista Ligy mistrů se už ale do konce zápasu na víc nezmohl a po remíze 1:1 s Karabachem má tak na svém kontě po čtyřech duelech pouze tři body.

Barcelona se v Řecku překvapivě nedokázala prosadit, trápil se i Juventus v Lisabonu

O překvapivých výsledcích nebylo během úterního hracího dne skutečně nouze a asi ty nejpřekvapivější se udály ve skupině D. Olympiakos Piresu rozhodně nepatří k těm soupeřům, se kterým by měl mít kdokoliv nějaké větší problémy, ovšem v úterý se celekm zodpovědně připravil na jednoho z největších favoritů této soutěže, tedy na Barcelonu, která se jen marně snažila v Řecku najít cestu k tomu, aby nějak skórovala. Messimu ani Suiárezovi se na Balkánském poloostrově zkrátka nedařilo, naopak díky výtečné obranné hře domácích si Olympiakos připsal do tabulky první bod. A i když jich má Barcelona na svém kontě hned deset, ještě to neznamená, že má katalánský celek jistotu postupu.

Sporting Lisabon chtěl i po dvou týdnech ukázat, že Juventus Turín prostě potrápit umí. Lisabonští se ukázali svou aktivitou a už po dvaceti minutách hry to byli právě oni, kteří vedli 1:0. Tehdy Bruno César dokázal do sítě dorazit předešlou střelu vyraženou gólmanem Buffonem. Až druhý poločas se na hřišti pohyboval Juventus jaký ho známe a proto tak nebylo překvapením, že se mu v 79. minutě povedlo vyrovnat zásluhou Higuaína. Otočit stav už ale nedokázal a tak duel skončil remízou 1:1.

Konečné výsledky zápasů 4. kola základních skupin Ligy mistrů UEFA (31.10.2017):

SKUPINA A:

Manchester United - Benfica Lisabon 2:0Branky: 45. Svilar (vl.), 78. Blind (z pen.)

FC Basilej - CSKA Moskva 1:2Branky: 32. Zuffi - 65. Dzagojev, 79. Wernbloom

SKUPINA B:

Celtic Glasgow - Bayern Mnichov 1:2Branky: 74. McGregor - 22. Coman, 77. Martínez

Paris St. Germain - Anderlecht Brusel 5:0Branky: 52., 72. a 78. Kurzawa, 30. Verratti, 45. + 4. Neymar

SKUPINA C:

Atlético Madrid - FK Karabach 1:1Branky: 56. Thomas - 40. Míchel

AS Řím - Chelsea FC 3:0Branky: 1. a 36. El Shaarawy, 63. Perotti

SKUPINA D:

Olympiakos Pireus - FC Barcelona 0:0

Sporting Lisabon - Juventus Turín 1:1Branky: 20. César - 79. Higuaín

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Paris Saint-Germain FC Fotbal

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy