Brankářská legenda Buffon končí po 17 letech v Juventusu. Povedou jeho další kroky do Paříže?

Turín - Když se řekne jméno gólmana Gianluigi Buffon, všem fotbalovým fanouškům se hned vybaví klub, se kterým byl dlouhých 17 let spojen a to Juventus Turín. Právě toto spojení již už ale po ročníku 2017/18 nejvyšší italské fotbalové soutěže Serie A platit nebude. Brankářská legenda se ve svých čtyřiceti letech se Starou dámou rozloučila, ovšem ještě ne se svou hráčskou kariérou. Ta by mohla podle zákulisních informací pokračovat třeba v Paris Saint Germain. "Myslím, že je to nejlepší způsob, jak ukončit tohle úžasné dobrodružství. Bál jsem se, že se budu loučit jako náhradník nebo hráč s vyhaslým motorem. Jsem hrdý, že tomu tak není," uvedl Buffon o svém konci v Juventusu poté, co odehraje za něj o tomto víkendu závěrečný duel uplynuvšího ročníku ve Veroně.

Přestože se v předešlých měsících mluvilo spíše o tom, že tento slavný italský gólman ukončí definitivně po této sezóně svou hráčskou kariéru, v posledních dnech se hovoří o možné změně v jeho názoru na tuto věc a i sám Buffon naznačil, že by to úplný konec být pro něj ještě rozhodně nemusel. "Teď vím pouze to, že v sobotu budu hrát. Ještě před pár dny jsem byl pevně rozhodnutý, že skončím, ale teď mám na stole pár zajímavých nabídek," řekl konkrétně fotbalista, jenž přišel do turínského celku před zmiňovanými sedmnácti lety za 52 milionů eur a kterému se během své bohaté hráčské kariéry podařilo stát se mistrem svět a to v roce 2006.

Jisté je však jedno. Že nastupovat za jiný klub na Apeninském poloostrově rozhodně nebude a to ani v nižších ligách. "Nemyslím si, že by bylo správné končit kariéru ve třetí nebo čtvrté lize. Jsem soutěživý člověk a nemohl bych někde hrát jen na půl plynu. O Itálii se ani nemůžeme bavit. Návrat do Parmy by byl romantický dětský sen, ale nic víc. Všechno si v klidu rozmyslím a příští týden se rozhodnu," řekl Buffon.

Spekuluje se o velkém zájmu ze strany Paris Saint Germain, které by se chtělo v nejbližší době dostat se konečně do finále Ligy mistrů a získat tak trofej z této prestižní soutěže, která v Buffonově sbírce chybí. Na Britských ostrovech se pak pro změnu mluví o zájmu ze strany kouče Liverpoolu Jürgena Kloppa, který by rád do svého klubu přivítal konkurenci pro svou současnou gólmanskou jedničku Lorise Kariuse.

Ten podle svých původních představ chtěl ukončit svou kariéru až po letošním fotbalovém světovém šampionátu v Rusku, na něj se ale Itálie kvůli nevydařené baráži se Švédy neprobojovala a poprvé od roku 1958 tak "squadra azzurra" bude na mistrovství světa chybět.

Související

Pavel Nedvěd

Bude Nedvěd osm měsíců mimo fotbal? Takový trest pro něj žádá prokuratura

V rámci kauzy falšování klubového účetnictví čelí jeden z podezřelých, tedy viceprezident Juventusu Turín, bývalý český reprezentant a držitel Zlatého míče z roku 2003 Pavel Nedvěd čelí nejnověji možnéhoosmiměěsíčními zákazu činnosti ve fotbale. Právě takový trest pro něj žádá podle italského deníku Gazzetta dello Sport žádá italská prokuratura. Daleko vyšším trestům pak čelí bývalý sportovní ředitel klubu Fabio Paratici, stejně tak i pro šéfa Andreu Agnelliho.

Více souvisejících

italská série A Fotbal Gianluigi Buffon Juventus FC

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 55 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy