Liga mistrů: Tottenham se ve druhé půli výrazně zlepšil a přiblížil se k postupu. Real se trápil s Ajaxem

Londýn - Ve středu večer pokračovala svými dalšími dvěma úvodními zápasy osmifinálová fáze fotbalová Liga mistrů. Do vyřazovací fáze tentokrát vstoupil například londýnský Tottenham, jenž na Wembley hostil Borussii Dortmund. Tento zápas byl zápas dvou poločasů. Zatímco v tom prvním domácí celek nikterak svým výkonem nepřesvědčil, po obrátce už to ale byla poněkud jiná písnička, přičemž německému klubu nedal žádnou šanci a nakonec ho tak porazil jasně 3:0. Ve druhém utkání pak Ajax Amsterdam hostil obhájce trofeje pro vítěze Ligy mistrů Real Madrid, který však měl v tomto utkání nečekaně na mále. Až gólem Asensia z 87. minuty Bílý balet nakonec nad nizemským celkem vyhrál 2:1, navíc vše mohlo být jinak, kdyby nebylo videorozhodčho, který je od osmifinále nově v Lize mistrů její solučástí. Právě v tomto duelu se poprvé v historii této soutěže dostal ke slovu a neuznal za stavu 0:0 branku Ajaxu.

Borussia Dortmund přivezla s sebou do věhlasného londýnského Wembley takový obranný systém, na který nedokázali svěřenci kouče Pochettina adekvátně zareagovat, prakticky vůbec. Přestože po osmi odehraných minutách se Lucas Moura dostal k nebezpečné střele z voleje, která nakonec šla mimo, na nic víc se v první půli domácí nezmohli. V následujících minutách prvního poločasu vždy akce Tottenhamu skončily v jejich samotném zárodku.

Vedle obranné taktiky, kterou do tohoto duelu nasadil dortmundský lodivod Lucien Favre, pak v první půli byli dortmundští navíc důraznější, pohyblivější a aktivnější než Kohouti z Tottenhamu. K výraznější příležitosti se ale dlouho v první půli nedostali, až krátce před odchodem do kabin na poločasovou přestávku zahrozil hlavičkou po rohovém kopu Zagadou, gólman Lloris ale dokázal balón vyrazit.

Právě tento moment a zřejmě i následná poločasová přestávka, během které dostali hráči Tottenhamu od svého trenéra co proto, vlilo Londýňanům novou krev do žil a jen krátce po příchodu na hřiště se domácím podařilo otevřít skóre. Po Vertonghenově centru zleva, po kterém se marně natahoval bránící Zagadou, se balón dostal k Sonovi a právě jemu se povedlo dopravit míč do sítě, 1:0. Na další dvě branky si museli fanoušci ve Wembley počkat aaž do záverečné sedminutovky, přičemž nejprve na 2:0 zvyšoval Vertonghen střelou, proti které neměl gólman Son Hung-min žádnou šanci, a následně se o třetí branku Tottenhamu postaral Llorente, jenž pro změnu hlavičkoval po Eriksenově rohovém kopu.

V Amsterdamu poprvé v Lize mistrů zaúřadovalo video, Real Madrid vyhrál se štěstím

Nebýt videorozhodčího, mohl se duel mezi Ajaxem Amsterdam a Realu Madrid v nizozemském hlavním městě vyvíjet jinak. Amsterdamský celek se totiž v první pětačtyřicetiminutovce radoval z branky, jenže ten byl následně díky videorozhodčímu odvolán, hlavička Tagliafica neplatila kvůli ofsajdovému postavení. Zaloužený gól za první půli nakonec pro Amsterdam v tomto dějství nepřišel, ale byl k němu blízko několikrát . Třeba už v 9. minutě, kdy po průniku se do šan ce dostal De Jong, ale vše skončilo ranou těsně vedle. Ve 26. minutě se zase mohl z branky málem radovat Tadič, jenž sice překonal belgického gólmana ve službách Bílého baletu Courtoise, míč ale skončil na tyči. V další šanci, a to už ve druhé půli, byl pro změnu Neres, ovšem ani on si na Courtoise nepřišel.

A tak tedy musel přijít zákonitě trest. Postaral se o něj Benzema, jemuž na gól přihrál teprve osmnáctiletý Brazilec Vinícius Júnior, jemuž se podařilo nejprve ukličkovat tři bránící hráče a následně skvěle přihrát. Do konce zápasu chyběla čtvrthodinka, když se domácí konečně dočkali míče v soupeřově síti. Využili totiž toho, že se hráči Realu Madrid věnovali spíše debatám se sudím, po kterém chtěli volný přímý kop ve svůj prospěch, mezitím se ale Neresovi povedlo přihrát Zijachovi, jenž tak vyrovnal na 1:1.

Na bodový zisk z tohoto zápasu to ale nizozemskému celku nakonec nestačilo, tři minuty před koncem se míč šťastně od Carvajala dostal až k Asensiovi, jenž po předešlé chybě gólmana Onana bez problémů vstřelil vítěznou branku na 2:1. Přestože se domácí sympaticky snažili o vyrovnání do samotného konce duelu, nedočkali se toho a to ani poté, co neuspěl Dolberg, jehož střelu vyrazil Courtois mimo svou svatyň.

Konečné výsledky úvodních osmifinálových duelů Ligy mistrů UEFA (13.2.2019):

Tottenham Hotspur - Borussia Dortmund 3:0Branky: 47. Son Hung-min, 83. Vertonghen, 86. Llorente

Ajax Amsterdam - Real Madrid 1:2Branky: 75. Zijach - 60. Benzema, 87. Asensio

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Tottenham Hotspur Fotbal

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy