Plzeň se v dalších bojích o Ligu mistrů podívá do Turecka, stejně tak v bojích o Evropskou ligu i Sparta. Jablonec může zamířit do Anglie

V pondělí se ve švýcarském Nyonu nejen čeští fotbaloví zástupci v evropských pohárech dozvěděli, s kým se v dalších bojích o účast v základních skupinách jak Ligy mistrů, tak i Evropské ligy střetnou. Los především zajímal v tuzemsku fanoušky Plzně, Sparty, Jablonce a Mladé Boleslavi. Prvně jmenovaní Západočeši jsou pro zatím jediným zástupcem bojující o účast v prestižní Lize mistrů, přičemž první utkání v rámci jejích předkol bude na programu teprve toto úterý, kdy se doma střetne s Olympiakosem Pireus. Pokud se svěřencům kouče Pavla Vrby podaří přejít přes tohoto řeckého soupeře, v případném 3. předkole Ligy mistrů zamíří opět na jihovýchod Evropy a to tentokrát do Turecka. Los jí totiž přisoudil Istanbul Basaksehir. V případě, že se Plzni nepodaří přes Olympiakos postoupit, v boji o Evropskou ligu narazí na belgické Royal Antverpy. Turecko bude každopádně zastávkou pro fotbalisty pražské Sparty, kteří se v rámci 3. předkola Evropské ligy střetne s Trabzonsporem. A své případné soupeře se dozvěděli o Evropskou ligu bojující Jablonec a Mladá Boleslav. Zatímco Severočeši se v případě postupu do 3. předkola soutěže se mohou každopádně těit na cestu na Ostrovy, protože je může čekat buď anglický Wolverhampton nebo severoirští Crusaders, Mladou Boleslav podle všeho čeká boj s dlouhodobě neoblíbeným soupeřem pro české týmy, tedy s rumunským FCSB.

Vylosováním Istabulu Basaksehir se tak plzeňští Viktoriáni vyhnuli cestě do belgických Brugg, kde by se tak mohli setkat s již bývalým slávistickým obráncem Simonem Delim, kromě toho mohli ještě fotbalisté ze západočeské metropole vycestovat do ruského Krasnodaru či do rakouského Lince, který se tak jevil jako možná nejpříjemnější sok.

Pavel Vrba se se svým mužstvem pokusí, aby do Plzně vrátil atmosféru Ligy mistrů počtvrté za posledních osm let. Dosud totiž plzeňští slýchávali slavnou znělku soutěže třikrát (2011,2013 a 2018). V minulém ročníku se předkolům o Ligu mistrů vyhnul, protože tehdy se do základních skupin soutěže dostal přímo coby vítěz české ligy. Nyní je ale čekají v případě úspěchů nejen 2., ale i 3. a 4. předkolo Ligy mistrů.

Co se týče případného plzeňského soupeře pro 3. předkolo Ligy mistrů, tak istanbulský Basaksehir je aktuálně úřadujícím šampionem turecké ligy. Její nový ročník začne až v půlce srpna a protože česká liga bude mít tímto pondělkem za sebou již dvě kola, větší rozehranost může být v tom případě pro český klub výhodou. Nicméně proti Západočechům však může hráut bouřlivá atmosféra v Turecku, i když už bude mít za sebou zkušenost s tou řeckou. Basaksehir své domácí zápasy totiž hraje na stadionu Fatima Terima, kam se vejde až 17 156 fanoušků.

Viktoriáni si budou muset dávat pozor především na nejlepší střelce z minulé sezóny turecké nejvyšší soutěže a to na Edina Viščaeho z Bosny a Hercegoviny, stejně tak jako na Brazilce Robinha. Nebezpeční jsou pochopitelně i Irfan Kahveci či Arda Turan, jenž je však aktuálně na seznamu zraněných.

V případě, že plzeňští přes Olympiakos ve 2. předkole nepostoupí, ve 3. předkole Evropské ligy je čeká belgický klub Royal Antverpy.

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů

Mistrovská část:

Kluž/Maccabi Tel Aviv - Celtic Glasgow/Kalju (Est.),Sutjeska Nikšič (Č. Hora)/APOEL Nikósie - Dundalk (Ir.)/Karabach (Ázerb.),PAOK Soluň - Ajax Amsterdam,Saburtalo Tbilisi/Dinamo Záhřeb - Ferencváros Budapešť/Valletta (Malta),Crvena Zvezda Bělehrad/HJK Helsinky - The New Saints (Wal.)/FC Kodaň,Maribor/AIK Stockholm - BATE Borisov (Běl.)/Rosenborg Trondheim.

Nemistrovská část:

Basaksehir Istanbul - Viktoria Plzeň/Olympiakos Pireus,Krasnodar - FC Porto,Club Bruggy - Dynamo Kyjev,PSV Eindhoven/FC Basilej - LASK Linec

První zápasy 6. a 7. srpna, odvety 13 a 14. srpna

Do Turecka pojede i Sparta, Jablonec může navštívit Wolverhampton

Žádné barevné vyhlídky směrem k možné účasti v Evropské lize v tuto chvíli nemají fanoušci pražské Sparty. Té se sice o posledním víkendu podařilo vidditelně zlepšeným výkonem odčinit ostudnou porážku z úvodu ligy se Slováckem (0:2), když tentokrát doma s Jabloncem 2:0 vyhrála, otázkou však zůstává, zda i tento zlepšený výkon bude stačit v boji o Evropskou ligu. Zvlášť když ji hned na jejím začátku čeká nepříjemný turecký Trabzonspor. V jeho kádru se vedle českého reprezentačního obránce Filipa Nováka nachází i John Obi Mikel, známý ze svého působení v londýnské Chelsea. První zápas se uskuteční na Letné, ovšem bez diváků a to kvůli trestu ze strany disciplinární komise UEFA.

Čtrvtý tým turecké ligy z posledního ročníku přidělal vrásky na čele i samotnému sparťanskému kouči Václavu Jílkovi. „Z mého pohledu nás čeká jeden z vůbec nejobtížnějších soupeřů, který v osudí byl. O jeho kvalitě dostatečně vypovídá umístění z minulého ligového ročníku. Do posledního kola bojoval s prvními třemi týmy o zisk tureckého ligového titulu," nechal se slyšet ve svém vyjádření pro klubový web.

Na nejzajímaavější cestu se mohou těšit hlavně jablonečtí fanoušci, kteří se každopádně podívají na Britské ostrovy. Buď se ve 3. předkole Evropské ligy střetnou s účastníkem anglické Premier League Wolverhamptonem či se severoirskými Crusaders. Nejdříve ale musejí Severočeši zvládnout druhé předkolo s Pyunikem Jerevan.

Za to Mladou Boleslav nic tak krásného jako cesta na Ostrovy nečeká. Pokud Středočeši postoupí přes kazašský Šymkent, ve třetím přdkole se s největší pravděpodobností utká pro český fotbal se starým známým bukurešťským FCSB.

Los 3. předkola fotbalové Evropské ligy

Mistrovská část:

Sutjeska Nikšič (Č. Hora)/APOEL Nikósie - Tórshavn (Faer. ost.)/ Linfield (Sev. Ir.),Kluž/Maccabi Tel Aviv - Tre Penne (San Marino)/Suduva Marijampole (Lit.),Ararat-Armenia/Lincoln (Gibr.) - Saburtalo Tbilisi/Dinamo Záhřeb,Piast Gliwice/Riga FC - Crvena zvezda Bělehrad/HJK Helsinki,Valur Reykjavík/Ludogorec Razgrad (Bulh.) - The New Saints (Wales)/FC Kodaň,FK Sarajevo - BATE Borisov (Běl.)/Rosenborg Trondheim,Škendija Tetovo (Sev. Mak.)/Dudelange (Luc.) - Celtic Glasgow/Kalju (Est.),Santa Coloma (Andorra)/Astana (Kaz.) - Ferencváros Budapešť/Valletta (Malta),Partizani (Alb.)/Šeriff Tiraspol - Maribor/AIK Stockholm,Slovan Bratislava/Feronikeli (Kosovo) - Dundalk (Ir.)/Karabach (Ázerb.).

Nemistrovská část:

Sparta Praha - Trabzonspor (Tur.),Pjunik Jerevan/Jablonec - Wolverhampton (Angl.)/Crusaders (Sev. Ir.),Antverpy - Plzeň/Olympiakos Pireus,Alaškert (Arm.)/FCSB - Mladá Boleslav/Šymkent (Kaz.),Norrköping (Švéd.)/Liepaja (Lot.) - Hapoel Beer Ševa (Izr.)/Kajrat Almaty,FC Turín/Debrecín - Soligorsk (Běl.)/Esbjerg (Dán.),Austria Vídeň - Shamrock (Ir.)/Apollon Limassol,Feyenoord Rotterdam - Gabala (Ázerb.)/Dinamo Tbilisi,Gdaňsk/Bröndby Kodaň - Braga,Molde (Nor.)/Čukarički (Srb.) - Aris Soluň (Řec.)/AEL Limassol,Lokomotiv Plovdiv (Bulh.)/Trnava - Štrasburk/Maccabi Haifa,Thun (Švýc.) - Spartak Moskva,Midtjylland (Dán.) - Glasgow Rangers/Niederkorn (Luc.),Mariupol (Ukr.) - Alkmaar (Niz.)/Häcken (Švéd.),AEK Larnaka/Levski Sofia - Gent (Belg.)/Viitorul Constanta (Rum.),Legia Varšava/KuPS Kuopio (Fin.) - Dunajská Streda/Atromitos (Řec.),Haugesund (Nor.)/Sturm Štýrský Hradec - PSV Eindhoven/FC Basilej,Rijeka (Chorv.) - Čichura (Gruzie)/Aberdeen,Ventspils (Lotyš.)/Gzira (Malta) - Jeunesse Esch (Luc.)/Vitória Guimaraes (Portug.),Fehérvár/Vaduz - Flora Tallinn/Eintracht Frankfurt,Connah's Quay (Wales)/Partizan Bělehrad - Malatyaspor (Tur.)/Olimpija Lublaň,Domžale (Slovin.)/Malmö - Utrecht (Niz.)/Zrinjski Mostar (Bosna),CSKA Sofia/Osijek (Chorv.) - Budučnost Podgorica/Luhansk (Ukr.),Tula (Rus.)/Neftči Baku - Jehuda Tel Aviv,Lucern/Klaksvík (Faer. ost.) - Espaňol Barcelona/Stjarnan (Isl.),Honvéd Budapešť/Universitatea Craiova (Rum.) - AEK Atény.

První zápasy 8. srpna, odvety 15. srpna

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal FC Viktoria Plzeň AC Sparta Praha FK Jablonec

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy