Objeví se na příštím MS české fotbalistky? Zúčastnit se ho má hned 32 týmů

Během nedávného letošního fotbalového světového šampionátu žen stoupla popularita ženského fotbalu o další patra výše a další vzestup ženského fotbalu si slibuje samotná Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která ve středu rozhodla o tom, že již následujícího mistrovství světa fotbalistek, jež se bude konat v roce 2023, se zúčastní ne 24 týmů, jak tomu bylo doposud, ale 32, tedy stejně jako je tomu nyní v případě mužského MS. "Obrovský úspěch letošního mistrovství ve Francii byl jasným důkazem, že je pravý čas využít momentálního nadšení a posunout ženský fotbal o kus dál," nechal se slyšet samotný šéf FIFA Gianni Infantino. Ten už dříve také uvedl, že v souvislosti s tím se zvýší finanční prostředky k tomu, aby se zdvojnásobily finančníé odměny a to na 1,7 miliardy korun.

O všem definitivně ve středu rozhodl výkonný výbor FIFA, která tak už v minulých měsících rozhodla i o navýšení počtu účastníků mužského MS na 48 týmů. Přitom právě o těchto tématech měla FIFA rozhodnout až koncem října, vzhledem k uzávěrce kandidatur připadjící na 4. října se však nakonec domluvilo navýšení účastníků těchto vrcholných turnajů dříve než se čekalo. "Rozšíření navíc neznamená jen osm nových týmů na šampionátu, ale také to, že řada svazů začne víc podporovat ženské reprezentace, protože budou mít šanci na turnaj postoupit. Mistrovství světa je sice jen jednou za čtyři roky, ale je nejlepší nástroj, jak ještě víc zprofesionalizovat ženský fotbal," sdělil Infantino výhody nového formátu ženského MS.

Je to zasádní změna i pro ty fotbalové asociace, které se doposud ucházely o pořádání ženského mistrovství světa v roce 2023. Zájem o to měly Argentina, Brazílie, Austrálie, Kolumbie, Japonska, Nového Zélandu, Jihoafrické republiky a Jižní Koreje. A všechny tyto země se dosud připravovaly na šampionát se 24 týmy.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FIFA

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 32 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy