Bývalý šéf disciplinárky Golda obvinil FAČR: Mlží a tají důkazy v kauze Křetínského tašky

Praha - Fotbalová asociace ČR (FAČR) tajila důkazy v kauze kolem tzv. „Křetínského kabely“. To dnes řekl Radiožurnálu bývalý předseda fotbalové disciplinární komise Jiří Golda. Řekl, že FAČR nepředala všechny důkazy pro policejní vyšetřování. Asociace toto Goldovo tvrzení odmítá s tím, že policii předala vše podstatné, s čím šéf Sparty Daniel Křetínský loni v září na Strahov, kde samotná asociace sídlí, přišel.

Připomeňme si, že Křetínský přišel k předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi s údajnými důkazy o korupci v českém fotbale.

FAČR podle Goldy nedala policii důležité důkazy hlavně proto, aby nebyli obviněni a následně trestáni vysocí představitelé různých hnutí či důležitých klubů, které ale odmítl jmenovat. "Podle mého názoru je důvod, proč vedení asociace nemělo zájem na vyšetření tzv. Křetínského kabely, ten, že se to bezprostředně týká lidí z nejvyšších pater fotbalu," řekl Golda v rozhovoru.

Proti tomuto tvrzení se postavil i bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký. "Všechno, co jsme věděli, jsme policii předali. Panu Goldovi jeho názor neberu, ale není to tak, jak říká," řekl dnes taktéž pro Radiožurnál. "Je třeba si uvědomit, že informace od pana doktora Křetínského byla předávána ústní formou, nikdy nebylo hovořeno o tom, že by přinesl důkazy v nějaké tašce. K předání nějakých dokumentů nedošlo. Veškeré ústní informace byly vzápětí sepsány a předány policii k dalšímu šetření," dodal Synecký. Dále uvedl: "Postup byl nešťastný. Pan Křetínský se měl rovnou obrátit na policii, která věc mohla začít šetřit. Tím, že už při samotném informování pana Křetínského na FAČR byli přítomni novináři, tak to policii znesnadnilo vyšetřování. Případ byl dřív medializován, než mohlo dojít k řádnému vyšetření."

Samotný Golda byl v době, kdy ještě předsedal displinární komisi, o celém případu Peltou informován. "Měl jsem hrubé informace, čeho se to týká. Informace byly opravdu závažné. Ve finále pan Pelta řekl: 'Nebudu to říkat nikomu dalšímu, informace předám policii', ale potom se tam žádné podklady nedostaly," řekl pro média.

Následně vyzval předsedu českého fotbalu Miroslava Peltu o zveřejnění v postupu při vyšetřování celé kauzy. "Chtěl bych tímto veřejně pana předsedu Peltu vyzvat, aby řekl, kterých klubů se to týkalo, jak fotbalová asociace postupuje, kteří rozhodčí a hráči byli potrestáni, kteří funkcionáři v tom byli. Nechť to zveřejní."

Připomeňme si, že Golda na svou funkci předsedy disciplinární komise FAČR rezignoval poté, co vedení FAČR v čele s Miroslavem Peltou odebralo vyšetřování celé kauzy disciplinárce a přenechalo Policii. Tím také Daniel Křetínský unikl trestu, stejně tak i další funkcionáři ostatních klubů.

V souvislosti s touto kauzou média dříve přišla s tím, že by se mělo jednat o jarní duel v ročníku 2011/2012 Jablonec – Plzeň, který měl být ovlivněn. Rozhodčí tohoto duelu Tomáš Adámek a Pavel Býma měli prý dostat úplatek ve výši 200 000 korun od funkcionáře Martina Svobody zvaného „Chřestýš". Zápas tak měl dopadnout ve prospěch Plzně. Oba sudí i onen funkcionář byli policií obviněni z korupce.

Jiří Golda FAČR Korupce ve fotbale

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy