Lafata a tucet superkanonýrů. Tihle borci umí dát 5 gólů v zápase Ligy mistrů

Praha - David Lafata se dostal do prestižního klubu kanonýrů. Jen on a dvanáct dalších fotbalistů dokázalo nastřílet v jednom utkání Ligy mistrů pět gólů! Jeho parťákem ve snové společnosti je i Lionel Messi.

Sparťanský kapitán tak napodobil takové střelecké hvězdy, jakými byli Gerd Müller, Paul van Himst nebo José Altafini."Tolik gólů v jednom utkání jsem nikdy nedal a možná už nikdy nedám, ale hlavní je, že jsme to takhle zvládli. Sice jsme teprve v poločase, ale troufám si říct, že tohle už nepustíme," prohlásil Lafata po vítězství 7:0 nad Levadií Tallinn.

V novodobé éře Ligy mistrů dal pět branek jen Argentinec Messi v zápase Barcelony s Leverkusenem v roce 2012. "Tak on to dal trochu jinému soupeři. To se moc nedá srovnávat," řekl sparťanský kanonýr s úsměvem.

Lafata mohl být ještě o jeden stupínek výš, ale jeho další střelu mířící do sítě tečoval obránce hostí a UEFA gól označila jako vlastní. "Hned jsem věděl, že to bude vlastňák, protože to tečoval. Ale to mi nevadí. Pro mě je hlavní, že jsme to takhle zvládli. Chtěli jsme udržet nulu vzadu a že jsme k tomu přidali tolik gólů, to už je jen třešnička na dortu," reagoval Lafata.

Po výsledku 7:0 je téměř jasné, že Sparta postoupí do dalšího předkola. Do Ligy mistrů je ale ještě dlouhá cesta. Po Levadii Tallin budou čekat ještě dva další soupeři. 

KLUB SUPERKANONÝRŮ

Éra Poháru mistrů

Ove Olsson (IFK Göteborg)6–1 proti Linfieldu Belfast, předkolo 1959–60

Bent Løfqvist (Boldklubben 1913)9–2 proti Spoře Lucemburk, předkolo 1961–62

José Altafini (AC Milán)8–0 proti Unionu Lucemburk, předkolo 1962–63

Ray Crawford (Ipswich Town)10–0 proti Florianě La Valetta, předkolo 1962–63

Nikola Kotkov (Lokomotiv Sofia)8–3 proti Malmö FF, překolo 1964–65

Flórián Albert (Ferencváros)9–1 proti Keflavíku, předkolo 1965–66

Paul van Himst (Anderlecht Brusel)10–1 proti Haka, první kolo 1966–67

Gerd Müller (Bayern Munich)9–0 proti Omonii Nikosia, druhé kolo 1972–73

Claudio Sulser (Grasshoppers Curych)8–0 proti La Vallettě, první kolo 1978–79

Søren Lerby (Ajax Amsterdam)10–0 proti Omonii Nikosia, druhé kolo, 1979–80

Éra Ligy mistrů

Mihails Miholaps (Skonto Riga)8–0 proti Jeunesse Esch, první předkolo 1999-00

Lionel Messi (Barcelona)7–1 proti Bayeru Leverkusen, osmifinále 2011–12

David Lafata (Sparta Praha)7–0 proti Levadia Tallinn, druhé předkolo 2014-15

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů David Lafata Lionel Messi

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy