Bude finále Ligy mistrů v Petrohradu? Podle médií ne, UEFA se zatím nevyjádřila

Součástí sankcí ze strany Západu vůči Rusku, které mají být odpovědí na vpád ruských tanků do proruských separatistických oblastí Doněcka a Luhanska, má být i přesunutí finále fotbalové Ligy mistrů do jiného pořadatelského města. Tím měl být totiž původně ruský Petrohrad. Zatímco podle serveru britské televize BBC by se mělo jednat v tomto případě o jasnou věc, Evropská fotbalová unie UEFA se ještě k této věci nevyjádřila.

Přesto v předešlých dnech vzrůstajícího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se sama UEFA nechávala slyšet, že celou situaci "bedlivě sleduje", ale o změně pořadatelského města pro finále Ligy mistrů, které se má uskutečnit 28. května, dosud neuvažovalo.

Jen pro připomenutí, většina západních států vpád ruských vojsk do Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, přičemž před tím ruští poslanci tyto dvě oblasti uznali, hodnotilo jako porušení mezinárodního práva. Západní politici a instituace uvalují na Rusko na základě toho sankce a výjimkou by alespoň podle BBC nemělo být ani otázka pořádání finále Ligy mistrů.

Pokud by se ke změně pořadatele nakonec přistoupilo, stalo by se tak potčetí v řadě za sebou, kdy byla UEFA nucena měnit pořadatele finálové zápasu nejprestižnější klubové evropské fotbalové soutěže. V předešlých dvou sezónách se tak stalo kvůli koronavirové pandemii a vždy se pak finálové duely konaly v Portugalsku.

Na povrch pak vyvstává i otázka pro Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA, zda nevyloučit Rusko z jarní baráže o mistrovství světa. V rámci se má Rusko utkat v semifinále s Polskem, vítěz tohoto duelu pak narazí na Švédy nebo Čechy. Oba tyto duely se mimochodem mají hrát v Rusku.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy