Dohraje se přeci jenom belgická liga? UEFA ji pohrozila, FIFA mezitím přichází s plánem

Belgická nejvyšší fotbalová soutěž Jupiter Pro League se jako první z přerušených fotbalových národních lig v současnosti před pár dny rozhodla předčasně skončit, čímž tak získal tamní ligový titul klub Bruggy i s českým reprezentantem Michaelem Krmenčíkem v kádru. Toto rozhodnutí nenašlo pochopení u nejvyšších v Evropské fotbalové unii UEFA, která jednak vyzvala další národní evropské fotbalové asociace k trpělivosti a jednak v nejnovějším rozhovoru předsedy UEFA Aleksandera Čeferina pro německou televizi ZDF pohrozil Belgii tím, že díky jejímu rozhodnutí budou mít její kluby těžkou cestu do následující sezóny evropských pohárů. Proto tak nyní v Belgii začínají přemýšlet o tom, že svou soutěž se přeci jen pokusí řádně dohrát. Mezitím i Mezinárodní fotbalová federace FIFA přišla s plánem, která národním soutěžím dává volnost v tom, do kdy svoje soutěže mohou dohrát.

„FIFA prodlouží aktuální sezonu 2019/2020 na neurčito, přičemž na každé členské zemi bude, kdy přerušené soutěže znovu začnou a kdy skončí,“ informoval o rozhodnutí FIFA vždy dobře informovaný server The Athletic.

Vedení FIFA v čele s Giannim Infantinem tak navazuje na páteční doporučení UEFA svým členským asociacím, aby své ligové soutěže předčasně neukončovaly. Předseda UEFA se v rozhovoru pro ZDF Aleksander Čeferin nechal slyšet, že belgické kluby riskují svou účast v evropských pohárech, pokud tamní soutěž bude trvat na svém předčasném ukončení. A proto tak tedy v Belgii zřejmě ještě své rozhodnutí přehodnotí.

FIFA svým plánem jenom ono doporučení UEFA pouze posvětila. A proč dává všem národním soutěžím volnou ruku v tom, do kdy ročník 2019/20 svých soutěží dohrát? Důvodem je fakt, že v každé zemi probíhá aktuální pandemie koronaviru rozlišně a každá vláda vydává různá opatření. A právě na ně je každá národní fotbalová asociace závislá. Každopádně až to v jakékoli zemi možné, bude tato daná země moct své soutěže dohrát.

Tento plán FIFA pak počítá se změněným letním přestupovým oknem. Těm hráčům, kterým končí smlouva 30. června, budou moct na dočasnou dobu prodloužit svoje aktuální angažmá.

Především největší evropské fotbalové ligy tento plán FIFA přivítaly, neboť tím tak opadl strach z toho, že by se snad měl ročník 2019/20 kompletně anulovat, protože to by pak pochopitelně znamenalo velkou finanční ztrátu pro tyto soutěže. Například anglická Premier League už vypočítala, že za neodehrané, a tím pádem neodvysílané zbývající zápasy, kterých je v tuto chvíli celkem 97, by musela televizním společnostem zaplatit až 762 milionů liber. Podobně by tomu tak bylo i v případě Španělska, Itálie i Německa.

Čeferin: Přerušené evropské poháry by mohly být zrušené

Ve zmiňovaném rozhovoru pro německou televizi ZDF se nechal předseda UEFA Aleksander Čeferin slyšet, že by aktuální přerušený ročník evropských pohárů, tedy jak Ligy mistrů, tak Evropské ligy, mohl být zrušen. Připustil to tak vůbec poprvé od doby, kdy vypukla pandemie koronaviru. Dosud se v UEFA mluvilo o možnostech, jak soutěže dohrát. Třeba o variantě, že by se vše mohlo dohrát na jednom místě a bez diváků.

Potíž je v tom, že ročník Ligy mistrů je přerušen tehdy, kdy se třeba některým účastníkům už podařilo postoupit do čtvrtfinále, některé osmifinálové zápasy však na svůj odvetný duel čekají. V Evropské lize se pak stihly odehrát jen první zápasy osmifinále a v případě souboje mezi Getafe a Interem Milán ani ten. „V tuto chvíli toho moc nevíme. Čekáme na další vývoj hrozné situace ve světě, a hlavně v Evropě. Samozřejmě by bylo mnohem lepší hrát zápasy alespoň za zavřenými dveřmi za přítomnosti televize než nehrát vůbec, ale jsme odkázáni na to, co nám úřady v jednotlivých zemích dovolí," uvedl konkrétně v rozhovoru Čeferin.

Dodal pak, že červenec a srpen jsou posledními měsíci, kdy bude možné přerušený ročník evropských pohárů dohrát. „Pokud by omezení přetrvávala až do září, budeme muset oba soutěžní ročníky zrušit. Nemohou se dohrávat v září nebo říjnu," řekl Čeferin a nastínil tak tím nejčernější scénář pro evropský fotbal.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FIFA UEFA

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy