Rozhodnuto. UEFA přesouvá finále Ligy mistrů z Petrohradu do Paříže

To, o čem se v médiích v posledních hodinách po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu spekulovalo, se nyní v pátek naplnilo. Evropská fotbalová unie UEFA totiž rozhodla, že se letošní finále nejprestižnější klubové evropské fotbalové soutěže Ligy mistrů 28. května uskuteční na místo původně zvažovaného Petrohradu v Paříži. Zároveň přišlo také rozhodnutí o tom, že domácí duely ukrajinských a ruských klubů se budou hrát na neutrální půdě.

"UEFA by ráda poděkovala prezidentovi Francie Emmanuelu Macronovi za jeho osobní podporu a odhodlání přesunout v této krizové době nejprestižnější zápas evropského klubového fotbalu do Francie. Společně s francouzskou vládou bude UEFA plně podporovat úsilí všech zúčastněných stran o zajištění záchrany fotbalistů a jejich rodin na Ukrajině, kteří čelí strašlivému lidskému utrpení, ničení a vysídlení," uvedla samotná UEFA v pátečním prohlášení.

Finálový duel se tak tedy uskuteční na osmašedesátitisícovém Stade de France v Paříži. Na tomto stadionu se mělo podle původních plánu z roku 2019 konat finále Ligy mistrů v roce 2021, jenže to bylo nakoneckvůli koronaviru přesunuto do Portugalska. Tam se konal i závěrečný finálový turnaj v roce 2020, kam byl turnaj osmi mužstev hraný na jeden zápas přesunut a takto omezen taktéž kvůli koronaviru.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov hovořil o politováníhodném rozhodnutí a že "mohl Petrohrad poskytnout dobré podmínky pro pořádání fotbalového festivalu".

Co se týče dalších ročníků Ligy mistrů, tak finále v roce 2023 se má uskutečnit v Istanbulu, v roce 2024 v Londýně a v roce 2025 v Mnichově.

UEFA pak také rozhodla o tom, že ukrajinské a ruské kluby a reprezentace budou hrát své domácí zápasy na neutrální půdě. Zda to bude platit i v březnové baráži o MS, o tom musí ještě rozhodnout Mezinárodní fotbalová federace FIFA. Česká, švédská a polská asociace už se vyslovily proto, aby tak rozhodla.

Jak známo, 24. března se český tým na úvod baráže MS utká se Švédskem, vítěz půjde ve finále na někoho z dvojice Rusko-Polsko. Pokud by Rusko postoupilo, hrálo by se finále právě v Rusku.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů UEFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 59 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy