Šéf teplického klubu se rozčílil nad slovy Malíka. Chce rezignaci výkonného výboru

Pondělní slova předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martina Malíka o tom, že za současnou korupční aféru, která vypukla minulý týden v pátek, kdy detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi dvacet lidí z fotbalového prostředí včetně místopředsedy FAČR Romana Berbra, jenž pak po vzetí do vazby rezignoval na všechny své funkce ve fotbale a vedle něj pak ve funkci šéfa komise rozhodích skončil i Jozef Chovanec, jsou vinni všichni, kdo v tuzemském fotbale působí, rozčílila šéfa teplického klubu Pavla Šedlbauera. Ten tak vyzval k rezignaaci celý výkonný výbor FAČR v čele s předsedou Martinem Malíkem.

Nejnovější korupční aféra v českém fotbale se má mimo jiné týkat ovlivňování výsledků zápasů ve druhé a třetí lize a vedle Romana Berbra mají být v této kauze namočení ještě mimo jiné i sportovní ředitel druholigového Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalký ligový fotbalista Michal Káník. Ti všichni byli během víkendu pražským Obvodním soudem vzati do vazby.

Případem se pak v pondělí zabýval i výkonný výbor FAČR v čele s předsedou Martinem Malík, který nakonec rozhodl nejen o rezignaci Romana Berbra ve všech jeho funkcích, ale i o konci dosavadní komise rozhodčích Jozefa Chovance. Na následné tiskové konferenci se pak nechal slyšet, že "my všichni, co ve fotbale působíme, jsme dopustili tuto situaci. Ať už chybou nebo pohodlností, abychom si nepopálili prsty, nebo kvůli nedostatku vlastní síly."

A právě tato slova nenechala v žádném případě chladným šéfa prvoligového klubu FK Teplice Pavla Šedlbauera. "Tato pasáž mě a také náš klub nesmírně uráží, protože jsme na tyto praktiky upozorňovali již velmi dlouhou dobu a vedení FAČR se nikterak nesnažilo s nimi cokoliv udělat. Naopak se před problémy dlouho strkala pouze pomyslná hlava do písku," vyjádřil se konkrétně pro teplický klubový web a pokračoval: "Věřím, že v českém fotbale je více slušných lidí, které muselo toto vyjádření urazit, proto věřím, že i tito slušní lidé se ozvou, protože za vzniklou situaci určitě nejsme vinni všichni."

Po Berbrovi by měla opustit český fotbal i jeho životní partenrka Damková, myslí si Šedlbauer

Připomeňme, že v pondělí z vězení rezignoval na všechny své posty Roman Berbr. Tedy už není ani místopředsedou FAČR, ale ani členem výkonného výboru a šéfem Plzeňského krajského fotbalového svazu. O to víc pak Šedlbauera překvapilo, že stejný krok neučinila ani Berbrova životí partnerka Dagmar Damková. Tato bývalá prvoligová rozhodčí je v současnosti vedle členkou výkonného výboru i předsedkyní řídící komise pro Čechy. Na ajejí adresu se Martin Malík nechal slyšet, že sama o hodně věcí, co páchal její životní partner nevěděla a to prý hlavně proto, že 70 provet roku tráví vzhledem ke své práci v zahraničí.

"Otázkou první je, proč tedy člověk, který je 70 procent času v zahraničí, je předsedou řídící komise pro Čechy. Otázkou druhou, jak by bylo možné, že by o těchto aktivitách svého manžela nevěděla," pokračuje ve svém prohlášení Šedlbauer.

Právě kvůli těmto výrokům Martina Malíka žádá Šedlbauer, jinak dlouhodobý kritik poměrů v českém fotbale, rezignaci celého výkonného výboru. "Každý člen výkonného výboru by měl přijmout za tuto situaci osobní zodpovědnost. Je totiž naprosto nedůležité, zda jednotliví členové situaci pouze mlčky přihlíželi nebo se na ní dokonce aktivně podíleli, popřípadě ji podporovali. Výsledkem by tak jako tak měla být rezignace," řekl a pokračoval: "Věřím, že se ke mně v tomto apelu přidají také další slušní lidé, kteří stejně jako náš klub na toto dění upozorňovali dlouhodobě a osud českého fotbalu jim není lhostejný."

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FK Teplice Korupce ve fotbale FAČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy