Slavia bude prapor českého fotbalu držet dál. Bořil pojistil účast v Lize mistrů

Po předešlých dvou letech se fotbalitsům Slavie konečně podařilo splnit jejich sen, dostat se do milionářské Ligy mistrů. Po týden staré výhře v rumunské Kluži 1:0 totiž nyní ve středu sešívaní před domácím publikem vyhráli stejným výsledkem a po závěrečném hvizdu tak mohl radost v Edenu vypuknout naplno. O jedinou trefu v odvetě se tentokrát postaral sváteční střelec Jan Bořil, pro kterého to zcela jistě bude pro něj životní trefa. Trefa, která zajistila Edenu, že na podzim se na něm třikrát rozezní malebná znělka Ligy mistrů.

Se dvěma změnami v základní sestavě oproti té, která nastoupila před týdnem v rumunské Kluži, přišel kouč sešívaných Jindřich Trpišovský. Jednak se ve středu pole místo traorého objevil Alex Král, na hrotu útoku pak místo Micka van Burena nastoupil Milan Škoda.

Hned od začátku zápasu bylo na slávistech vidět, že nechtějí ponechat nic náhodě a nechtěl tak následovat ostatní české kluby, které se v této sezóně ukázaly v předkolech evropských pohárech, jež ztroskotaly na svých soupeřích a už v úvodu tak vyzkoušel Stanciu gólmana Artauskise svou střelou, kterou rumunský brankář zneškodnil až na dvakrát. Jenže netrvalo to však dlouho a za chvíli to byly fotbalisté Kluže, kteří o sobě chtěli dát vědět a kteří museli, protože k postupu potřebovali vstřelit dvě branky. Obrovskou příležitiost měli po sedmnácti minutách hry, kdy na Omraniho centr zleva naštěstí nedosáhl před brankou Rondón. Ten svým skluzem netrefil balón, ale pouze gólmana Koláře.

Sešívaní dokázali odpovědět svou velkou šancí, do které se po přihrávce Stanciua dostal Masopust, jenže ten po brejku pak obloučkem minul branku a nenávazal tak na svou gólovou trefu z voleje z prvního zápasu.

I do druhého poločasu šli domácí aktivně, výsledkem toho byla Stanciuova pumelice pod břevno, kterou ale brankář Artauskis skvělým zákrokem dokázal vytáhnout nad branku. V 66. minutě se nakonec brankáře hostí překonat podařilo. Hovorka tehdy i přes tlak napadajících protihráčů vysunul dopředu Jana Bořila a ten i přesto, že byl stíhán a atakován ze strany soupeře, v šestnáctce nepadl a ještě vystřelil. Jeho ránu si pak obránce Muresan dostal do své branky sám, i tak by ale míč od Bořilovy kopačky mířil do sítě. To v Edenu propukla první radost večera.

Sám Bořil se radoval asi nejvíc, protože nejen, že to byl jeho určitě životní gól, ale i proto, že je ve Slavii spíše svátečním střelcem. Toto totiž byla jeho dosud čtvrtá přesná trefa. A co se týče evropských pohárů, v nich se doposud nikdy netrefil.

Od té doby si sešívaní svůj náskok v Edenu hlídali, soupeře moc do ničeho nepouštěli, naopak. Kluž byla čím dál nervóznější, hráči rumunského celku spíše faulovali a dohadovali se. V závěru se sice pokoušeli o tlak dopředu, ale k něčemu podobnému, co Kluž v předešlém předkole předvedla na hřišti Celtiku Glasgow, je slávisté nepustili.

Takže zatímco vloni se o čest českého fotbalu v Lize mistrů starala Plzeň, letos na podzim Ligu mistrů okusí Slavie, jako jediný český účastník v evropských pohárech. A na koho Pražané v základní skupině narazí, to se tuzemští fotbaloví fanoušci dozví ve čtvrtek, kdy je los základních skupin na programu v 18:00.

Konečný výsledek odvetného zápasu 4. předkola Ligy mistrů UEFA (28.8.2019):

Slavia Praha - CFR Kluž 1:0Branka: 66. BořilPrvní zápas: 1:0, postupuje Slavia

Nasazení do losovacích košů pro čtvrteční losování skupin Ligy mistrů:

1. Liverpool, Chelsea, Barcelona, Manchester City, Juventus Turín, Bayern Mnichov, Paris St. Germain, Zenit Petrohrad.

2. Real Madrid, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Neapol, Šachtar Doněck, Tottenham, Ajax Amsterodam, Benfica Lisabon.

3. Olympique Lyon, Bayer Leverkusen, FC Salcburk, Olympiakos Pireus, FC Bruggy, Valencie, Inter Milán, Dinamo Záhřeb.

4. Lokomotiv Moskva, Racing Genk, Galatasaray, RB Lipsko, Slavia Praha, CZ Bělehrad, Atalanta Bergamo, OSC Lille

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

před 3 hodinami

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Týdenní výhled filmů: Buranská komedie, duel o čest a bojová umění či italská renesance

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí osm premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Nabídka jímá především návraty starších filmů a tematické pohledy do minulosti.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy