Vyšehrad se proti rozhodnutí komise odvolá. Fotbal byl neregulérní až po divizi, tvrdí

Není se čemu divit, že se Slavoji Vyšehrad úterní verdikt Etické komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) o tom, že kvůli zapojení v kauze Romana Berbra bude tento klub místo třetí ligy hrát od příští sezóny 2022/23 jen krajský přebor, nelíbil. Jak pro server isport.cz uvedl v reakci na to klubový sportovní ředitel Pavel Vandas, Vyšehrad se hodlá proti němu odvolat.

Vandas má za to, že je celý verdikt Etické komise ukvapený. "Pan Rogoz nebyl statutárním zástupcem společnosti," dává jeden z prvních argumentů proti rozsudku a pokračoval: "My jako společnost jsme primárně potrestaní za to, že jsme zaměstnali člověka, o kterém společnost nevěděla, co udělá. A ještě dodám, že z policejního spisu se zdá, že neregulérní byl celý fotbal od první ligy až po divizi. A to asi pan Rogoz nezavinil."

Jak stojí v úterním prohlášení komise, Vyšehrad se měl s vědomím Romana Rogoze "dopustit několika disciplinárních prohřešků v podobě úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže."

Kromě Slavoje Vyšehrad si trest v úterý od komise vyslechla i trojice rozhodčích Zdeněk Kovala, Jiří Musil a Miloš Vitner. Ti se budou muset osm let obejít bez jakéhokoli působení ve fotbale s tím, že každý má ještě navíc zaplatit pokutu ve výši 25 000 korun. Potrestán byl také delegát Miroslav Svoboda, jenž zase svou funkci nebude moct zastávat osmnáct měsíců.

Pro zatím není znám názr Etické komise k nedávno zveřejněným odposlechům, v nichž se například objevuje jméno bývalého funkcionáře pražské Slavie Jana Nezmara, jenž měl prý slíbit Romanu Berbrovi milion korun za ligový titul za ročník 2018/19.

Připomeňme, že celá kauza začala policejní razií loni v říjnu, po které bylo obviněno 20 lidí včetně Romana Beerbra a Romana Rogoze. Oba dva, stejně jako další obvinění, už ale nejsou šleny FAČR a tak je Etická komise nemůže niktera trestat. Etická komise může jinak rozhodovat bez ohledu na probíhající trestní řízení.

Podle policejních vyšetřovatelů měla v sezóně 2018/19 zločinecká organizovaná skupina ovlivňovat výsledky zápasů druhé a třetí ligy a tohlavně tak, aby pomohla Vyšhradu do druhé nejvyšší ligové soutěže.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Korupce ve fotbale Fotbal

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy