Fotbalová Plzeň představila novou švýcarsko-rakouskou dvojici majitelů

Dlouho tuzemská fotbalová scéna čekala na to, kdo se stane novým majitelem fotbalové Viktorie Plzeň. S končícím červnem nakonec tolik očekávanou zprávu vedení Západočechů oznámilo. Novými většinovými vlastníky je rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH vedená švýcarským podnikatelem Martinem Dellenbachem a rakouským podnikatelem Raphaelem Landthalerem. Dosavadní majitel Adolf Šádek bude mít v držení minoritní podíl a ve vedení klubu tak zůstane. 

„Novým většinovým vlastníkem klubu se stává společnost FCVP GmbH se sídlem v Rakousku. Stojí za ní velmi ambiciózní lidé s bohatými zkušenostmi z evropského fotbalu. Jsem rád, že se celý proces podařilo uzavřít před startem nové sezony," uvedl ke změnám ve vedení klubu Šádek, jenž je rád za příchod nových vlastníků především proto, že během minulé sezóny byl klub na hraně bankrotu, což bylo veřejným tajemstvím. 

Šádek tak proto musel tuto tíživou situaci řešit půjčkou na své jméno ve výši 150 milionů korun. K lepšímu finančnímu stavu klubu pak pomohla i jeho poslední účast v Lize mistrů. Nyní by tak byl rád za dlouhodobou stabilitu. „Mým dlouhodobým cílem bylo najít takové partnery, kteří klubu zajistí finanční stabilitu, budou mít vysoké ambice, motivaci a chuť pracovat koncepčně a posouvat náš klub dopředu. Navíc jde o partnery ze západní Evropy, kteří přicházejí s dlouhodobou vizí. Jsem tedy rád, že se vše nyní podařilo dotáhnout a mohu tuto informaci sdělit všem našim fanouškům i partnerům," pokračoval dále Šádek. 

Prozradil také, že noví majitelé budou mít své zastoupení nejen v klubovém představenstvu, ale i v dozorčí radě. Samotná dvojice podnikatelů Dellenbach a Landthaler pak bude mezi členy představenstva společnosti. 

Švýcar zbohatl na myčkách aut, Rakušan zase stojí za rozvojem Rapidu Vídeň 

Zajímavé jsou pak životopisy obou pánů podnikatelů. Tak třeba sedmapadesátiletý Švýcar Dellenbach se vyučil jako automechanik a právě práce s auty byla na počátku celé jeho podnikatelské kariéry. Nejenže působil jako týmový manažer v motoristickém sportu, ale během 90. let se stal milionářem díky síti myček aut, kterou tento basilejský rodák tehdy provozoval. 

Do fotbalu vstoupil poprvé v roce 2010, kdy se v klubu FC Basilej zajímal o rozvoj mladých fotbalistů a zajímá se tam o něj dodnes. Loni vstoupil do klubu TSV Hartberg hrajícího nejvyšší rakouskou soutěž, kde tak má na starost tamní akademii často srovnávanou s tou v Red Bull Salzburg. Jakékoli srovnání s touto akademií však rázně odmítá. „Salcburská kopie? Kdepak. Chceme si vytvořit vlastní DNA. V Basileji jsem před lety vyvinul koncept, který se dá perfektně aplikovat. Pocházím z byznysu, současné fotbalové kluby se ale nyní dají v mnoha oblastech řídit jako obchodní model," nechal se slyšet v nedávném rozhovoru pro server Krone.at. 

Kromě toho, že nyní bude nově ve vedení západočeského klubu, je taktéž předsedou druholigového rakouského klubu SV Lafnitz. „Společně s akademií v Laufnitzu, která disponuje dvěma týmy (landesliga a druhá liga), Hartbergem a Viktorií Plzeň zapadá vše naprosto ideálně do našeho výchovného konceptu. Mladí talentovaní hráči dostávají skvělou příležitost, aby se přes akademie a spolupráci profesionálních týmu dokázali prosadit a udělat mezinárodní kariéru. Přesně to je naše filozofie," pokračuje Dellenbach. 

Díky spojení s ním a s rakouským kolegou bude tak Plzeň profitovat samozřejmě hlavně finančně. Co se týká osmačtyřicetiletého Rakušana Landthalera, tak ten v Rapidu Vídeň zastával pozici finančního ředitele a stojí za rozvojem tohoto rakouského klubu. Zároveň seděl v představenstvu rakouské bundesligy a je pak zakladatelem a CEO Nikita & Company zabývající se finančním poradenstvím pro fotbalové kluby. „Těší nás, že jsme se stali součástí klubu s bohatou historií a velkými úspěchy na domácí i evropské scéně. Společně se současným týmem kolem Adolfa Šádka je naším cílem další rozvoj klubu. Naše strategie je založená na stabilním ekonomickém základu a rozvoji mladých talentovaných hráčů," uvedl v prohlášení ke vstupu do Plzně Landthaler. 

Švýcarsko-rakouská dvojice pak není jedinou novinkou ve vedení západočeského klubu. Novými tvářemi ve vedení Viktorky jsou také Martin Bruckner, jenž je nově předsedou dozorčí rady, a Christian Fuchs, který je pro změnu členem této rady. Prvně jmenovaný je pak taktéž Rakušan, který je spojen s Rapidem Vídeň, kde byl v letech 2019-2022 prezidentem. Kromě toho byl i ve vedení bankovní skupiny Allianz Group Austria. „Máme bohaté zkušenosti z fotbalové branže, které chceme nyní využít ve prospěch Viktorie Plzeň. Je to pro nás obrovská výzva, kterou nyní s pokorou přijímáme. Těšíme se na novou sezonu i na to, až poznáme všechny partnery klubu. Vzhledem k tomu, co se zde podařilo vybudovat, k nim chováme obrovský respekt a budeme chtít naše vztahy ještě posílit," sdělil Bruckner. 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.
Slavia Praha, ilustrační fotografie.

Slavia s Plzní půjdou do svých odvet s náskokem. Sparta se nemůže vzpamatovat

Ve čtvrtek sehráli všichni tři čeští zástupci úvodní duely 4. předkol evropských pohárů. Zatímco Slavia se Spartou bojují o účast v Evropské lize, plzeňští Viktoriáni pro změnu stojí o postup do skupinové fáze Konferenční ligy. A zatímco Slavia a Plzeň si relativně poradila se svými soupeři, pražská Sparta jako by se ještě nevzpamatovala z šoku z vyřazení z předkola Ligy mistrů dánskou Kodaní a nadále pokračuje v nevýrazných výkonech.  

Více souvisejících

FC Viktoria Plzeň Fotbal

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy