Start NHL je za dveřmi. Co přinese nový ročník?

Praha - Fanoušci nejslavnější hokejové ligy světa, kanadsko-americké NHL už jen odpočítávají dny do jejího začátku. Sezona 2015/2016 startuje už ve čtvrtek 8. října. Pojďme se podívat na přehled toho nejzajímavějšího, co nás v novém ročníku čeká.

Sezona 2015/16 bude 98. herní sezónou NHL. Už na konci června 2015 schválila ligová rada několik změn v pravidlech soutěže.

Pravidlo 3 na 3 v prodloužení: Pokud zápas dospěje do prodloužení v základní části soutěže, nebudou proti sobě bojovat čtyři hráči na každé straně, ale pouze tři. Toto pravidlo má snížit počet nájezdů, které následovaly po prodloužení, ve kterém nepadl gól.

Pravidlo při vhazování: Bránící centr je povinen mít první hokejku přiloženou k ledu, útočící centr se k vhazování staví jako druhý. To však neplatí pro vhazování ve středním pásmu, kde zůstávají pravidla pro postavení hráčů na vhazování stejná.

Pravidlo pro vyžádání opakovaného záběru: Tady se NHL inspirovala NFL a zavedla totožné pravidlo. Tým, který bude požadovat po rozhodčím opakovaný záběr nejasné situace, si bude muset nejprve vyžádat oddechový čas, který se v případě úspěšného rozhodnutí rozhodčích ohledně dané situace vynuluje a týmu tak oddechový čas zůstává do dalšího průběhu zápasu.

New York Islanders nebude své domácí zápasy hrát nadále v aréně Nassau Veterans Memorial Coliseum, ale stěhuje se do brooklynské Barclays Center. Přesun čeká také Edmonton Oilers, který však ještě nadcházející ročník odehraje v aréně Rexall Place, příští rok však bude jeho novým domovem aréna Rogers Place.

Barclays Center, nový domov New Yorku Islanders

10 nejzajímavějších přestupů před sezonou 2015/16:

1 - Patrick Sharp - z Chicaga Blackhawks do Dallas Stars 2 - Marc Savard - z Bostonu Bruins do Floridy Panthers 3 - T. J. Oshie - ze St. Louis Blues do Washingtonu Capitals 4 - Jiří Tlustý - z Winnipegu Jets do New Jersey Devils 5 - Troy Brouwer - z Washingtonu Capitals do St. Louis Blues 6 - Brad Boyes - z Floridy Panthers do Toronta Maple Leafs 7 - Marek Židlický - z Detroitu Red Wings do New Yorku Islanders 8 - Justin Williams - z Los Angeles Kings do Washingtonu Capitals 9 - Reilly Smith - z Bostonu Bruins do Floridy Panthers 10 - Matt Beleskey - z Anaheimu Ducks do Bostonu Bruins

10 nejlepších Čechů v NHL:

Nový ročník nabídne přes třicet stabilně nasazovaných českých hokejistů v NHL. Zde je seznam těch nejlepších, kteří si určitě zaslouží vaší pozornost!

1 – Jaromír Jágr (Florida Panthers), ve třiačtyřiceti letech ho čeká sezóna číslo 22 v NHL. Bude bojovat o zisk třetího Stanley Cupu v kariéře

2 – Jakub Voráček (Philadelphia Flyers), vloni pátý nejproduktivnější hráč NHL, který podepsal smlouvu se svým týmem až do roku 2024

3 – Pavel Zacha (New Jersey Devils), teprve osmnáctiletého a velmi talentovaného útočníka čeká premiérová sezóna v NHL. Čekají se od něho ty nejlepší výkony

4 – Jiří Hudler (Calgary Flames), v loňské sezóně se stal osmým nejproduktivnějším hráčem NHL. Opět by měl patřit mezi nejlepší české hráče ligy

5 – Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning), minulou sezónu patřil k oporám svého týmu a Tampu dovedl až do finále, kde však na Stanley Cup nedosáhl. Tuto sezónu to může napravit!

6 – Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens), dres Canadiens oblékne už po dvanácté. Znovu bude patřit mezi nejlepší hráče NHL. Dosáhne letos na první Stanley Cup v kariéře?

7 – Petr Mrázek (Detroit Red Wings), do loňské sezóny nastupoval spíše na farmě v Grand Rapids. V play-off už dostal šanci, hlavně díky zranění Howarda a ukázal se ve výborném světle. Letos by měl dostat v Red Wings ještě více prostoru, než dříve!

8 – David Pastrňák (Boston Bruins), loňská sezóna byla Pastrňákova první v NHL a byla povedená! Za šestačtyřicet zápasů nasbíral úctyhodných 27 bodů. Překoná je letos?

9 – Tomáš Hertl (San Jose Sharks), přes léto chtěl určitě na loňskou sezónu zapomenout. Na dva zápasy se ocitl na farmě a nesplnil tak úplně to, co od něj trenéři očekávali. Letos to bude chtít určitě napravit

10 – Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets), česká brankářská stálice, kterou čeká osmá sezóna v NHL. Ve Winnipegu by měl být opět jasnou jedničkou!

Kdo z Čechů letos pravděpodobně zažije premiéru v NHL?

Pavel Zacha, Vojtěch Mozík (oba New Jersey Devils), Dominik Simon (Pittsburgh Penguins), Jakub Nakládal (Calgary Flames), Petr Zámorský (New York Rangers), Jakub Zbořil (Boston Bruins).

Související

Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

NHL Jakub Voráček Jaromír Jágr

Aktuálně se děje

před 18 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy