Hadamczika v Brně vystřídá majitel klubu Zábranský

Brno - Po páteční prohře s trápícím se Litvínovem skončil u hokejistů Komety Brno kouč Alois Hadamczik. V sobotu je už znám jeho nástupce, ovšem překvapivé je to, že to nebude žádný trenér, ale přímo majitel brněnského klubu, který ho ve funkci nahradí. Trénovat brněnské hokejisty tak bude do konce této sezóny Libor Zábranský. Jeho asistenty budou i nadále Kamil Pokorný a Karel Beran. Změna v realizačním týmu nastala, jak už bylo výše zmíněno, po porážce s Litvínovem před vlastním publikem 1:6. Připomeňme, že pro Kometu to byla již sedmá porážka během osm duelů a z první šestice se tak propadla až na hranici pro vstup do play-off.

„Rozhodli jsme se vypomoct si z vlastních řad," okomentoval tento netradiční tah, tedy, že se koučem stává majitel klubu, právě samotný majitel Komety Libor Zábranský. Pro tohoto dvaačtyřicetiletého muže to však není poprvé, co stane na lavičce nějakého celku. Nějakou dobu už má takto na starosti mládežnické celky a na střídačce A-mužstva už se také před tím několikrát objevil. Vzhledem k tomu, že jeho úkolem bude udržet Kometu v první desítce zaručující účast v play-off, je si vědom toho, že bude jeho práci hodně lidí sledovast a bude tak na něj vyvíjen tlak ze všech stran. „To je ovšem po celých dvanáct let mého působení v Kometě stále stejné. Na schůzce klubového vedení jsme se shodli, že mohu týmu pomoci. Prvním úkolem teď bude vrátit hráčům sebevědomí a dostat z nich to nejlepší, co v nich je. Vyžadovat po nich budu především bojovnost. Pokud hokejista nepřistoupí k zápasu se stoprocentním nasazením, těžko zmůže cokoliv i ten nejlepší kouč," řekl Zábranský.

K tomu, že by na jih Moravy přišel nový kouč odjinud, řekl Zábranský následující: „Zabralo by příliš času, než by mužstvo poznal, a případně zavedl jiný herní systém."

Své řekl i k Aloisu Hadamczikovi, jenž v pátek dal svou funkci k dispozici. „Klobouk dolů před ním. Dobře věděl, jakému náporu bude v Brně vystaven. Je to sport, ne vždycky se všechno podaří. Chyba nebyla zdaleka pouze v něm. A svým pátečním odstoupením dal jasně najevo, jak moc mu na Kometě záleží," uvedl k muži, jenž v minulosti mimo jiné trénoval i českou hokejovou reprezentaci. Nyní si Zábranský přeje, aby měli z hokeje brněnští fanoušci radost a aby vždy odcházeli s dobrým pocitem: „Musí vidět, že když mužstvo prohraje, nechá na ledě všechno. Doteď to tak nebylo. Brněnští diváci i v pátek dokázali, že za klubem stojí. Jsou nejlepší v Česku. Uděláme maximum, aby v nadcházejících týdnech odcházeli z haly po extraligových utkáních v mnohem lepší náladě."

Nový vedoucí brněnské střídačky už má představu o tom, co by měl v týmu do dalších zápasů změnit, kde je zkrátka největší problém. „Musíme hru zjednodušit. Spoustu gólů jsme dostávali z předbrankového prostoru. A taky jsme často inkasovali v oslabení po naprosto zbytečných vyloučeních," řekl Zábranský konkrétně.

Prvním zápasem pro Libora Zábranského v nové funkci, tedy ve funkci trenéra brněnské Komety, bude nedělní partie s Olomoucí. Už tam by měly být vidět určité změny v sestavě. „Někteří hráči si musí sáhnout pořádně do svědomí," řekl a připomněl, že po tomto utkání s Hanáky následuje reprezentační pauza. „V ní budeme mít dostatek času zapracovat na psychice hráčů. Klukům jsem jasně řekl, že nejdu na lavičku v pozici drába, který jim bude nadávat. Chci Kometě i jim pomoct. Věřím, že neúspěšnou sérii výsledků zlomíme," doufá v lepší výsledky Zábranský.

Související

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR Alois Hadamczik HC Kometa Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy