18 let od Nagana: Jágr pořád válí, Růžička obviněn, brankář na dně

Praha - Dnes uplynulo přes osmnáct let od památného úspěchu českého hokeje. Úspěchu, který se bude možná dost těžko opakovat. Tým trenéra Ivana Hlinky porazil ve finále olympijského turnaje 1998 hvězdný výběr Ruska a vybojoval zlaté medaile. A jak se daří hrdinům z Nagana teď? Zatímco třeba Jaromír Jágr pořád válí v zámořské NHL, Vladimír Růžička, tehdejší kapitán, řeší úplně jiné problémy.

Je nejstarším hráčem celé soutěže. Nedávno oslavil 44. narozeniny, přesto dokáže pořád držet krok i s klidně o dvacet let mladšími spoluhráči a soupeři. Jágr je zkrátka fenomén a fanoušci na Floridě dobře vědí, že legendární útočník s číslem 68 na zádech rozhodně nepatří do starého železa.

Jágr válí jako zamlada. Celá NHL ho teď velebí o to víc, že se vyhoupl už na třetí místo historické tabulky střelců. Kladenský odchovanec se po posunutí na bronzový stupínek v nadsázce dokonce nechal slyšet, že by jednou mohl být absolutně první.

„Když jsem dostal narozeninový dort, člověk si něco přeje. Já jsem si řekl, že si přeju, aby ze mě byl střelec. Zatím to funguje, možná doženu i Gordieho (Howa) a Waynea Gretzkého!" vtipkoval Jágr. Klaní se mu celý hokejový svět.

Na podobné vtípky momentálně rozhodně nemá pomyšlení Vladimír Růžička, Jágrův spoluhráč z útočné formace v Naganu. Nejen, že mu zemřela milovaná žena, ale navíc musí čelit i nepříjemnému tlaku veřejnosti.

Kapitán slavného naganského výběru čelí obvinění v kauze údajné korupce. Za vším stojí nahrávka Miroslava Palaščáka, který viní bývalého trenéra reprezentace z přijímání úplatku. Kauza se rozpoutala před loňským světovým šampionátem.

Palaščák prý Růžičkovi zaplatil trenérovi půl milionu korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Současný kouč Chomutova ale zase tvrdí, že šlo o sponzorský dar, který ovšem nebyl zanesen do účetnictví klubu. Později tuto částku Palaščákovi vrátil.

Jeho jméno se po vítězném finálovém duelu s Ruskem skloňovalo snad nejvíc. Petr Svoboda nezapomenutelnou ránou překonal ruského gólmana a postaral se o jedinou trefu rozhodujícího utkání turnaje. Teď se o bývalém obránci mluví v trochu jiných niancích...

V roce 2012 odmítl podle obžaloby zaplatit v hotelu v Mariánských Lázních útratu přes 120 tisíc korun. Šlo přitom o náklady za smuteční hostinu, kterou uspořádal po pohřbu otce. Po třech letech okresní soud v Tachově rozhodl, že hokejista musí zaplatit nejen 120 tisíc, ale i veškeré soudní výlohy.

Oplétačky s policií má i další zlatý hoch z Nagana Jiří Dopita. Když ještě působil jako jednatel extraligové Olomouce, byl obviněn ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Policisté se prý k tomuto kroku odhodlali na základě údajů získaných při červencové razii na stadionu, kdy zabavili klubové účetnictví.

Za obviněním byly spory trojnásobného mistra světa s jednatelem občanského sdružení Hokejový klub Olomouc Bohdanem Nerušilem. Podle kriminalistů současný kouč třineckých Ocelářů uvedl v účetnictví a dalších dokladech v letech 2006 až 2012 nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje.

Do pořádných problémů se dostal i někdejší a dlouholetý Dopitův spoluhráč ze Vsetína Roman Čechmánek. Gólman, který v Naganu kryl ze střídačky záda Dominiku Haškovi, je v osobním bankrotu. Kvůli velkým dluhům z podnikání přišel o veškerý svůj majetek.

Držitel tří zlatých medailí z mistrovství světa chtěl po skončení kariéry obchodovat s vínem, lisovat olivový olej a vařit pivo. Jeho dluhy ale vyrostly až do výše 100 milionů korun. Také investoval do řady nemovitostí na Moravě i v zahraničí. O většinu ale přišel. Skončily v dražbě.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR Jaromír Jágr Vladimír Růžička

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy