Jandač zveřejnil první nominaci na Světový pohár. Objevil se v ní i Kempný a tři nováčci

Praha - Ve středu odpoledne se v pražském hotelu Clarion veřejnost dozvěděla prvních šestnáct jmen, které s sebou realizační tým v čele s koučem Josefem Jandačem vezmou do kanadského Toronta, kde se letos v září bude konat prestižní Světový pohár. Většina hráčů, která se v tomto úvodním výběru objevila, nastupuje v zámořské NHL. Výjimkou jsou akorát obránce Michal Kempný, jenž v současnosti hraje za ruský Omsk a také útočník Vladimír Sobotka, který obléká dres stejného celku. Ve výběru pak není k vidění jméno Jaromíra Jágra, se kterým na Floridě mluvil generální manažer národního týmu Martin Ručinský. Ten prozradil, že jemu neřekl ohledně účasti na tomto turnaji jasné ano či ne. Až po play-off NHL se vše kolem této 44leté legendy rozhodne.

"U Jardy Jágra je otazník. Martin Ručinský s ním mluvil, necháme Jardovi čas. Všichni víme, že pořád patří k našim nejlepším hráčům. Takže si počkáme na jeho rozhodnutí," uvedl k Jágrovi konkrétně kouč Josef Jandač. Martin Ručinský ho pak doplnil: "Mluvili jsme spolu po telefonu, celou situaci jsme probírali zleva zprava. Řekl jsem mu svůj názor a Jarda reprezentaci neodmítl. Neřekl ani ano, ani ne. V první nominaci být nechtěl. Záleží na něm, jak se bude cítit po play off, jestli bude mít chuť. Nepřemlouval jsem ho, nechal jsem to na něm." Dodejme, že kromě Jágra chybí v této nominaci i Jiří Hudler, jenž nyní posílil Floridu.

Tři brankáři, čtyři obránci a devět útočníků se rozhodli nominovat do první části nominace na Světový pohár trenér Josef Jandač, generální manažer Martin Ručinský, asistent trenéra Václav Prospal a šéf skautingu Jiří Fischer. Jak bylo výše zmíněno, hned čtrnáct hráčů hraje v NHL. „Nemyslím si, že vybírání jmen bylo moc složité. Chceme hlavně hráče ze zámoří, kteří to tam znají. Nebude mít totiž moc času na trénování," vysvětloval tuto záležitost Jandač.

V útoku se kromě bostonského Davida Krejčího, Jakuba Voráčka z Philadelphie nebo Tomáše Plekance hrajícího nyní za Montreal objeví i následující trojice  zkušených reprezentantů: Michal Frolík (Calgary), Martin Hanzal (Arizona) a Tomáš Hertl (San José). K vidění bude i Ondřej Palát z Tampy Bay, jenž hrál tři zápasy na olympiádě v Soči.

Berounský rodák Josef Jandač nominoval do výběru i tři nováčky a to gólmana Michala Neuvirtha, obránce Andreje Šustra a forvarda, jenž doposud hrál pouze za juniorské reprezentační týmy, Davida Pastrňáka. Kromě nich se v týmu objeví i Michal Kempný. "Hodně jsme zvažovali, jestli ho napsat už teď. Michal je naším nejvytíženějším obráncem na levé straně, kde jich máme minimum. V NHL je skoro nemáme, až na Jordána, ten ale moc nehraje. Michal Kempný je v národním týmu prověřený, jsme s ním spokojení. Navíc hraje ve výborném týmu. Samozřejmě že se bude muset adaptovat na úzké hřiště. Ale je to inteligentní hráč a jsem přesvědčený, že to zvládne. Když bude dál předvádět tyhle výkony, má otevřenou i cestu do NHL," řekl k tomuto bekovi Jandač.

Konečná nominace bude hotova 1. června a bude čítat kromě tří brankářů celkem dvacet hráčů v poli. Před samotným turnajem se český tým ještě 8. a 10. září utkají s Ruskem a to postupně v Petrohradu a v Praze, 14. září pak v Pittsburghu nastoupí Češi proti Týmu Severní Ameriky.

Připomeňme, že Světový pohár začne 17. září a skončí 1. října a všechny zápasy se odehrají v Torontu a to v tamním Air Canada Centre. Hned první hrací den budou čeští hokejisté hrát s Kanadou, pak s výběrem Evropy (19. září) a pak také s USA (22. září).

Úvodní nominace české hokejové reprezentace pro Světový pohár:

Brankáři:

Petr Mrázek (Detroit/NHL)Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)Michal Neuvirth (Philadelphia/NHL)

Obránci:

Andrej Šustr (Tampa Bay/NHL)Roman Polák (San Jose/NHL)Radko Gudas (Philadelphia/NHL)Michal Kempný (Omsk/KHL)

Útočníci:

Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)David Krejčí (Boston/NHL)Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL)Tomáš Hertl (San Jose/NHL)Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)David Pastrňák (Boston/NHL)Martin Hanzal (Arizona/NHL)Michael Frolík (Calgary/NHL)Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR Josef Jandač (hokejový trenér) hokej

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy