Velké jméno se hlásí Vůjtkovi. Plekanec by rád na šampionát v Rusku

Praha - Jestli bude zdraví sloužit hokejovému útočníkovi hájící v současné době barvy Montrealu Tomáši Plekancovi, bude ochoten pomoci českému národnímu týmu na nadcházejícím světovém šampionátu, jenž se letos v květnu koná v Rusku. Sám forvard toto sdělil reprezentačnímu trenérovi Vladimíru Vůjtkovi. Národní tým v čele právě s koučem Vladimírem Vůjtkem se nyní nachází ve Velkých Popovicích, kde je na soustředění. To už po druhém týdnu opustili jak gólman Jakub Sedláček z Rigy, tak i Hynek Zohorna z brněnské Komety.

Národní tým se v pondělí z Velkých Popovic přesune do Ústí nad Labem, kde má na programu ve středu a v pátek první duely s Německem. V tradičním kempu před mistrovstvím světa je v současnosti celkem 28 hráčů, přičemž mezi těmi novými nalezneme útočníka Milana Gulaše z Färjestadu a je možné, že se k mužstvu připojí i obránce Martin Pláněk z Hradce Králové. Tento týden se totiž soustředění ve Velkých Popvicích Pláněk nezúčastnil a to především kvůli jeho těhotné manželce, porod je na spadnutí. "Jeho účast v pondělí v Ústí nad Labem je tak stále otevřená," uvedl Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí svazu.

Nejasná situace je zatím kolem Vladimíra Sobotky, jehož zatím ruský Omsk odmítá pustit k národnímu týmu. Důvodem mají být hráčova poraněná záda. "Zaznamenali jsme neoficiální zprávy na ruských serverech, že ho klub měl uvolnit, ale oficiálně jsme vyjádření neobdrželi. Ani sám Vláďa to včera, když jsme s ním mluvili, nevědel. Pokud by byl uvolněn, navštívil by nejdříve docenta Koláře a i podle dalších výsledků vyšetření by záleželo, zda a kdy se připojí k mužstvu," řekl Zikmund.

Reprezentační trenéři se nedívají ale jenom do Ruska, i v kanadsko-americké NHL realizační tým sleduje české hráče a nyní získal kouč Vladimír Vůjtek velké jméno. V Rusku by chtěl Českou republiku reprezentovat útočník Tomáš Plekanec, který bude nejspíše k vidění i na podzimním Světovém poháru v Torontu. "S Tomášem jsem mluvil, řekl, že velice rád přijede, pokud bude zdravotně fit," řekl Vůjtek. Plekanec by se samozřejmě Vladimíru Vůjtkovi náramně hodil a to i proto, že je aktuálně třetím nejproduktivnějším českým hráčem v zámoří, už nyní je však jasné, že se jeho Montreal nepodívá do letošního play-off NHL, kde mimochodem nebude k vidění žádný kanadský klub. Přitom si za sezónu doposud Plekanec připsal na své konto hned 50 kanadských bodů za 13 gólů a 37 asistencí.

Plekanec není jediným českým hokejista hrající nyní v NHL, který přislíbil Vladimíru Vůjtkovi účast na letošním světovém šampionátu. Už v minulosti příslibili svoji účast gólman Ondřej Pavelec (Winnipeg), obránci Jakub Nakládal (Calgary), Michal Jordán (Carolina) či útočníci Michal Hanzal a Jiří Sekáč (Arizona) a Michael Frolík (Calgary). Tito hráči totiž s největší pravděpodobností nezasánou do konečných bojů o Stanley Cup a pokud projdou všichni ve svých klubech zdravotními prohlídkami, můžou se v klidu hlásit Vladimíru Vůjtkovi. Mírné zdravotní problémy však v posledních dnech mají Hanzal s Frolíkem.

Nominace české hokejové reprezentace na třetí týden přípravy před MS a duely Euro Hockey Challenge v Ústí nad Labem (6. a 8. dubna):

Brankáři: Dominik Furch (Omsk/KHL), Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)

Obránci: Milan Doudera, Josef Hrabal, Bohumil Jank (všichni Třinec), Jakub Krejčík, Petr Zámorský (oba Örebro/Švédsko), Martin Pláněk (Hradec Králové), Jan Rutta (Chomutov), Michal Kempný (Omsk/KHL), Jan Kolář (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)

Útočníci: Martin Dočekal, Jan Hruška, Jan Káňa (všichni Brno), Roman Červenka (Chomutov), Rudolf Červený (Hradec Králové), Petr Holík (Zlín), Roman Horák (Podolsk/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL), Robert Kousal (Novokuzněck/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR Vladimír Vůjtek (hokejový trenér) Tomáš Plekanec

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy