Start NHL: Z Čechů září hlavně Voráček s Pastrňákem

New York - Jako uragán! Čeští hokejoví útočníci Jakub Voráček a David Pastrňák vstoupili do nového ročníku NHL naprosto parádně. Oba mají po sedmi odehraných zápasech shodně osm bodů a jsou v první patnáctce kanadského bodování celé ligy. V první stovce je z Čechů ještě Radim Vrbata, lídrem je prozatím Connor McDavid z Edmontonu Oilers.

Teprve dvacetiletý David Pastrňák je v řadách Bostonu Bruins třetí sezonu. Šikovný útočník však do té poslední vlétl neskutečně - hned v prvním utkání zazářil čtyřmi body. Poté skóroval v následujících dvou zápasech, naposledy se trefil v noci ze středy na čtvrtek už po deseti sekundách hry. Pouze dvakrát zatím nebodoval, momentálně patří v kanadském bodování havířovskému rodákovi jedenácté místo, za pět gólů a tři asistence. Boston nezažívá úplně dobrý začátek sezony, ze sedmi soubojů uspěl jen třikrát. Především díky "Pastovi" mají Bruins alespoň ty tři výhry, té další mohou dosáhnout už za dva dny, kdy hrají proti Detroitu Red Wings.

Stejně jako Boston, tak i Philadelphia nezačala jubilejní stý ročník NHL dobře. Flyers mají také jen tři výhry ze sedmi zápasů a je pod nimi výrazně podepsaný útočník Jakub Voráček. Ten hraje v NHL už svou devátou sezonu a odstartoval jí ve velkém stylu. Osm bodů za tři branky a pět asistencí řadí odchovance Kladna na čtrnáctou pozici kanadského bodování. Sedmadvacetiletý Voráček tak potvrzuje, že je jednou z dlouhodobých hvězd svého týmu. Pokud všechno půjde takhle hladce, měl by během základní části překonat hranici pěti set bodů v lize. Philadelphia hraje další zápas už dnes v noci proti Arizoně. Za tu nastoupí i Radim Vrbata. Třetí Čech, který je v současné době v první stovce kanadského bodování.

Absolutním lídrem je prozatím s jedenácti body kanadská supernaděje Connor McDavid z Edmontonu Oilers. V devatenácti letech je nejmladším kapitánem v historii NHL, mistr světa z letošního roku táhne Edmonton, který zažívá nejlepší start do sezony za posledních třicet let. Oilers jsou s dvanácti body druhým nejlepším týmem v lize, lepší je akorát Montreal Canadiens s Tomášem Plekancem.

Související

Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

NHL hokej Jakub Voráček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy