V Portugalsku vede Latvala, Prokop je jedenáctý

V Portugalsku se jede už pátý podnik letošního kalendáře MS v rally. Všichni čekají, jestli dojde k nějaké zásadnější změně v rozložení sil ve startovním poli, když M-Sport a Citroën přivezly nové specifikace svých aut. Do aktuálního auta se letos poprvé posadil také Andreas Mikkelsen.

Odpoledne byly původně v plánu také tři měřené úseky - jednalo se o druhé průjezdy tří dopoledních zkoušek. RZ5 (Ponte de Lima 2) však musela být zrušena pro požár lesa, který začal už v průběhu dopoledního průjezdu tohoto testu, takže se nakonec jely jen dvě RZ.Úvodní RZ6 vyhrál Sébastien Ogier, který si tak získal první vítězství v měřeném úseku na této soutěži. Francouz se díky tomuto výsledku posunul na průběžné šesté místo před Madse Ostberga. Všeobecně si spousta jezdců ve stopce stěžovala na velmi tvrdé podmínky na trati a všichni se shodovali, že museli vozy hodně šetřit. Náš Martin Prokop třeba do cíle dojížděl na defektu. Druhý čas zajel Jari-Matti Latvala (+2,6s), který tak zvýšil svoje průběžné vedení před Meekem na 7,6s. Třetího nejrychlejšího času na této zkoušce dosáhl Ott Tänak (+2,7s). Soutěž je zatím velice vyrovnaná, vždyť více než minutu v průběžném pořadí ztrácí až Robert Kubica na 10. místě (+1:16,0 min).

Také RZ7 ovládli jezdci na Volkswagenech. Vítězství bral Latvala a druhé místo Ogier (+2,8s). Třetí byl opět Tänak (+3,4s). Avšak ani čtvrtý Meeke neztrácel mnoho (+3,7s). Estonec Tänak se díky tomuto času posunul na průběžné čtvrté místo. Moc se odpoledne nedaří vozům Hyundai (maximem bylo 6. místo Sorda z předcházející RZ), teď se seřadily všechny tři speciály za sebou na místech 7, 8 a 9 v pořadí Paddon, Sordo a Neuville. Novozélanďan Paddon na soutěži vůbec předvádí pěkný výkon a zaslouženě poráží jedničku týmu, Thierryho Neuvilla. Náš Martin Prokop je průběžně jedenáctý.

Ve WRC2 došlo ke změně v čele, na RZ6 ztratil kolem 1:20 min Karl Kruuda (teď je průběžně až šestý), takže vedení převzal Nasser Al-Attiyah, druhý je Yazeed Al-Rajhi (oba Fiesta RRC). Na stupně vítězů už se dostal Pontus Tiedemand s novou Škodou Fabia R5. Druhý mladoboleslavský speciál v rukou Esapekki Lappiho je za čtvrtým Lefebvrem (Citroën DS3 R5) na pátém místě.Více čtěte na RallyZone.cz

Související

Více souvisejících

Rally Jari-Matti Latvala

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy