Na výjezd do Říma jen tak nezapomenou. Slavia podává protest proti chování italské policie

Už samotný zápas se fotbalistům pražské Slavie v Římě nevyvedl úplně podle představ, když s AS v rámci Evropské ligy prohráli 0:2. I tak mohlo jít o výlet do věčného města, na který by fanoušci vzpomínali jako na zážitek. Jenže příznivci jsou rozčarováni z chování italské policie i římských pořadatelů, kterým vadil navzdory předešlému schválení od příslušných orgánů transparent s Juliem Caesarem. Slávisté v reakci uspořádali menší manifestaci ve městě. Nebylo to ale jediné, co Pražanům vadilo. Poukazují na necitlivé kontroly při příchodu na stadion, jeden z fanoušků Slavie byl dokonce pobodán a čtyři příznivci Pražanů byli zadrženi a dva z nich následně vyhoštěni.

"Klub podá protest proti počínání italské policie a podcenění situace ze strany UEFA. Zároveň jsme od začátku konfliktu ve spojení s českým zastoupením v Itálii. V Římě zůstává část vedení klubu v čele s ředitelem právního útvaru na případnou pomoc fanouškům. V pátek (27.10.2023) klub bude jednat na velvyslanectví ČR," stálo v pátečním prohlášení slávistického klubu. 

Celá záležitost tak postoupí do diplomatické roviny. "Poté, co nám Slavia tento protest odevzdá písemně, tak ho předáme na italské ministerstvo zahraničních věcí. Mohu potvrdit, že o incidentu osobně hovořil pan ministr Jan Lipavský i s předsedou představenstva Jaroslavem Tvrdíkem. Podle našich informací bude Slavia požadovat od italské policie omluvu," nechal se k případu slyšet mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Sexistické kontroly a další necitlivé kroky ze strany pořadatelů

Terčem kritiky mnoha slávistických fanoušků i fanynek byly především kroky římských pořadatelů. Všechno nejprve začalo zákazem slávistické choreografie s transparentem, na kterém byl vyobrazen Julius Caesar ve slávistickém dresu a s dovětkem „Ave Slavia. Přestože měli fanoušci potřebná povolení, na základě rozhodnutí italských úřadů na římském Olympijském stadionu se nakonec tento transparent nedostal.

Odpoledne před zápasem se tak slávističtí příznivci rozhodli vyjádřit svou nespokojenost s tímto rozhodnutím menší protestem, nebo spíše manifestací před Koloseem, odkud se pak za policejního dozoru přesunuli do dějiště zápasu.

Italské policejní složky nakonec zadrželi hned šest slávistických fanoušků (polovina z nich byla ukrajinské národnosti s rezidencí v Česku), přičemž následně dva z nich vyhostili ze země. Čtyři z nich měli podle tamní policie chtít odpálit pyrotechniku ve městě, ti vyhoštění pak byli zadrženi kvůli agresivnímu chování na stadionu.

Vraťme se ale ještě před stadion. Tam totiž probíhali dost necitlivé kontroly ze strany pořadatelů. „Před zápasem docházelo k brutálním kontrolám, což se asi dalo čekat. Ale i takovým způsobem, že například mužští policisté šacovali ženy. To jsem u nás snad nikdy neviděl,“ vyprávěl o nich jeden z fanoušků křestním jménem Petr pro server sport.cz. Na sociálních sítích jsou k dispozici fotky, na nichž je vidět, že fanoušci i fanynky Slavie si museli při kontrolách zouvat i boty.

„Při vstupu na stadion mi ti, co nás prohledávali, hned třikrát sáhli na prsa. Naštěstí se vždycky jednalo o ženu, ale i tak to bylo nepříjemné. Některé z pořadatelek pak občas sahaly pánům na zadní část těla. Prostě taková prohmatávačka,“ vypověděla pro změnu další z fanynek Slavie taktéž pro server sport.cz.

„Neuvěřitelná buzerace, tohle jsem fakt ještě nezažil. Náhodné rány tonfou, mačkání štíty, provokace. Jak kdybychom byli nějaká zvěř,“ komentoval proceduru italských pořadatelů další ze slávistických příznivců. „Jet na zápas s rodinou a dětmi, po první půli jsem šel na hotel. Hrůza a děs,“ doplnil zas jiný.

Klid nebyl ani během zápasu v hledišti. Dusná atmosféra by se tam dala krájet. „Fanoušci AS Řím ve vedlejším sektoru začali provokovat. Házeli po slávistech plastové lahve, jednoho kluka to trefilo do zad a museli ho ošetřovat. A k podobným incidentům, i když třeba ne tak vážným, docházelo po celé utkání,“ uvedl již zmiňovaný fanoušek Petr, podle nějž se situace nikterak nezlepšila ani po skončení zápasu. „Řekli nám, že tam máme čekat. Všichni v normální atmosféře seděli a nic extra se nedělo. Zničehonic pak naběhli do sektoru těžkooděnci a začali vše eskalovat, docházelo k různým strkanicím. Nikdo netušil, z jakého důvodu,“ pokračoval Petr.

Jeden ze slávistických fanoušků byl pobodán. Pomoci se hned nedočkal

Samotný šéf Slavie Jaroslav Tvrdík už slíbil, že jednání italských pořadatelů vůči slávistickým fanouškům nezůstane bez povšimnutí. "Je v rozporu se všemi racionálními pravidly pro organizaci fotbalových zápasů. To, že drží v sektoru naše fans, mezi kterými jsou rodiny s dětmi, 1,5 hodiny po zápase, je doslova šok," nechal se slyšet. Zároveň v pátek Slavia uvedla, že došlo k útoku nožem na jednoho z jejich příznivců a to dokonce i pod dohledem italské policie. "Aktivně spolupracujeme s fanoušky, kterým se snažíme poskytovat všestrannou pomoc. Fanoušek, který se stal obětí násilného činu ze strany domácích příznivců, a to za přítomnosti policie (útok nožem), byl ošetřen a je nyní v bezpečí," sdělil klub z Edenu konkrétně.

Server sport.cz se pak s obětí pobodání spojil, aby celý incident popsal ze svého pohledu. „S přáteli jsme vystoupili na konečné stanici tramvaje a šli jsme směrem ke stadionu, kde jsme zahlédli skupinku asi patnácti až dvaceti Čechů, kteří byli v doprovodu policie. Řekli jsme si, že by byl dobrý nápad se k nim přidat kvůli větší bezpečnosti, což se nakonec ukázalo jako velký paradox. Když jsme s touhle skupinou ušli asi sto metrů, zničehonic za námi vznikl povyk a najednou mě něco štíplo do zadku. Nejdřív jsem si myslel, že je to nějaký paralyzér nebo něco podobného,“ uvedl onen pobodaný fanoušek.

Ten se ze strany Italů urychlené pomoci nedočkal. Byla to banda asi pěti Římanů. „Seběhlo se to strašně rychle. Během pěti až deseti vteřin bylo po všem. Když jsem se podíval na světlo, měl jsem ruku od krve. Začali jsme urgovat policii, aby zavolala sanitku a nějakým způsobem nás chránila. To se sice zpočátku stalo, přišlo asi pět těžkooděnců, ale ti během dvou minut odešli zpátky a zůstali tam s námi pouze dva civilové, kteří prakticky nejevili zájem situaci nějakým způsobem řešit. Až po čtvrté a důrazné urgenci zavolali sanitku, která přijela asi až za čtyřicet minut. Prvotně mi to ani nechtěli ošetřit, to museli dezinfekcí udělat moji přátelé. Úplný disrespekt k fanouškům. Kdybychom byli oblečení do slávistického… Ale já na sobě ani slávistického neměl. Byl jsem normálně oblečený, měl jsem džíny a bundu. Měl jsem štěstí v neštěstí.“

Ani po příjezdu sanitky neprobíhalo všechno optimálně. „Když přijela sanitka, zjistili lékaři, že šlo o dvě bodné rány. Já si původně myslel, že byla jedna. Jednu jsem cítil, ta byla hlubší. Spravilo to šest stehů. Přijeli jsme do nemocnice, nikdo tam prakticky neuměl anglicky. Koukali tam na mě trochu skrz prsty a s překladem mi pomáhala jedna pacientka, která anglicky uměla. Jinak nevím, jak bych se s nimi domluvil.“

„Co se týče celé situace, vůbec nechápu, jak tohle policisté mohli dopustit, když tomu přihlíželi. Viděli, že tam banda chuligánů nabíhá. Vůbec je ale nezajímalo, co se děje, a nechtěli pomoct,“ uzavřel pobodaný, ale nakonec ošetřený fanoušek své vyprávění.

Italové si za svými kroky stojí, upozorňují na incident s reflexní vestou 

Italové mající všechny své kroky za adekvátní vzhledem k situaci také poukazují jednak na zraněné tři policisty a dva bezpečnostní pracovníky a to údajně petardami a skleněnými lahvemi a jednak na fotku slávistických fanoušků se zakrvavenou reflexní vestou nesoucí nápis „security“ vyvěšenou prý coby trofej. Na fotce byl mimo jiné s touto vestou vyfocen bojovník MMA Matúš Juráček. Ten tak nakonec přidal serveru sport.cz svůj pohled na celou tuto záležitost.

„Je mi nepříjemné, že to vůbec musím řešit a jsem spojovaný s nějakým násilím. Pořadatel mě poprosil, zda bych mu vestu, která byla na zábradlí, nepodal. Šel jsem se podívat, kterou vestu myslí, a mezitím ji ostatní kluci, kteří byli blíž, pořadateli podali. Jsem sportovec, tohle jde mimo mě. I sám klub je rád, že má mezi svými fanoušky někoho, kdo dělá MMA. Se Slavií jsem byl v kontaktu, vědí, že jsem nic neudělal,“ vysvětloval Juráček, jenž i on byl z vyhroceného průběhu večera zklamán. „Přijel jsem do Říma na fotbal. Prošel jsem si město, navštívil Koloseum, zašel do Vatikánu. A pak se večer dělo to, co se dělo. Chodím na fotbal, protože to je odpočinková a příjemná událost. Tady to tak rozhodně nebylo, cítil jsem tam hodně nepříjemné energie.“

I on se vyjádřil k nepříjemným předzápasovým kontrolám. „To, že se tam nevhodně chovali k fanouškům, vnímá teď asi každý. Byl jsem otrávený. Když jsem šel na stadion, tak mě třikrát zkontrolovali a šel jsem dvě hodiny, než jsem se dostal do sektoru,“ prozradil Juráček, pro kterého byla atmosféra v hledišti už moc přes čáru. „Polili mně nějakou vodu, ale v tomhle jsem už vyspěl. Když na mě někdo bouchá přes plexisklo, nic moc to se mnou nedělá. Tohle jsem nevnímal. To, že se řvou pokřiky proti sobě, to je na fotbale normální. Rivalita k tomu patří. V gymu mám sparťana Davida Hoška, a když je derby, utahujeme si ze sebe a škádlíme se. Potyčky jsou ale moc,“ je si jist Juráček a pozitivně dodává: „Líbilo se mi a celkově obdivuji, jak jsou fanoušci Slavie oddaní. Klub a fandové táhnou za jeden provaz, jsme taková rodina. Myslím, že to v Římě bylo vidět.“

Všechny tyto zjištěné skutečnosti ohledně chování italské policie a pořadatelů vůči slávistům bude v dalších dnech klub řešit s UEFA a vše se bude řešit i na diplomatické úrovni mezi českými a italskými úřady. "Vzhledem k rozsahu událostí v průběhu celého výjezdu klub na základě svých poznatků a informací od fanoušků připraví komplexní zprávu. Tento dokument dá k dispozici orgánům UEFA a českým úřadům pro jejich jednání s italskými protějšky. Za posledních sedm let jsme byli na desítkách zahraničních výjezdů, ale s podobnou mírou neprofesionality a nezájmu o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví ze strany místní policie jsme se nikdy nesetkali,“ uzavírá se ve slávistickém prohlášení.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal sk slavia praha Policie Itálie Itálie

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy