Máme další zlatou medaili! Biker Kulhavý bojoval jako lev

Londýn - Jaroslav Kulhavý vybojoval v neděli na olympijských hrách zlatou medaili v závodě horských kol. Česko už má dohromady z olympiády deset medailí, z toho čtyři zlaté.

Na rozdíl od loňské sezony, v níž Kulhavý vyhrál, co se dalo, nevstupoval český biker do olympijského závodu jako favorit. O vítězství bojoval se Švýcarem Schurterem a trojici, která se už po startu oddělila od zbytku a která si nakonec rozdělila cenné kovy, doplňoval během závodu ještě Ital Fontana. Ten ale v posledním kole (i kvůli technickým závadám) ztrácel.Do finiše tak šli mistři světa posledních dvou let. Nejdramatičtější byla závěrečná zatáčka závodu, kdy Kulhavý z druhého místa Schurtera předjel a dospurtoval pro zlato.Získal tak historicky první cyklistickou medaili pro Českou republiku na olympijských hrách.Ke zlatému úspěchu cyklistovi poblahopřál i prezident republiky Václav Klaus. "Dovolte mi, abych Vám poblahopřál k zisku zlaté olympijské medaile v závodu horských kol. Je úžasné, že jste si formu načasoval na správný okamžik a v dramatickém a nádherném finiši zvítězil. Završil jste tak zisk našich medailí na velmi úspěšných deset," napsal Kulhavému v gratulaci prezident a dodal: "Děkuji Vám za příkladnou reprezentaci naší země. Udělal jste nám na závěr olympijských her velkou radost."Čeští sportovci vybojovali na letních hrách v Londýně deset medailí, z toho čtyři zlaté. První zlato získala veslařka Miroslava Knapková, své soupeřky s přehledem porazila oštěpařka Barbora Špotáková, v sobotu přidal třetí cenný kov moderní pětibojař David Svoboda a jako poslední se v neděli na stupeň vítězů postavil Jaroslav Kulhavý.

Související

Olympijská hvězda obviněna z dopingu! Mo Farah má co vysvětlovat

Olympijská hvězda obviněna z dopingu! Mo Farah má co vysvětlovat

Londýn - Hvězda LOH v Londýně a předloňského světového šampionátu je spojována s drogovou aférou svého amerického kouče Alberta Salazara. Trenér podle pracovníků BBC v roce 2002 podal doping dalšímu ze svých svěřenců a Mohammed Farah je tedy nyní s aférou také spojován. Sám atlet se od jakýchkoliv drogových pletek tvrdě distancuje.

Více souvisejících

LOH Londýn 2012 medaile Česká republika

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy