Pomoc Ukrajině a další sankce vůči Rusku v českém i zahraničním sportu

Ani v pondělí neutuchají boje na Ukrajině, kam vpadla ve čtvrtek ruská vojska. A ani v pondělí neutuchá pomoc Ukrajině a neutuchají ani kroky ve sportovním světě vůči Rusku. Co přinesl v tomto ohledu začátek nového týdne, shrnují následující řádky v tomto článku.

Pomoc pro ukrajinské sportovce a rodiny ukrajinských sportovních funkcionářů se rozhodli některé české portovní svazy. Třeba český biatlon nabízí ve svém ubytovacím zařízení na Znojemsku nabízí azyl prchajícím rodinným příslušníkům samotných ukrajinských biatlonistů, ale i trenérů, funkcionářů. "Oni teď řeší opravdu úplně jiné věci než biatlon, než sport. Tam je skutečná válka. Ukrajinský biatlon má od nás příslib, že jim Český svaz biatlonu zdarma poskytne tréninkové zázemí hned, jakmile to situace dovolí," uvedl šéf českého biatlonu Jiří Hamza poté, co telefonoval se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Brynzakem.

Hamza se prakticky ihned po vpádu Ruska na Ukrajinu pustil do soukromé akce, jak sám říká. "Domluvil jsem se, že představitelé ukrajinského biatlonu –⁠ činovníci, sportovci, trenéři –⁠ mohou k nám do Hnanic poslat svoje děti a další rodinného příslušníky. Postaráme se o ně," prozradil.

Zároveň je tak proti tomu, aby za současné situace, kdy nejeden ukrajinský sportovec narukoval do války, ruští sportovci naopak závodili. "A teď si představte, že v tom samém okamžiku Rus Loginov vyhraje závod Světového poháru. Můj osobní názor je, že v danou chvíli nemá Rusko na sportovní mapě místo, a to napříč všemi sporty. Tady není prostor pro kompromisy," nechal se slyšet Hamza, jenž je zároveň i místopředsedou Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

A právě v jejich řadách nenašel k tomuto svému návrhu dostatečnou podporu. Na základě stanoviska Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se rozhodla IBU k neutrálním barvám pro ruské a běloruské sportovce. S tímto krokem ale sami Rusové a Bělorusové nesouhlasili a sami se tak rozhodli Světový pohár opustit. Podle Hamzy by bylo dobré, kdyby tyto země momentálně nikde v nčem nezávodily. "Myslím, že ve světle všech lidských tragédií, které se na Ukrajině odehrávají, není teď sportování na mezinárodní scéně vhodné."

K humanitární pomoci se například rozhodl český biatlonový reprezentant Mikuláš Karlík. Ten totiž započal aukci svého olympijského oblečení a podepsaných startovních čísel z pekingské olympiády. K této akci se pak přidaly i Markéta Davidová s Evou Puskarčíkovou.

Svá ubytovací zařízení v areálu Labe arény v Račicích nabízí prchajícím Ukrajincům i Český veslařký svaz. Zároveň odsoudil v pondělí ruskou invazi. "Podporujeme kroky vedoucí k izolaci Ruska a Běloruska od demokratické společnosti, a to včetně zamezení účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních akcích," cituje slova předsedy svazu Ondřeje Šebka tisková zpráva.

Pomáhat mladým ukajinským stolním tenistů a tenistkám hodlá i český svaz stolního tenisu. "Nejsme lhostejní k osudu všech obyvatel Ukrajiny. Po mnoho let spojuje obě naše federace pevné přátelství a také řada sportovních úspěchů," uvedl jeho předseda Zbyněk Špaček, jenž nabízí pro změnu pro mladé ukrajinské sportovce zázemí v Havířově. "Včetně ubytování a stravování a možnosti přípravy v rámci mezinárodních tréninkových kempů pořádaných v NTC."

UEFA přistoupila k vyloučení Spartak Moskva z Evropské ligy

Nadcházejícího osmiinále Evropské ligy UEFA se nedočká ruský klub Spartak Moskva. Toho se totiž Evropská fotbalová unie UEFA rozhodla ze soutěže vyloučit a jeho soupeř Lipsko se tak stalo automaticky čtvrtfinalistou.

Mimochodem, Spartak Moskva byl již jediným ruským zástupcem v letošním ročníku evropských pohárů.

UEFA v rámci sankcí vůči Rusku přistoupí zřejmě k dalším krokům. Například ruské fotbalistky se podle všeho nezúčastní letního mistrovství Evropy v Anglii a tak bude s největší pravděpodobností novým soupeřem Nizozemska, Švédska a Švýcarska ve skupině se stane Portugalsko. O tom se však podle The Times rozhodne v úterý.

Jak informuje agentura SID, tento krok podporují třeba německý či anglický fotbalový svaz. "Nedokážu si představit, že by se mohly hrát zápasy s ruskou účastí. To se nemůže a nesmí stát. Jde tady o válku. Je třeba zaujmout jasné stanovisko," uvedl Peter Peters, kadidát na šéfa německého fotbalového svazu.

Agentura SID pak hovoří ještě o tom, že se UEFA chystá vyloučit ruské týmy ze svých soutěží, jaký to rozhdíl oproti nedělnímu rozhodnutí Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která pro zatím nechala Rusko v baráži o MS.

Gazprom už nebude sponzorovat německé Schalke

Poté, co se německý klub Schalke 04 rozhodl v předešlých dnech v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zakrýt logo Gazpromu na svých dresech, nyní se rozhodl s tou ruskou plynárenskou společností smlouvu rovnou ukončit. A to navzdory velkým finančním ztrátám.

Vždyť německý klub měl s Gazpromem podepsaný kontrakt až do roku 2025 a podle agentury SID měl díky němu ročně v kase o devět milionů eur více. Pokud by navíc klub postoupil do nejvyšší Bundesligy, z devíti miliobnů eur by se šlo na 15 milionů eur ročně.

Vedení německého celku došlo k přesvědčení, že i bez peněz od Gazpromu se klub udrží nad hladinou. Navzdory tomu, že ho tíží závazky ve výši cca. 200 milionů eur. "Plnohodnotný finanční chod klubu zůstává tímto rozhodnutím nedotčen. Vedení věří, že bude moci v brzké době představit nového partnera," stojí v prohlášení Schalke.

Zajímavostí pak je, že od chvíle, kdy Schalke zakrylo logo Gazpromu na dresu a místo něj tak na dresu bylo logo samotného klubu, zvýšil se zájem o prodej těchto dresů ve fanouškovském e-shopu.

Podle Hanse-Joachima Watzkeho, dočasného šéfa německého fotbalu se v případě financí od Gazpromu jedná o špinavé peníze a tudíž se jimi nedá sponzorovat německý fotbal.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 19 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Policie večer evakuovala nádraží v Plzni. Někdo vyhrožoval bombou

Policie musela v pátek večer preventivně evakuovat hlavní vlakové i přilehlé autobusové nádraží v Plzni. Důvodem bylo oznámení o uložení nástražného výbušného systému

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy