Sedmá grandslamová trofej pro Krejčíkovou a Siniakovou. Jak v Melbourne dopadli další Češi?

První grandslamový turnaj letošní sezóny Australian Open je u konce, své finále má za sebou i turnaj ženské čtyřhry. Toho se zúčastnil i český pár Barbora Krejčíková-Kateřina Siniaková, kterému se povedla obhajoba melbournského titulu z loňského roku, když nyní ve finále pokořil japonský pár Šúko Aojamaová, Ena Šibaharová 6:4 a 6:3. Znamená to tak tedy, že už 24 duelů v řadě nenašly české tenistky své přemožitelky. Připomeneme si i cestu dalších Čechů v rámci singlu tohoto grandslamového turnaje.

Že právě Krejčíková se Siniakovou ovládly i tento melbournský grandslamový turnaj v ženském deblu, o tom svědčí ta skutečnost, že pouze na jeho úvodu ztratily jediný set, konkrétně proti norsko-americkému duu Ulrikke Eikeriová, Catherine Harrisonová. Jinak prošly turnajem bez ztráty kytičky.

V nedělním finále vzaly Aojamaové se Šibaharovou hned v úvodním gamu prvního setu servis a poté, co bylo podání Češek pokaždé stoprocentní, nemohl z toho být jiný resultát než po 47 minutách hry zisk prvního setu.

Prakticky obdobně zahájily Krejčíková se Siniakovou i druhý set a i na jeho začátku sebraly svým japonským soupeřkám podání. Tentokrát ale ve čtvrtém gamu ztratily podání i Češky, stav se tak vyrovnal na 3:3. Následně se však českým tenistkám podařilo vyhrát další tři hry v řadě a dospět tak ke kýženému vítězství v celém turnaji, které je již jejich třetím v řadě.

"Jsem ráda, že s Katkou pořád hrajeme, a moc jí za vše děkuji. Máme za sebou dlouhou cestu a stále se snažíme zlepšovat a posouvat. Těším se na další společné zážitky. Blahopřeji také soupeřkám. Hrály opravdu dobře a vím, že nás chtěly porazit. Cítím z nich skvělou energii a líbí se mi, jak se prezentují," nechala se slyšet Krejčíková v děkovné řeči po zápase přímo na kurtu. Připomeňme, že rodačka z Ivančic si tak spravila chuť poté, co v ženském singlu skončila již v osmifinále, kde nestačila na Američanku Pegualovou.

"Jsme rády, že jsme tu mohly být a hrát v takto skvělé atmosféře. I já Báře děkuji. Byla to úžasná cesta a těším se na další turnaje. Je skvělé, že stále držíme spolu," doplnila svoji kolegyni Siniaková, jež zároveň připomněla narozeniny své maminky. "Tohle je pro ni velký dárek," dodala s úsměvem.

Poklony se pak dočkaly i od japonských soupeřek, u kterých nebylo nouze o slzy. "Chceme soupeřkám pogratulovat k sedmému grandslamovému titulu. Je to až neuvěřitelné, čeho dosáhly," řekla Šibaharová.

Životní turnaj zakončil Lehečka ve čtvrtfinále. Tam byla vystavena stopka i Karolíně Plíškové

Největší dojem z českých tenistů však na letošním Australian Open vedle Lindy Fruhvirtové, která došla do životního osmifinále, udělal v mužském singlovém turnaji Jiří Lehečka. Ten došel totiž ještě o fázi dále, a to díky tomu, že mimo jiné v osmifinále dokázal porazit Kanaďana Félixe Augera-Aliassima.

Porazil ho poté, co otočil nepříznivý stav, prohrával na sety 0:1. Konečný výsledek pak zněl 4:6, 6:3, 7:6 a 7:6. Mladoboleslavský tenista v prvním setu přišel hned o druhý servis a Kanaďanovi tak stačilo jen dopodávat do konce. To ve druhém oba tenisté držely své servisy skoro až do konce, za stavu 4:3 se ale povedlo využít Lehečkovi hned první brejkbol a díky tomu tak mohl stav zápasu vyrovnat na 1:1.

Následná třetí sada tehdy byla vyrovnaná až do zkrácené hry, v níž zanedlouho vedl jasně 6:0 a žádný obrat v něm nedopustil. Prakticky stejný tenis byl k vidění ve čtvrtém setu, který taktéž dospěl do tie-breaku, a zatímco v něm Lehečka neztratil ani jeden servis, Félix se dopustil hned dvou chyb při svém podání. Přestože zaznamenal Kanaďan 20 es, na Lehečku to z jeho pohledu nestačilo.

O semifinálovou účast si to Lehečka následně rozdal s řeckým tenistou Stefanosem Tsitsipasem, na kterého už ale nestačil. Právě jeho soupeř Tsipsipas začal o dost lépe čtvrtfinálové utkání, když hned na úvod sebral českému reprezentantovi první podání. Od té doby mířil jasně Řek za vítězstvím v první sadě.

Lehečka ve druhém setu díky pěti brejkbolům ve čtvrté hře dospěl málem k vedení 3:1, jenže Tsisipas do takového vedení českého tenistu nepustil a proto se tak v ní rozhodlo až ve zkrácené hře. V něm celkem rychle dospěl Řek k vedení 4:0 a nakonec v něm vyhrál jasně 7:2.

Lehečkovy naděje na obrat pak přišly vniveč ve třetím setu, když nevyužil hned tři příležitosti k tomu, sebrat soupeři podání, a to za stavu 3:3 a 40:0. Proto tak mohl následně nadále řecký tenista pomýšlet na úspěch, ke kterému došel. V desáté hře při servisu Lehečky za stavu 4:5 měl Tsipipas možnost mečbolu, kterého využil a mohl se tak radovat z vítězství.

Ve čtvrtfinále ženského turnaje se pak s Australian Open pro letošek rozloučila Karolína Plíšková, která nestačila na Polku Magdu Linetteovou, se kterou po téměř hodině a půl prohrála 3:6 a 5:7, přičemž jí určitě nepomohlo 36 nevynucených chyb, kterých se dopustila.

Australian Open 2023, ženy: Čtyřhra – finále (29.1.2022):

Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Aojamaová, Šibaharová (10-Jap.) 6:4, 6:3

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open tenis Barbora Krejčíková (tenistka) Kateřina Siniaková (tenistka) Karolína Plíšková (tenistka)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy